Rovaniemen kaupungin kesätyöt nuorille

Rovaniemen kaupunki tarjoaa vuosittain 16–17 -vuotiaille nuorille kuukaudeksi kesätöitä kaupungin omissa yksiköissä sekä tukee nuorten oma-aloitteista kesätyönhakua kesätyösetelillä. Kesätyötukeen on oikeutettu aina kaksi ikäluokkaa kerrallaan (yhdeksäsluokkalaiset ja toisen asteen ensimmäisellä luokalla olevat). 

Lue lisätiedot ja ajantasainen tilanne Ohjaamon sivuilta.  

Päivitetty: 16.1.2020

Tietoa kesätyöntekijälle

Kesätyöpaikkaa kannattaa alkaa etsimään hyvissä ajoin, kuitenkin jo viimeistään vuoden vaihteen jälkeen.  Kesätöitä voit etsiä netistä, te-palveluista, lehdistä tai vaikkapa ihan kyselemällä suoraan sukulaisten ja tuttujen kautta. Paikallisilla yrityksillä käynnistyvät kesätyöpaikka haut jo usein vuoden vaihteen jälkeen. Yrityksien nettisivuilla voi täyttää suoraan sähköisen hakulomakkeen, johon kannattaa tutustua ja täyttää lomake huolellisesti. Paikallisiin yrityksiin, liikkeisiin, kauppoihin voi myös mennä kyselemään suoraan työpaikkaa. Kasvokkain työpaikan kysely tuottaa usein hyvää tulosta, näin osoitat reippaalla asenteella sinnikkyyttä ja halua löytää kesätöitä. Kesätöitä voi ja kannattaa hakea useasta eri paikasta. Usein kesätyöpaikat poikivat lisätöitä, hyvä työntekijä erottuu joukosta ja töitä saattaa tarjoutua myös seuraavallekin kesälle tai iltaisin ja viikonloppuisin. 

Kunnat ja kuntayhtymät työllistävät kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria. Varsinkin suuremmilla yrityksillä on yleensä nettisivuillaan sähköinen hakulomake, joka kannattaa täyttää huolellisesti. Kesätöistä ilmoitellaan myös paljon sosiaalisessa mediassa erilaisilla sivuistoilla. 

Useilla kaupungeilla on käytössä myös niin sanottu kesätyöseteli, joka on tarkoitettu työnantajalle tueksi nuoren palkkaukseen. Lisätietoa kesätyösetelistä voit tiedustella esimerkiksi oman kuntasi nuorisopalveluista tai työ- ja elinkeinotoimistosta.

Kesätöitä vartenkin tarvitaan verokortti. 16 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille verokortti tulee automaattisesti kotiin aina vuoden alussa. Opiskelijoille ja koululaisille, joiden tulot ovat aikaisemmin olleet vähäiset, lähetetään portaikkoverokortti, jossa veroprosentti kasvaa sitä mukaa kun tuloja kertyy. Veroprosentti on 0, jos tulot ovat korkeintaan 1210 euroa vuodessa. Sen yli menevästä tienestistä maksetaan veroja. 

Kesätöitä on tarjolla myös ulkomailla. Löydät alta linkeistä tahoja jotka tarjoavat kesätöitä mm. Pohjoismaissa sekä Yhdysvalloissa.