Alvar Aallon syntymästä 125 vuotta: Perjantaina 3.2. liputetaan suomalaiselle arkkitehtuurille ja muotoilulle

Julkaistu 3.2.2023 8:00

Alvar Aallon syntymän 125-juhlavuosi päivittää Aallon perinnön 2020-luvulle. Juhlavuoden aikana halutaan kertoa suurelle yleisölle Alvar Aallon elämäntyöstä eri aikakausina. Mukana ovat hänen lapsuutensa ja nuoruutensa, yhteistyö sekä Aino että Elissa Aallon kanssa, arkkitehtitoimiston historia ja lopulta sen perinnön vaaliminen.

Alvar Aalto 125 logo.jpg

"Mikään vanha ei synny uudestaan. Mutta se ei myöskään täydellisesti katoa. Ja se, mikä kerran on ollut, tulee aina uudestaan uudessa muodossa." - Alvar Aalto 1921

- Aallon toimiston monipuolinen tuotanto ja eri teemoineen ovat yhä ajankohtaisia. Aalto puhui inhimillisen suunnittelun ja luonnon huomioimisen puolesta – aiheista, jotka puhuttelevat ihmisiä juuri nyt, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Alvar Aallolle (1898–1976) sekä hänen arkkitehtipuolisoilleen Aino Aallolle (1894–1949) ja Elissa Aallolle (1922–1994) oli ominaista pyrkimys kokonaisvaltaiseen suunnitteluun, jossa rakennuksen 
arkkitehtuuri ja sisätilat – valaistus, kalusteet, tekstiilit, sekä ulkotilat nivoutuivat lähes saumattomasti yhdeksi kokonaisuudeksi. Aallon arkkitehtitoimistossa kaikki työskentelivät yhteisen päämäärän –kestävän, ihmisläheisen arkkitehtuurin ja muotoilun puolesta.

Juhlavuosi syntyy Aallon hengessä ja avaa kaleidoskoopin tavoin värikkäitä näkymiä arkkitehdin tuotantoon ja perintöön. Syntymäpäivien yhteydessä, 1.–5.2.2023 järjestetään Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien tapahtumia useissa Alvar Aalto -kaupungeissa eri puolilla Suomea.

Kopio tiedostosta Alvar Aalto in 1940´s. Photo Eino Mäkinen,  Alvar Aalto Foundation..jpg

Alvar Aalto 1940-luvulla. Kuva: Eino Mäkinen /Alvar Aalto Säätiö


Tapahtumapoimintoja

Alvar Aalto -säätiön juhlavuoden aloittaa Helsingin kaupungintalolla 2.2.2023 klo 13–16 kaikille avoinna oleva kaupunkitapahtuma "Aalto uudessa muodossa - 125 vuotta Alvar Aallon syntymästä".

Juhlinta jatkuu 3.2. Keski-Suomen museo järjestää Alvar Aallon syntymäpäivänä Aalto2-museokeskus esittäytyy -tilaisuuden, Aaltoa yhdessä -työpajan ja kakkukahvien merkeissä klo 12–17. Tapahtumat ovat osa Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien ohjelmaa ja niihin on vapaa pääsy.

Juhlavuoden kohokohta on 27.5.2023 Jyväskylässä avautuva upea Aalto2-museokeskus. Museokeskus yhdistää kaksi Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta, Keski-Suomen museon (1956–61, 1991) ja Alvar Aalto museon (1971–73). Museoiden väliin rakennettu uudisosa on Arkkitehtitoimisto A-konsulttien suunnittelema. Se luo yhteyden kahden museon välille, joissa voi kokea palan kiehtovaa Keski-Suomen historiaa ja syventyä Aallon sykähdyttävään arkkitehtuuriin ja muotoiluun.

Lue lisää Alvar Aalto 125 -merkkivuodesta täältä: www.alvaraalto.fi

@Alvar Aalto -säätiö

Kopio tiedostosta Alvar and Elissa Aalto in Maison Louis Carré, France 1959. Photo Alvar Aalto Foundation.jpg
Alvar ja Elissa Aalto Ranskassa, Maison Louis Carréssa vuonna 1959. Kuva: Alvar Aalto Säätiö