60–68-vuotiaat rovaniemeläiset saavat kutsun suolistosyöpäseulontaan

Julkaistu 8.6.2022 9:05

Seulontojen tavoitteena on syövän aiheuttamien kuolemien vähentäminen.

60–68-vuotiaat suomalaiset, mukaan lukien rovaniemeläiset, saavat kutsun suolistosyöpäseulontaan vuoden 2022 aikana. Seulontaa tarjotaan 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaille. Kutsu lähetetään kahden vuoden välein kotiosoitteeseen.

Seulontaohjelma laajenee kutsuttavien ikäryhmien osalta asteittain: vuodesta 2031 eteenpäin se kattaa 56–74-vuotiaiden kohderyhmän. Seulontojen etemisen eri ikäryhmiin näkee Fimlabin seulontamatriisista (linkki jutun lopussa). 

Syöpäseulonnoilla eli joukkotarkastuksilla pyritään löytämään syövän esiasteita ja varhaisvaiheen syöpiä sekä vähäoireisia syöpiä, joita hoitamalla voidaan ehkäistä vakavampi sairaus. Seulonta kuuluu ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon ja sen tavoitteena on syövän aiheuttamien kuolemien vähentäminen. 

Seulonnassa etsitään piilevää verta ulosteesta. Seulontakutsukirje sisältää tarkat näytteenotto-ohjeet ja -välineet sekä palautuskuoren näyteputken lähettämistä varten. Osallistuminen on seulottavalle vapaaehtoista ja maksutonta.

Testitulos ilmoitetaan henkilökohtaisella kirjeellä kuukauden sisällä näytteen lähettämisestä. Jos näytteestä löytyy verta, kirjeessä on ohjeet jatkotutkimusten järjestämistä varten. Mahdolliset jatkotutkimukset laskutetaan voimassa olevan hinnaston mukaisesti.

Jos testiryhmään kuuluva havaitsee vatsan toiminnan häiriöitä, on oltava yhteydessä lääkäriin. Tuolloin ei saa jäädä odottamaan seulontakutsua.