Alle kouluikäisten testausohje lieveni, muille koronasuosituksille jatkoa

Julkaistu 25.1.2021 15:35

Rovaniemen koronatilanne on tällä hetkellä rauhallinen, ja epidemia on edelleen perusvaiheessa.

neuvola.jpg

Rovaniemen kaupungin häiriötilanteen johtoryhmä kokoontui maanantaina 25.1. käsittelemään Rovaniemen koronavirustilannetta ja sen vaikutusta kuntalaisten palveluihin. Tilanne on tällä hetkellä rauhallinen, ja epidemia on edelleen perusvaiheessa. Viime viikolla Rovaniemellä todettiin kuusi koronatartuntaa.

Häiriötilanteen johtoryhmä päätti lieventää lasten testausohjetta seuraavasti: Jos alle kouluikäinen sairastuu flunssaan, johon ei liity kontakteja koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa oleville alueille, lapsen oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testausta. Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen. Lieväoireinen lapsi voi palata päiväkotiin, jos hän on käynyt koronatestissä ja tulos on negatiivinen. Päiväkoti ei kuitenkaan voi vaatia koronatestistä todistusta perheeltä.

Jos samassa perheessä lapset ja aikuiset ovat sairastuneet samaan aikaan ja aikuisen testitulos on negatiivinen, alle kouluikäisiä lapsia ei tarvitse testata. Jos vain alle kouluikäisillä lapsilla on oireita, riittää, että yksi lapsi testataan. Tämä koskee tilanteita, joissa perheellä ei ole ollut kontakteja kiihtymis- tai leviämisvaiheessa oleville alueille. Oireisten koululaisten ja aikuisten pitäisi kuitenkin aina mennä testiin, vaikka perheen alle 7-vuotiaan lapsen testitulos olisi negatiivinen.

Lasten testausohjeet löytyvät kokonaisuudessaan THL:n sivuilta.

Muille suosituksille jatkoa

Johtoryhmä päätti jatkaa suositusta matkailun välttämisestä kiihtymis- ja leviämisvaiheessa oleville alueille helmikuun 2021 loppuun saakka. Lapin sairaanhoitopiirin rajojen ylittäviä harrasteturnauksia ja muita tapahtumia ei suositella järjestettäväksi 21.2.2021 saakka. 

Johtoryhmä jatkoi oppilaitoksia koskevaa maskisuositusta helmikuun loppuun saakka. Suositus koskee korkeakouluja ja toisen asteen oppilaitoksia eli lukioita ja ammattioppilaitoksia. 

Häiriötilanteen johtoryhmä linjasi myös, että mikäli epidemiatilanne kiristyy Rovaniemellä, koronavirusepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheissa koulutyössä ja koulumatkoilla käytetään maskia 6. luokasta ylöspäin, kun samassa kiinteistössä/pihapiirissä on luokka-asteet 1–9. Erillisessä alakoulussa 6-luokkalaisten ei tarvitse käyttää maskia, erillisessä yläkoulussa vastaavasti maskia suositellaan kaikille. Taustalla on THL:n tekemä päivitys maskisuositukseen.

Kaupunki muistuttaa, että Lapin aluehallintovirasto (avi) on kieltänyt Lapin sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Määräys on voimassa 28.2.2021 saakka.

Kaikki Rovaniemellä voimassa olevat koronaan liittyvät suositukset on koottu kaupungin verkkosivuille.

Voimassa olevat suositukset ja ohjeet

Kotihoidossa toinen tartunta


Rovaniemen kaupungin kotihoidossa on todettu perjantaina 22.1.2021 koronatartunta yhdellä hoitajalla. Tartunta liittyy aiempaan kotihoidossa todettuun tartuntaan. Työntekijä on palannut töihin karanteenin päätyttyä ja tartunta on tullut ilmi oireiden alkaessa vasta töihin paluun jälkeen. Suojautumisen ansiosta asiakkaiden tartuntariski on kuitenkin matala.
Varotoimena on testattu työntekijät, jotka ovat olleet samassa palaverissa sekä yhdeksän kotihoidon asiakasta, joita työntekijä on hoitanut keskiviikkona. Ketään ei aseteta karanteeniin, koska suojaimet ovat olleet käytössä koko ajan.

 

Kaupunki pahoittelee rokotusten ajanvarauksen ongelmia 


Rovaniemen kaupungin koronarokotusten ajanvarauksessa on ollut ongelmia varausjärjestelmien teknisten vikojen vuoksi. Kaupunki pahoittelee asiaa. Ongelmat korjataan ennen seuraavan ryhmän rokotuksia. Kaupunki pyytää kuntalaisia odottamaan omaa vuoroaan rauhassa. Kaupunki tiedottaa rokotusvuorossa olevista ryhmistä ja aikojen saatavuudesta aktiivisesti. Ajantasaiset tiedotteet löytyvät kaupungin verkkosivuilta osoitteesta rovaniemi.fi. 

Ikääntyneisiin omaishoitajiin ollaan myös yhteydessä rokotuksista. Ensimmäisessä vaiheessa ollaan yhteydessä 80 vuotta täyttäneisiin hoidettaviin ja heidän omaishoitajiinsa.

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia