Omat tulot ja menot

Omien tulojen ja menojen seuraaminen kannattaa, jotta tiedät mihin sinulla on varaa ja kuinka paljon sinulla on menoja. Tuloiksi lasketaan kaikki raha, joka tienataan palkkana työnteolla tai saadaan tukena tai etuutena esimerkiksi Kelalta. Arvioimalla sitä, paljonko tuloja ja menoja kertyy, kutsutaan budjetiksi. Budjetoinnilla sopeutat omat saadut rahat menoihin, tiedät mihin tarvitset rahaa oikeasti ja mitä ostosta voit vielä vaikkapa lykätä hieman eteenpäin. 

Kirjanpidolla seuraat omaa rahankäyttöäsi. Kun säilytät ostamiesi tuotteiden jokaisen kuitin tai kirjaamalla ylös oston, voi kuukauden päästä arvioida, millä tasolla oma kulutus on. Jos menot ovat suuremmat kuin tulot, on ostoksia vähennettävä tai keksittävä uusia keinoja tienata lisää rahaa. Suunniteltu rahankäyttö vaatii harjoittelua.  

Oman talouden seuranta ja budjetin laadinta  kannattaa aloittaa viimeistään siinä vaiheessa kun muuttaa omilleen. Varsinkin opiskelijana rahat ovat usein tiukilla, rahaa kuluu asumiseen, paikasta toiseen liikkumiseen, puhelimeen/nettiin, ruokaan, harrastuksiin ja vaatteisiin. Myös vapaa-aika voi syödä lompakkoon ison loven. Moni opiskelija hankkiikin usein opiskelun ohelle osa-aikaista työtä, koska pelkkien opiskelijan tukien varassa eläminen on haasteellista ja ei kata elämistä. 

Työttömyys voi ajaa talouden  myös tiukille. Jos olet työttömänä, kannattaa selvittää tarkasti, mihin kaikkiin tukiin on oikeutettu. Tässä asiassa auttaa esimerkiksi Kela tai työvoimatoimisto. Jos työttömyys tulee yllätyksenä, voi aluksi olla vaikeaa suhteuttaa kulutus alentuneisiin työttömän tuloihin. Monet palvelut ovat sekä opiskelijalle että työttömälle onneksi edullisempia. Esimerkiksi uimahalliin tai bussiin mennessä kannattaa selvittää, onko hinnastossa alennushintoja eri ryhmille.

Vaikka taloustilanne olisi hyvä ja rahat tuntuisivat riittävän kaikkeen tarpeelliseen, oman talouden hallinnasta on aina hyötyä.