Arjen sankari: Matti Sahimaa pitää rovaniemeläisten hiihtoladut priimakunnossa

Julkaistu 24.2.2022 14:06

Jos illan ja yön aikana on pyryttänyt ja tuiskunnut tiheästi, voi Matti “Masa” Sahimaa startata latukoneensa jopa jo aamukolmelta taatakseen rovaniemeläisille mahdollisimmat hyvät hiihto-olosuhteet. Hyvin tiheällä lumisateella suosituimmat ladut kuten Ounasvaara tulee ajettua kahteenkin kertaan päivässä.

Latukone Masa.jpg
Kyllä rovaniemeläisten kelpaa! Matti “Masa” Sahimaa ja hänen poikansa pitävät päivittäin huolta meidän hiihtäjiemme latujen kunnosta ajamalla niitä parhaimmillaan kaksikin kertaa päivässä.

- Ennätykseni on 17 latureittiä yhdessä päivässä. Mutta mikäs tässä on ajellessa, kun on näin kauniita talvisia päiviä. Tykkään tästä työstä, jossa maisemat vaihtuvat ja työnsä jäljen näkee. Olen itse myös rakennellut latukoneesta ja kuljetusautosta helpommin liikuteltavia. Tämä taitaa olla jo kolmas auto, johon olen tehnyt ertyisesti latukäyttöön sopivia lavarakenteita, Matti Sahimaa kertoo.

Matin ja hänen Mikko-poikansa yhteinen yritys, Rovaniemen Latu ja Reitti Oy on vastannut Rovaniemen kaupungin noin 200 kilometrin pituisen latuverkoston kunnossapidosta jo vuodesta 2019. Isällä ja pojalla on ajossa yhtä aikaa kaksi latukonetta. Kaksikkoa on kiittäminen myös kaupungin laavujen talvisesta puuhuollosta sekä Ounasvaaran talvikävelyreitin kunnosta. Kunnostustöissä on yrittäjien lisäksi kolme työntekijää. 

- Reitistä riippuen kunnostamme ladut päivittäin, joka toinen päivä tai viikottain. Meidän vastuullamme on kaikki Rovaniemen ladut paitsi kylien ladut, jotka kyläläiset ajavat yleensä itse moottorikelkoilla.

Hiihtoharrastuksen suosion jatkuvasti kasvaessa myös eri latureittien käyttö on lisääntynyt. Siinä missä ennen Ounasvaara hoidettiin ensin ja muut ladut jäivät usein seuraavalle päivälle, nyt myös muiden kaupunkilaisten suosikkilatujen kuten Mäntyvaaran ja Vennivaaran hoito on tiheämpää.

- Nekin pyrin aina ajamaan lumisateella joka aamu. Yhtä aikaa ei kuitenkaan voi olla joka paikassa, jonka onneksi hiihtäjät ymmärtävätkin hyvin, Matti kiittelee.

Latujen kunnostuskausi on Rovaniemellä pitkä. Se alkaa ensilumenladusta lokakuun loppupuolella ja jatkuu vappuun saakka - eli Rovaniemellä hiihdetään puolet vuodesta!

Ajantasaista tietoa latujen kunnosta

Rovaniemen latujen ajantasaisen kunnon voi tarkistaa TÄÄLTÄ 


Jaa sivu