Ulkonäkö

Jokaiselle ihmisille tulee jossain vaiheessa elämää tilanne jolloin oma ulkonäkö mietityttää. Usein murroikäisenä tapahtuvat muutokset varsinkin kehossa vaivaavat mieltä. Onko paino noussut? Miltä näytän? Onko meikkiä liian vähän vai vastaavasti liian paljon? Kasvoihin on ilmestynyt näppyjä, juuri sellaisena päivänä kun niitä viimeiseksi kaipaisi! Oman ulkonäön pohtiminen ja ulkonäöstä huolehtiminen ovat kuitenkin normaalia jokapäiväiseen arkeen kuuluvia asioita, kunhan niitä ei ala miettimään liikaa eivätkä ne ala hallita koko elämää. 

Jokaisella meillä on oma persoonallinen tyyli. Pukeutuminen, erilaiset hiustyylit, meikkaaminen tuovat esiin juurikin omaa persoonaa ja ajatusmaailmaa jota halutaan viestiä ulospäin ulkonäöllä. Nuoruudessa tyylit saattavat vaihtua useinkin, kun omaa tyyliä vasta etsitään. Usein erilaiset muotivirtaukset, esimerkit ja idolit mediassa muokkaavat monien tyyliä. Muistathan kuitenkin että kaikkien ei tarvitse näyttää samalta. Tärkeintä on että löytää itselleen mieluisan tyylin jossa viihtyy ja joka tuntuu omalta. 

Usein kaveripiirejäkin yhdistävä tekijä on samankaltainen tyyli ja vaatetus. Tämä saattaakin aiheuttaa ulkonäköpaineita, joita vielä vahvistavat tv- mainosten ja median luomat kuvat siitä miltä naisen tai miehen tulisi näyttää. Sellaista määritelmää ei kuitenkaan ole. Erilaisuus on suurta rikkautta ja jokainen saa näyttää juuri sellaiselta kuin haluaa ja persoonallisuus saa näkyä myös vaatetuksessa ja asusteissa. 

Ulkonäköpaineiden ei kuitenkaan pidä antaa kasvaa liian suuriksi. Ystävyyttä ei määritellä pukeutumisella ja tosiystävät eivät jätä, vaikka kulkisit säkki päässä. Pakonomainen huolehtiminen ulkonäöstä ja esimerkiksi omasta painosta ja syömisestä voivat viitata vakavampiin ongelmiin. Jos oma ulkonäkö mietityttää ja ahdistaa, olisi tärkeä saada käännettyä omat ajatukset positiivisiin ja hyviin puoliin. Mitkä ovat vahvuuteni ja mikä minussa on parasta? Mistä minä pidän, mitä harrastan ja mikä tekee juuri minun elämästä miellekästä? Hyvien puolien löytäminen vahvistaa hyvää itsetuntoa ja sen kehittymistä ja tuovat elämään tasapainoa ja hyvä olo näkyy myös ulospäin. 

Ihminen on paljon muutakin kuin ulkoinen kuori ja miltä näyttää. Tärkein osa löytyy ihmisen sisältä: kokemuksista, tuntemuksista, harrastuksista, ystävistä ja haaveista. Vaikka ulkonäöllä voikin viestiä paljon ulospäin asioita, ne eivät saa olla ainoa kriteeri, jolla toista ihmistä arvioidaan.