Ajankohtaista
Kumita-kampanja-banneri.jpg
Sinuiksi-neuvontapalvelu-ba.jpg
Sexpo.jpg
Seksi ja seksuaalisuus

Seksuaalisuus ja valmius seksiin ovat eri asioita. Seksuaalista käytöstä ilmenee jo pienillä lapsilla, mutta seksiin toisen ihmisen kanssa on valmis vasta, kun se tuntuu molemmista osapuolista hyvältä ja luontevalta ajatukselta. Seksiin ei koskaan pidä suostua vain miellyttääkseen toista tai painostuksen alaisena.

Laki kieltää seksin harrastamisen alle 16-vuotiaan kanssa, jos on itse yli 16. Sitä nuorempien keskinäiset seurustelu- ja seksisuhteet ovat sallittuja. Seksin aloittamiselle kannattaa miettiä syitä: Teenkö sen vain siksi, että kaikki muutkin ovat jo harrastaneet seksiä? Välitänkö kumppanistani oikeasti ja haluammeko molemmat seksiä yhtä paljon? Koskaan ei kannata kiirehtiä. Oikea kumppani antaa tilaa ja aikaa, jos toinen ei ole vielä valmis.


Omaan kehoon ja seksuaalisuuteen kannattaa tutustua rauhassa. Kun hyväksyy oman ulkonäkönsä ja tietää mistä pitää, on helpompaa puhua niistä asioista myös kumppanin kanssa. Ei pidä suostua asioihin, joita ei ole halukas tai valmis tekemään. Aina voi sanoa ei. Toisen ihmisen rajoja on kunnioitettava.

Seksuaalisuutta on monenlaista. Joskus saattaa olla seksuaalisia ajatuksia parhaasta kaverista tai jostakin toisesta saman sukupuolen edustajasta. Tämä ei välttämättä tarkoita, että olisi homo- tai biseksuaali. Moni tietää jo varhain olevansa muuta kuin heteroseksuaali, toiset havaitsevat sen vasta myöhemmällä iällä. Ajan kuluessa valtaosa löytää oman seksuaalisuutensa ja tietää, haluaako elää suhteessa miehen vai naisen kanssa. (Lähde: nettinappi: 2016)

 

Mitä seksi on? 

Seksi on toimintaa, joka tuottaa nautintoa. Seksistä voi nauttia yksin, jolloin se voi olla haaveilua, fantasioita tai itsetyydytystä. Seksiin liittyy erilaisia ajatuksia, mielikuvia, haluja, tarpeita ja tunteita. Seksistä voi nauttia myös yhdessä toisen ihmisen kanssa esimerkiksi hyväilemällä tai rakastelemalla. Seksi on yksityinen ja henkilökohtainen asia, eikä sitä voida arvioida toisen ihmisen tai kokemuksen mukaan. Mitä seksi on? (Väestöliitto) 

 

 

Askarrattuuko mieltäsi jokin seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvä asia?

Voit ottaa yhteyttä Rovaniemen nuorisopalveluiden etsivän nuorisotyönkoordinaattori Heidi Pallariin, sähköpostitse: heidi.pallari@rovaniemi.fi, puhelimella 050-563 3809. Heidille voit myös halutessasi kirjoittaa nimettömänä nuortenelämä.fi kysy-vastaa palstalle täältä. 

  

Päivitetty 8.5. 2018