10 erikoista faktaa, joita et ehkä tiennyt Rovaniemestä

Julkaistu 25.2.2021 10:08

Hauska fakta numero 1. Tiesitkö, että Rovaniemellä golfataan myös talvella? Lumella ja jäällä golfista nautitaan viheriöiden sijaan valkioilla, valkoiset golfpallot vaihdetaan lumesta hyvin erottuviin, kirkkaan oransseihin palloihin sekä golfkärryjen sijasta mailat kulkevat mukana mäenlaskusta tutussa pulkassa.

talvigolf_4 (kuva Inka Porttila).jpg
Hiihtäjät ja talvigolfaajat sulassa sovussa. Kuva: Inka Porttila.

2

Rovaniemellä on ollut kovimmillaan -47,5 astetta pakkasta. Kaikkien aikojen helle-ennätys on 31,2. Lämpötilojen erotus on huikeat 78,7 astetta!

12 Wide - beach 01.jpg

2 Getting around 03 (1).jpg

3

Rovaniemen safariyrityksillä on niin paljon moottorikelkkahaalareita, kenkiä, kypäriä, sukkia ja lapasia, että ne voisivat vaatettaa yhdellä kertaa kokonaisen kaupungin. Pelkästään Lapland Safariksella on talvivarusteet 12 500 henkilölle!

4

Rovaniemeläiset ovat innokkaita moottorikelkkailijoita. Yhteensä kaupungin alueella voi päristellä merkattuja moottorikelkkauria, joita on tarjolla yli 600 kilometriä. Samoin hiihtäminen on monelle paikalliselle intohimo. Hiihtoladuissa on valinnanvaraa: yhteensä 800 kilometriä latuja, joista valaistuja on noin 100 kilometriä.

Frying Sausages by open fire in winter in Rovaniemi Lapland Finland (2).jpg

5

Rovaniemen alueella on lähes 100 laavua. Ne ovat puisia suojia, joiden yhteydessä on nuotiopaikka. Laavuilla voi vapaasti viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa - syödä eväitä ja vaikka yöpyä.

6

Suomen pisin joki Kemijoki virtaa Rovaniemen läpi. Joki on 550 km pitkä eli noin 2,5 kertaa pidempi kuin Arctic Lapland Rallyn kokonaispituus.

Keskiyön aurinko paistaa Rovaniemen jokimaisema

7

Rovaniemellä on 1055 järveä ja useita suuria jokia koskineen. Rovaniemen kaupunki omistaa 6000 hehtaaria metsää ja kaupungin hiilinielut ovat kolminkertaiset päästöihin nähden.

8

Rovaniemi on Euroopan suurin kaupunki! Totta se on. Pinta-alaltaan se on sekä Suomen että Euroopan suurin kaupunki (8 016,75 km²).

Sign route only for reindeer in Santa Claus Village in Rovaniemi Lapland Finland.jpg

9

Noin 63 000 asukkaan Rovaniemellä laiduntaa yhteensä 12 450 poroa! Koko Lapissa porojen lukumäärä on noin 200 000 eli sarvipäitä on enemmän kuin koko maakunnassa on asukkaita. Myös Alvar Aallon suunnittelema Rovaniemen asemakaava on tehty poron muotoon. Aallon nerokas visio kietoo Rovaniemen keskustan poron pään sisään, ja Keskuskenttä on oivasti eläimen silmä. Pohjoiseen, länteen ja etelään vievät tiet muodostavat sarvet.

10

Rovaniemellä opiskelijat kulkevat talvella kouluun muun muassa linja-autolla, taksilla, autolla, kävellen, polkupyörällä, potkukelkalla, hiihtäen, mopolla, moottorikelkalla ja mönkijällä.

2 Getting around 02 (1).jpg

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia

 • 22.2.2021

  Koko perhe hulluna ralliin

  Rovaniemeläisen Puhakka-Keskinivan perheessä rallit ovat olleet lähes jokapäiväistä leipää ja sirkushuvia siitä saakka, kun Tarja-äiti ja Jussi-isä hurahtivat Tunturirallin tunnelmasta 1980-luvun lopulla. Tänä päivänä rallien talkoohommissa häärivät myös perheen kaksikymppiset Katriina-tytär ja Olli-poika. Kolmas rallisukupolvikin on jo varttumassa.

 • 19.2.2021

  Rallien talkoonainen haluaisi päästä Rovanperän kyytiin

  Elisabeth Arden, Lisbeth Tuura, Lissu. Rakkaalla rallikaverilla on monta nimeä. Näin ainakin rovaniemeläisen Elise Härön kohdalla. Elise on autourheilukärpäsen pureman saanut nainen, joka on antanut talkoopanoksensa Tunturirallille jo 1980-luvun lopulta saakka. MM-ralleilla talkoilu ei aiheuta hänelle liikoja paineita - luottamus Rovaniemen talkootiimiin on luja.

 • 16.2.2021

  MM-ralli ruuhkauttaa erityisesti Santasportin ympäristöä ja näkyy myös katukuvassa

  Helmikuun lopulla ajettava MM-rallin osakilpailu Arctic Rally Finland näkyy Rovaniemen kaupunkikuvassa ja liikenne voi paikoin ruuhkautua. Pääteiden liikennettä kasvattavat ralliautojen lisäksi Etelä-Suomen hiihtolomalaiset. Koko tapahtuman kisakeskusta rakennetaan Santasportin alueelle, jossa tulee varautua erilaisiin liikennejärjestelyihin ja uusiin kulkureitteihin. Joukkoliikenteeseen tapahtuma ei aiheuta poikkeuksia.