65 vuotta täyttänyt voi nyt valita, ottaako AstraZenecan rokotteen ensimmäisenä rokotteena

Julkaistu 5.5.2021 15:23

Hoitaja, jolla siniset kertakäyttöhanskat kädessä on pistämässä rokotusta paljaaseen käsivarteen.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tarkentanut AstraZenecan koronarokotteen valinnanvapauteen liittyvää ohjeistusta. Rovaniemen kaupunki noudattaa THL:n linjaa, joka on seuraavanlainen: 

Yli 65-vuotiailla kuntalaisilla on oikeus valita, ottaako ensimmäisenä rokotteena AstraZenecan koronarokotetta vai jotain muuta tarjolla olevaa koronarokotetta. Jos valintana on muu kuin AstraZeneca, kuntalainen ei kuitenkaan voi päättää, ottaako vaikkapa Modernan tai Pfizer-Biontechin rokotteen, vaan hänelle annetaan kulloinkin tarjolla olevaa rokotetta. 

Rovaniemellä valinnanvapautta AstraZenecan ja muiden rokotteiden välillä voi käyttää aikaa varatessaan. Rokotuspisteellä rokotetta ei voida enää vaihtaa. 

Valinnanvapaus ei ulotu tilanteisiin, joissa ensimmäinen rokote on jo annettu ja se on ollut AstraZenecan rokote. Tällöin myös toisena rokotteena annetaan yli 65-vuotiaille AstraZenecan rokote, ellei henkilö ole saanut rokotteesta vakavaa allergista reaktiota tai muuta todennetusti vakavaa haittavaikutusta. Rokotussarja jatketaan loppuun ensisijaisesti samalla rokotevalmisteella, koska tällöin saadaan varmimmin hyvä suojavaikutus. Yleiset rokotukseen liittyvät reaktiot, kuten paikallinen kipu ja punoitus tai kuumereaktio, eivät estä tehosterokotteen antamista samalla rokotevalmisteella. 

AstraZenecan rokotetta ei anneta alle 65-vuotiaille, joten valinnanvapaus ei koske alle 65-vuotiaita. Heille annetaan tällä hetkellä pääasiassa Pfizer-Biontechin Comirnatya.Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä palveluita