• Palvelut
 • Hakemisto
 • A
 • B
 • E
 • F
 • H
 • I
 • J
 • K
 • L
 • M
 • N
 • O
 • P
 • R
 • S
 • T
 • U
 • V
 • W
 • V
 • Y
 • Ä
Terveys
Ajankohtaista

Ruokaviraston neuvontasivusto: Koronavirus COVID-19

Ravintola, myytkö noutoruokaa poikkeustilan aikana? Katso Ruokaviraston ohje noutomyynnistä.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tiedote 18.3.2020

Rovaniemen kaupungin eläinlääkärivastaanotto

Olemme tehneet joitakin muutoksia toimintaamme, jotta jatkossakin pystyisimme vastaamaan lemmikkienne akuuttihoidosta.

Asiakasliikennettä vähentääksemme toteutamme seuraavat muutokset toiminnassamme:

 • Rokotusvastaanotto ilman ajanvarausta on lakkautettu 16.3. alkaen.
  Rokotukset toistaiseksi vain ajanvarauksella.
 • Emme myöskään vastaanota tällä hetkellä kiireettömiä potilaita.

Toimintaohjeita vastaanotolle saapuessasi

Tulethan vastaanotolle vain terveenä ja yksin.


Jos lemmikkisi hoidontarve on kiireellinen ja olet sairastunut, altistunut COVID-19 virukselle tai karanteenissa, pyydäthän mahdollisuuksien mukaan jonkun muun henkilön lemmikin saattajaksi vastaanotolle.

Jos sinun on tuotava lemmikkisi itse, olethan meihin puhelimitse yhteydessä (016 322 4200 klo 8-16 tai 06000 4410 virka-ajan ulkopuolella). Voimme hakea lemmikkisi vastaanoton pihalta tai tilanteen mukaan järjestää riittävän suojauksen.

Olemme lisänneet vastaanoton hygieniaa, sekä desinfektiohuuhteita asiakkaiden saataville. Käytäthän!

Vastaanotolle tulee saapua ajallaan, ei etuajassa. Mikäli vastaanottomme on ruuhkautunut, pyrimme ilmoittamaan viivästymisistä sekä ohjaamme mahdollisuuksien mukaan potilaita eri odotustiloihin. Pidä 1-2 metrin turvaväli muihin asiakkaisiin.

Kiitos yhteistyöstä!

---------------------------------

NAPAPIIRIN VESI OY TIEDOTTAA

JUOMAVEDEN KEITTOKEHOTUS ON PÄÄTTYNYT HIRVASMUTKA-TERNUJOKI VÄLISELLÄ ALUEELLA 16.3.2020

Hirvasmutka-Ternujoki välisellä alueella 11.3.2020 alkaen voimassa ollut veden keittokehotus on päättynyt. Verkostosta 11.3-13.3.2020 välisenä aikana otetuissa näytteissä ei ole havaittu Escherichia coli, koliformisia eikä enterokokki bakteereita ja vesinäytteiden mukaan vesi täyttää talousvesiasetuksen vaatimukset.

Katso uusin tiedote Napapiirin Vesi Oy:n verkkosivulta: https://www.neve.fi/tietoa-meista/uutiset/

Hirvas (1).JPG

 

 _______________________________________

Elintarvikelain muutos 1397/2019 astui voimaan 1.1.2020

Elintarvikelaissa (23/2006) muuttuneita säädöksiä ovat mm.:

- Viittaukset uuteen valvonta-asetukseen
- Elintarvikealan toimijan luotettavuuden selvittäminen (16 a §, voimaan 1.6.2020)
- Omavalvonta
- Hygieniaosaaminen
- Ensisaapumisvalvonta osaksi kuntien tekemää riskiperusteista valvontaa 
- Lihantarkastus
- Vientiin liittyvät viranomaistehtävät 
- Kotirauhan piirissä tehtävät tarkastukset
- Rekisterit

Linkki: Laki elintarvikelain muuttamisesta 1397/2019 (Finlex)
Linkki: Ajantasainen elintarvikelaki 23/2006 muutoksineen (Finlex)

 -----------------------------------------------------------------Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa

Ruokavirasto: Listeria-bakteerin (Listeria monocytogenes) aiheuttama listerioosi on yleisempi Suomessa kuin muualla maailmassa. Listerioosin sairastapausmäärät ovat ylipäätänsäkin olleet Suomessa kasvussa. Kasvun syyksi on epäilty muun muassa väestön ikääntymistä, jonka myötä vastuskyky heikkenee. Myös muuttuvat ruokailutottumukset voivat vaikuttaa tautien, siten myös listerioosin, yleisyyteen. 

Ihminen saa listerioositartunnan tavallisesti elintarvikkeista, kuten huonosti kypsennetystä lihasta ja kalasta, huonosti pestyistä vihanneksista ja juureksista. Pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita tulisi välttää.
Riskiryhmille tauti on vaarallinen. Listerioosin riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet, raskaana olevat ja vastuskyvyltään heikentyneet henkilöt.

Listeriaa ei huomaa aistinvaraisesti

Listeriabakteeri ei vaikuta aistinvaraiseen laatuun. Täysin syömäkelpoiselta vaikuttavassa tuotteessa voi olla korkeakin pitoisuus listeriabakteereita.

Elintarvikkeiden säilytys jääkaappilämpötilassa ei täysin estä listerian lisääntymistä. Toisin kuin monet muut bakteerit, listeria pystyy kasvamaan myös jääkaappilämpötilassa. Kylmäsavustettuja ja graavisuolattuja kalatuotteita tulee säilyttää 0 - 3 asteen lämpötilassa. Listeria säilyy pakastetuissa ja kuivatuissa elintarvikkeissa pitkiä aikoja, jopa vuosia. Riskiryhmien tulisi välttää kokonaan kyseisten tuotteiden syömistä, sillä riskiryhmiin kuuluville henkilöille pienikin määrä listeriaa voi aiheuttaa vakavan taudin. Liian lämpimässä jääkaapissa ja pitkään säilytettynä listeria-pitoisuudet voivat nousta eikä tuotteita kannata syödä enää viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

Lue lisää: Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa (Ruokavirasto 17.9.2019)

Ulkomyynnin sesonki parhaimmillaan - Tutustu uuteen ohjeeseen!

Ruokavirasto on julkaissut ohjeen kasvisten, marjojen ja sienten ulkomyyntiin. Ohje koskee tuotteiden myyntiä toreilla, kauppojen edustoilla, kauppakeskuksissa ja muissa vastaavissa paikoissa.

Kasvisten, marjojen ja sienten ulkomyynti -ohje (Ruokavirasto)

Ilmoita havaintosi kuolleesta eläimestä

Ruokavirasto tutkii Oulun toimipaikassa luonnoneläinnäytteitä eläintautien varalta kaikkialta Suomesta. Kokonaisen, vasta kuolleen eläimen tai sen elimiä voi kuka tahansa lähettää maksuttomaan tutkimukseen Matkahuollon kautta. Näytteen lähettäjä saa kirjallisen tiedon tutkimustuloksista postissa kotiinsa, kunhan muistaa laittaa pakettiin mukaan lähetteen yhteystietoineen.

Lisätietoja: Ruokaviraston sivulta sekä uudesta ohjeesta luonnossa liikkujalleIlmoita kuolleista ja sairaista luonnonvaraisista eläimistä sekä lähetä niitä tutkittavaksi (pdf)


Kesäterveys (THL)

THL on koonnut verkkopalveluunsa monipuolisen Kesäterveys -tietopaketin antamaan vastauksia yleisimpiin mieltä askarruttaviin kesäkysymyksiin (mm. aurinko ja vesi, ruoka ja juoma).

kesäterveys_ppääkuva.jpg


Koirankakat roskiin – ei kaduille!

Suljetut koirankakkapussit voi laittaa yleisiin roska-astioihin. Esimerkiksi Rovaniemen keskusta-alueella on yli kolmekymmentä koiranjätöspussiautomaattia ja yli 220 yleistä roska-astiaa, joihin voi laittaa koirien jätöspusseja.

Pientalojen omistajat voivat myös antaa ohikulkeville koiranulkoiluttajille luvan pudottaa koirankakkapussiin noukitut pökäleet pientalonsa ulkoroskikseen merkitsemällä roskiksen Koirankakkaroskis-tarralla. Näin saadaan lisää enemmän roska-astioita tähän tarkoitukseen.

Tarran voi tilata osoitteesta www.koirankakkaroskis.fi koirankakkaroskis.gif
Rovaniemellä tarroja saa myös Rovaniemen kaupungintalon Osviitta-palvelupisteestä.
HUOM! Tarrat on tarkoitettu pientalojen omassa omistuksessa oleviin roskiksiin. Taloyhtiöiden jäteastioihin tarrat voi liimata vain taloyhtiön hallituksen luvalla.

Järjestyslain 27.6.2003/612 14 § mukaan koiran omistajan on huolehdittava siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.


Salmonellatodistus

Uusi tartuntatautilaki (1227/2016) on korvannut 1.3.2017 alkaen aiemman tartuntatautilain. Vaatimukset elintarviketyöntekijöiden salmonellatodistuksista ovat uuden lain myötä muuttuneet. Uuden lain mukaan työnantajan on vaadittava työntekijältä luotettava selvitys siitä, ettei tällä ole salmonellatartuntaa, jos työntekijä on sellaisissa tehtävissä, joihin liittyy salmonellatartunnan tavallista suurempi leviämisvaara (tartuntatautilain 56 §). Selvitys on vaadittava myös harjoittelijoilta ja muilta vastaavilta henkilöiltä, jotka toimivat työpaikalla ilman palvelussuhdetta. Tarkoitettuja työtehtäviä ovat elintarvikelaissa tarkoitetussa elintarvikehuoneistossa tehtävä, jossa käsitellään pakkaamattomia kuumentamattomina tarjoiltavia elintarvikkeita, tai maidon tuotantotilalle muissa maidonkäsittelytehtävissä kuin lypsytyössä, jos tila toimittaa maitoa meijeriin, jossa maitoa ei pastöroida. Selvitys on vaadittava ennen palvelussuhteen alkamista tai silloin, kun työssä olon aikana on perusteltu syy epäillä, että työntekijä on salmonellabakteerin kantaja.
Lisätietoja: THL/ Uusi tartuntatautilaki 1.3.2017 alkaen - muutoksia aiempaan/ Terveystarkastukset ja poissaolosta päättäminen


 


Paikallisruoka, lähiruoka, luomu, elintarvikeyritykset...

Valtakunnallinen tiedonvälityshanke Aitoja makuja II:     aitojamakuja.fi
Askelmerkit suoramyynnin ja/tai pienimuotoisen elintarvikkeiden jatkojalostuksen aloittamiseen

Rovaniemen, Ranuan, Pellon, Ylitornion ja Kolarin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen valvontayksikön nimi muuttui Rovakaaren Ympäristöterveydenhuolloksi ympäristölautakunnan päätöksellä 26. 6. 2013.

Rovaniemen, Ranuan, Pellon, Ylitornion ja Kolarin yhteistoiminta

Ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta on aloitettu Ranuan ja Rovaniemen kuntien välillä  1.1.2008.  Yhteistoiminta-alue on laajentunut 1.1.2011 alkaen käsittämään Pellon ja Ylitornion kunnat. Vuoden 2013 alusta yhteistoiminta-alueeseen kuuluu myös Kolarin kunta.  1.1.2013 alkaen Rovaniemen ympäristölautakunta vastaa Ranuan, Pellon , Ylitornion ja Kolarin kuntien ympäristöterveydenhuoltoon kuuluvista tehtävistä. Edellä mainittujen kuntien viranhaltijat, eläinlääkärit ja terveystarkastajat ovat siirtyneet  Rovaniemen kaupungin viranhaltijoiksi.

 

 Toimipisteet  
 Eläinlääkärit:    Ounasvaarantie 15, 96400 Rovaniemi
   Tuomaantie 1 K, 97700 Ranua
   Hellandintie 10, 95700 Pello
   Alkkulanraitti 70, 95600 Ylitornio
   Pellikantie 28, 95900 Kolari
   

 Terveystarkastajat, valvontaeläinlääkäri ja
  Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon toimisto:

Rantavitikantie 33 B-porras, 96300 Rovaniemi

 

 


Rovakaaren ympäristöterveydenhuolto

Postiosoite: 
Rovakaaren Ympäristöterveydenhuolto
Rantavitikantie 33
96300 Rovaniemi


Käyntiosoite:
Rantavitikantie 33 B-porras, 4. krs

Sähköpostiosoitteet:
Yhteinen osoite
terveystarkastaja(at)rovaniemi.fi
Henkilökohtaiset osoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@rovaniemi.fi

Terveysvalvonnan asiakaspalvelu
puh. 0400 128 447
 
arkisin klo 8.30-12.00