Koronatilanteesta on herännyt kysymyksiä – hallintoylilääkäri vastaa

Julkaistu 9.10.2020 15:00

Altistumisista ja karanteeneista on herännyt paljon kysymyksiä. Altistunut ei tarkoita samaa kuin sairastunut. Kaupungin hallintoylilääkäri Paula Reponen selventää koronaan liittyviä termejä ja käytäntöjä.

Rovaniemi_terveysasema-1 (1).jpg

Altistuminen vaatii läheisen kontaktin

Sairastuneen kanssa kontaktissa ollut henkilö katsotaan altistuneeksi, jos kontakti on ollut riittävän läheinen, kestoltaan vähintään 15 minuuttia ja ajoittunut sairastuneen oireiden aikaan tai aikaan noin 2 vuorokautta niitä ennen. Mikäli tapaaminen on ollut kestoltaan hyvin lyhyt, etäinen tai ajoittunut 3 vrk tai enemmän ennen oireiden alkua, ei henkilöä katsota altistuneeksi. On myös hyvä muistaa, että vain osa altistuneista todellisuudessa saa viruksen elimistöönsä ja voi tartuttaa sitä näin eteenpäin.

Tartunnan saanut ei heti altista muita

Vaikka altistunut olisikin saanut viruksen, hän ei voi välittömästi levittää virusta eteenpäin. Koronavirusinfektion itämisaika on keskimäärin 5 vuorokautta. Tartunnan saanut henkilö voi altistaa muita 2 vuorokautta ennen oireiden alkua. Näin ollen altistumisesta reilun kolmen vuorokauden päästä mahdollisuus muiden altistumiselle on olemassa. Eli mikäli olet altistunut maanantaina tapaamalla henkilön, jolla pari päivää myöhemmin todetaan koronainfektio, et ole maanantaina tai tiistainakaan muita tavatessasi voinut virusta vielä tartuttaa eteenpäin. Riski toki kasvaa ajan kuluessa, kun virusmäärä elimistössä kasvaa.

Karanteenin määrää tartuntatautilääkäri

Todennetulle koronavirusinfektioon sairastuneelle altistuneet määrätään karanteeniin. Karanteeniin määrää aina kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Tämä tehdään sairastuneen perusteellisen haastattelun perusteella jäljitetyille henkilöille. Terveydenhuollosta otetaan yhteyttä altistuneisiin henkilöihin ja annetaan toimintaohjeet. Tällä hetkellä tämä prosessi on ruuhkautunut ja terveydenhuollon yhteydenottoja voi joutua odottamaan parikin päivää. Tämän vuoksi nyt erityisesti korostuu meidän jokaisen vastuu siitä, että toimimme vastuullisesti ja noudatamme hygieniaohjeita ja hakeudumme testiin, jos meille tulee oireita. Mikäli varmuudella tiedät altistuneesi (sairastunut on esim. perheenjäsen), on hyvä noudattaa karanteeniohjeita heti.

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia