Työttömyys

Kun jäät työttömäksi, ilmoittaudu ensimmäisenä työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon. Muistathan hakea myös työttömyysetuutta omasta työttömyyskassastasi tai Kelalta.

Oma aktiivisuus palkitaan aina työnhaussa, kannattaa siis hakea jatkuvasti töitä. Voit osallistua työttömyys aikana TE-toimiston järjestämiin valmennuksiin, työkokeiluun tai erilaisiin hankkeisiin jotka ovat suunnattu työnhakijoille. Näiden kaikkien tehtävänä on auttaa sinua työnhaussasi. Voit kehittää omaa osaamistasi esimerkiksi työvoimakoulutusten kautta.

Työttömyysaikana kannattaa ottaa selvää mahdollisuuksista työkokeilujen suhteen. Joissakin tapauksissa työttömänä on myös mahdollista osallistua täydentävään koulutukseen tai saada palkkatuettu työpaikka. 17–24-vuotiaat voivat lisäksi hakea nuorten työpajoille.

 

Toimi näin kun jäät työttömäksi 

Aloita työnhakusi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Tee näin myös työvoimakoulutuksen ja palkkatukijakson jälkeen. Voit aloittaa työnhakusi jo ennen kuin työttömyys tai lomautus alkaa.Työnhakusi on oltava voimassa, jotta voit saada työttömyysetuutta. Myös omavastuuaika alkaa vasta, kun olet aloittanut työnhakusi. Omavastuuaikana ei makseta työttömyysetuutta. Annamme työvoimapoliittisen lausunnon työttömyyskassalle tai Kelalle oikeudestasi työttömyysetuuteen. Hae työttömyysetuutta työttömyyskassalta tai Kelalta, joka ratkaisee muut etuuden saamisen edellytykset. (Lähde: TE-palvelut 2016)

Käynnistä työnhakusi verkossa 

Voit myös käynnistää oman työhakusi verkossa, työ ja elinkeinotoimiston sivuilta löytyvä Oma asiointi- palvelun kautta. Sinun tulee kirjautua palveluun pankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Työnhakusi alkaa heti, saat ilmoittautumisen jälkeen vastaanottoilmoituksen, josta näet tietosi ja työnhakusi voimassaolon. Samalla saat ohjeita, miten sinun tulee jatkaa asiointiasi. 

Jos sinulla ei ole pankkitunnuksia tai sirullista henkilökorttia, voit aloittaa työnhaun vain, kun otat henkilökohtaisesti yhteyttä TE-toimistoon.Työnhakijana olet mukana, kun etsimme sopivia henkilöitä avoimiin työpaikkoihin. Teemme sinulle sopivia työtarjouksia. (Lähde: TE-palvelut 2016)

Nuorisotakuu 

Suomessa astui 1.1.2013 voimaan nuorisotakuu, joka takaa jokaiselle peruskoulun päättäneelle alle 25- vuotiaalle nuorelle työ-, työkokeilu-, opiskelu-, työpaja tai kuntoutuspaikan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi joutumisesta.