Työnteko opiskelijana

Työskentely opiskelun ohella on monelle nuorelle työntekijälle mahdollisuus tienata itselleen ylimääräistä lompakkoon sekä kartuttaa arvokasta kokemusta työelämästä. Opiskelijana kannattaa selvittää omat mahdollisuudet aloittaa työskentely opintojen ohessa, riittääkö aika työskentelylle, opiskelijan pääasiallinen tehtävä on kuitenkin opiskelu. Moni aloittaa kuitenkin työskentelyn opiskeluaikoina, vaikkapa työharjoittelu paikkojen kautta ja tämä onkin hyvä mahdollisuus laittaa jalkaa oven väliin oman alan työpaikkoihin. Työelämän ja opiskelun sovitteleminen yhteen onnistuu kun suunnittelet omat resurssisi ja muistat myös varata itsellesi aikaa vapaa-aikaan. 

Monien koulutusalojen opintoihin kuuluu usein työharjoitteluita. Työharjoittelun tarkoituksena on opiskelun alan käytännön töiden oppiminen työpaikalla, opiskelijan tutustuminen työelämään. Usein työharjoitteluiden aikana voitkin luoda suhteita työnantajaan jo opiskeluaikana. Työharjoittelupaikka kannattaakin hoitaa hyvin ja osoittaa ahkeruutensa sillä se saattaa poikia lisätöitä, jos työnantaja kokee harjoittelijan sopivaksi työntekijäksi ja näkee että jo harjoitteluaikana opiskelija osoittaa sopivuuden alan töihin. Useilla aloilla voi suorittaa myös lopputyön jossakin oman alan työpaikassa.


Työskenteleminen opiskelujen ohessa voi myös vaikuttaa opintojesi tukeen.
Toisen asteen opintoja suorittava tai korkeakoulussa opiskeleva on oikeutettu Kelan opintotukeen. Mikäli työskentelet opintojen ohella, tulosi vaikuttavat opintotuen suuruuteen. Voit myös itse käydä laskemassa tulojesi vaikuttavuuden opintotuen määrään Kelan sivuilta. Kela saa verohallinnolta tiedon opintotuen saajien veronalaisista tuloista.Kela saa verohallinnolta tiedon opintotuen saajien veronalaisista tuloista. Jos aihetta takaisinperintään on, Kela ilmoittaa asiasta. Mikäli opiskelija tietää jo etukäteen tulorajojen ylittyvän, ylimääräinen tuki kannattaa palauttaa vapaaehtoisesti. Tämä on takaisinperintää edullisempaa ja säästää kuluneet tukikuukaudet jatkokäyttöön.

Päivitetty 8.7.2016