Vapaaehtoistyö ulkomailla

Etsitkö vielä omaa alaasi? Oletko juuri valmistunut, pidätkö välivuotta koulusta vai kaipaatko vaan uusia kokemuksia ja irtiottoa Suomesta?  Tutustu tarjontaan ja valitse sinulle sopivin tapa kansainvälistyä. Iästäsi, koulutuksestasi ja kokemuksestasi riippuen sinulle on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja. 

Yksi vaihtoehto on liittyä Euroopan Solidaarisuusjoukot -tietokantaan ja lähteä sitä kautta vapaaehtoistyöhön. Euroopan Solidaarisuusjoukot on Euroopan Unionin ohjelma, jossa työskennellään vapaaehtoistyöprojektissa jossakin Euroopan maassa 2-12 kuukautta. Ohjelmaan voivat hakea 18-30-vuotiaat EU-maiden kansalaiset sekä nuoret, joilla on pysyvä oleskelulupa johonkin EU-maahan. Vapaaehtoistyö on palkatonta työskentelyä jonkin yleishyödyllisen tahon hyväksi, mutta projektiin osallistuvien nuorten matka- ja ylläpitokulut katetaan kokonaan tai pääosin hankkeelle myönnetyllä EU-rahoituksella. 

Rovaniemen kaupungin nuorisopalvelut toimii lähettävänä, vastaanottavana ja koordinoivana tahona Euroopan Solidaarisuusjoukot -ohjelmassa. Jos olet kiinnostunut vapaaehtoispalveluhankkeeseen osallistumisesta Euroopassa, voit ottaa yhteyttä nuorisotoiminnan koordinaattori Hanne Ojuva hanne.ojuva@rovaniemi.fi tai 040-7167693. Autamme sinua etsimään itsellesi vapaaehtoispaikan ja tuemme sinua käytännön järjestelyissä ja valmisteluissa. Voit myös käydä nuorisotiedotuspiste Popparilla juttelemassa nuorisopalveluiden hankkeessa työskentelevien eurooppalaisten vapaaehtoisten kanssa. Ole yhteydessä, vapaaehtoistyö ulkomailla avartaa omia näkemyksiä ja parantaa kielitaitoa, sekä antaa uusia tuttavuuksia ja työkokemusta!

 Toinen vaihtoehto on lähteä kansainväliselle vapaaehtoistyöleirille. Yleensä alaikäraja työleireille on 18, mutta toisinaan mukaan pääsee jo 16-vuotiaana. Yläikärajaa ei ole, ellei siitä ole erikseen mainittu. Toiset viihtyvät vapaaehtoistyön parissa vain pari viikkoa, mutta jotkut jäävät jopa vuodeksi.

Itselleen sopivaa vapaaehtoistyötä voi etsiä netistä. Se kannattaa valita oman kiinnostuksen mukaan. Tarjolla on esimerkiksi sosiaalialan työleirejä, leirejä lasten parissa, ympäristöleirejä tai erilaisia rakennusprojekteja. Työtä vastaan saa yleensä majoituksen ja ruoan, joskaan mitään ylellisyyksiä ei kannata odottaa. Työleireillä puhuttu kieli on yleensä englanti ja osallistujia on useista maista. Tämä takaa kansainvälisen ilmapiirin. Leirit painottuvat kesäaikaan, mutta myös talvella on mahdollista osallistua. Leirien hinnat vaihtelevat ollen yleensä muutamia satoja euroja.

Työleirejä ja muita vapaaehtoistöitä ulkomailla kannattaa etsiä netistä. Matkaehtoihin tutustuminen on tärkeää, samoin esimerkiksi kaikkien tarvittavien rokotusten hankkiminen ajoissa. Huolellinen etukäteissuunnittelu kannattaa.

Mikäli sinulla on tiedossasi paikka, jonne haluaisit auttamaan, eikä kukaan järjestä sinne erikseen työleirimatkoja, kannattaa ottaa suoraan yhteyttä kyseiseen paikkaan. Reipas ja avulias työntekijä toivotetaan usein lämpimästi tervetulleeksi. Itsenäisesti suunnitellussa vapaaehtoistyömatkassa on tärkeää selvittää etukäteen esimerkiksi kaikki asumiseen ja työaikaan liittyvät seikat. Jos haluaa vaikkapa auttaa löytökoiratarhalla Espanjassa, asuntoa ei välttämättä saa työtä vastaan, vaan se on hankittava itse yksityisiltä markkinoilta tai yövyttävä hotellissa.


Päivitetty 21.1.2019