Etusivu>Palvelut>Uutisointi>Arktisten kokousten huippuviikko osoitti Rovaniemen aseman Suomen ja EU:n arktisena pääkaupunkina
 • Palvelut
 • Hakemisto
 • A
 • B
 • E
 • F
 • H
 • I
 • J
 • K
 • L
 • M
 • N
 • O
 • P
 • R
 • S
 • T
 • U
 • V
 • W
 • V
 • Y
 • Ä
Uutisointi

Arktisten kokousten huippuviikko osoitti Rovaniemen aseman Suomen ja EU:n arktisena pääkaupunkina

13.5.2019 9:20

“Viime viikon aikana olemme vahvistaneet paikkamme Suomen ja EU:n arktisena pääkaupunkina. Olemme vetovoimainen ja kiinnostava kaupunki globaalisti merkittävien arktisten asioiden parissa”, tiivistää kaupunginjohtaja Esko Lotvonen kokousviikon tunnelmia.

Yötön yö_jätkänkynttilä.jpg

Rovaniemellä vietettiin toukokuun toista viikkoa useiden arktisten kokousten pyörteissä. Kansainvälisesti merkittävin oli tiistaina 7.5. järjestetty ulkoministerikokous, joka päätti Suomen puheenjohtajuuskauden Arktisessa neuvostossa. 

“Viime viikon aikana olemme vahvistaneet paikkamme Suomen ja EU:n arktisena pääkaupunkina. Olemme vetovoimainen ja kiinnostava kaupunki globaalisti merkittävien arktisten asioiden parissa”, tiivistää Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen kokousviikon tunnelmia. 

Lappiatalo 6.5.2019_Samu Rytkönen.jpg

Ulkoministeri Timo Soini ja Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen toivottivat ulkoministerikokouksen osallistujat ja kutsuvieraat tervetulleiksi Rovaniemelle maanantai-iltana Lappia-talolla. Paikalle saapui myös Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo. Kuva Samu Rötkönen / Rovaniemen kaupunki.

Rovaniemi toimi loistavasti ulkoministerikokouksen pitopaikkana – lähiruoka ja paikalliset elämykset lumosivat kokousvieraat

Ulkoministeriön konferenssivastaava Annariina Kukkonen kertoo tyytyväisenä, että “kaikki meni käsikirjoituksen mukaan. Olimme tehneet rovaniemeläisten yhteistyökumppaneiden kanssa pitkään töitä onnistumisen eteen ja se kannatti. Erityiskiitos kaupungin eri tahoille johtoa myöten – kaupungin eri toimijoiden saumaton yhteistyö on erittäin tärkeä tällaisessa projektissa.” 

Rovaniemen katukuvassa ulkoministerikokous näkyi useina poliisin yksiköinä ja poikkeuksina liikennejärjestelyissä. Kukkonen kiittää poliisin erinomaista toimintaa tapahtuman aikana. “Toivon, että myös paikalliset näkivät tapahtuman positiivisena, huolimatta muutamista liikennekatkoksista”, Kukkonen lisää.

Loistavasti sujuneiden kokousjärjestelyiden osalta erityisesti ulkoministeriön ympäristövastuullinen kokouskonsepti sai viikon aikana paljon huomioita. Lappi Areenalta kierrätetään jopa messumatot tienrakentamisessa, yksittäisiä vesipulloja ei paikalla nähty ja tarjolla oli sesonginmukaisia paikallisia ruokia. 

“Kauden antimiin suunniteltu lähi- ja luomuruoka niin kokoustarjoiluissa kuin lounaissa ja päivällisissä oli hieno kokonaisuus. Elämyksellinen paikallinen ohjelma on kokousvieraille paras lahja ja pidättäytyminen tarpeettomista jakomateriaaleista on tätä päivää”, ministeriön konseptia kiittelevä Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen toteaa. Kärkkäinen toivoo, että Ulkoministeriön ja Annariina Kukkosen uraauurtavaa konseptia mallinnettaisiin jatkossa Lapissa ja koko Suomessa. 

47795968791_a9780b13c2_k.jpgUlkoministerikokouksessa tarjoiltiin sesonginmukaista lähiruokaa, joka oli osa ministeriön ympäristövastuullista kokouskonseptia. Kuva: Ulkoministeriö / Jouni Porsanger.

“Rovaniemen vieraanvaraisuus, lämmin vastaanotto ja tunnelma saivat erityistä kiitosta kokouksen osallistujilta sekä järjestelyissä mukana olleilta ulkopaikkakuntalaisilta. Rovaniemen henki on jotain erityistä – ja se välittyi kaikille tapahtuman osallistujille. Hyvä fiilis tarttui ja sai hymyn huulille”, Kärkkäinen kuvailee tapahtuman tunnelmaa.

Kärkkäisen mukaan kansainvälistä mediaa kiinnosti paikallisen elämäntavan rinnalla legenda Joulupukin kotikaupungista ja matkailun menestyksestä, Lapin elinkeinot, saamelaisuus sekä poronhoito. Myös paikallinen media sai tapahtumasta mielenkiintoista seurattavaa mittavien kokousjärjestelyjen ja kahdeksan maan ulkoministerien vierailujen osalta.


Arktisten kaupunkien johtajat tiivistävät yhteistyötään pohjoisten yhteisöjen puolesta

Keskiviikkona 8.5. arktisten kaupunkien johtajat kokoontuivat Rovaniemen kaupungintalolla. Arctic Mayors´ Forum -yhteistyöverkoston toiminnan tarkoituksena on vahvistaa alueen asukkaiden kuulemista arktisissa kysymyksissä ja puolustaa paikallista itsehallintoa.  

“Arktisella alueella on monia haasteita, jotka ovat merkittäviä sekä globaalissa että paikallisessa mittakaavassa. Pohjoisten ihmisten tulee entistä aktiivisemmin osallistua keskusteluun arktisen alueen geopoliittisesta tulevaisuudesta sekä sitoutua ilmastonmuutoksen torjumiseen ja kestävän kehityksen edistämiseen. Innovatiivisia ratkaisuja tarvitaan myös kuntatasolla” kaupunginjohtajat toteavat. 

Yhteistyöverkoston toimintaa viedään nyt päämäärätietoisesti seuraavalle tasolle. Tavoitteena on, että Arctic Mayors´ Forum pääsisi vahvemmin osallistumaan keskusteluun niin Arktisen neuvoston, kansalaisjärjestöjen kuin muidenkin arktisia asioita käsittelevien alueellisten ja kansainvälisten organisaatioiden kanssa. Foorumi järjestää ensimmäisen yleiskokouksensa lokakuussa 2019 Arktisen neuvoston puheenjohtajamaassa Islannissa, Arctic Circle -konferenssin yhteydessä.

arctic mayor forum 2019.jpg
Arktisten kaupunkien johtajat kokoontuivat kaupungintalolla keskiviikkona 8.5. Kuva Rovaniemen kaupunki. 

 

Arctic Business Forumissa allekirjoitettiin Jäämerenradan suunnittelusopimus
Loppuviikon aikana 9. - 10.5. elinkeinoelämän edustajat ja kansainväliset investoijat kokoontuivat Santa´s Hotel Santa Clausiin keskustelemaan Arktisten alueiden tulevaisuuden mahdollisuuksista. Merkittävimpänä uutisena kaksipäiväisestä tapahtumasta nousi esille suomalaisen Finest Bay area Development Oy:n ja norjalaisen kehitysyhtiö Sør-Varanger Utviklingin allekirjoittama aiesopimus Jäämeren radan suunnittelusta ja toteutuksesta. 

“Otamme Rovaniemellä myönteisesti vastaan kaiken sen työn, mitä Jäämeren radan toteuttamiseksi tehdään huomioiden ne periaatteet, jota tällaisten hankkeiden valmistelu vaatii lainsäädännön näkökulmasta. Rata tukee nimenomaan ekologista ratkaisua kasvavaan matkailuvirtaan ja tavarankuljetukseen Jäämeren ja muun Euroopan välillä”, toteaa Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen. 

Lotvonen korostaa, että hankkeessa tarvitaan tukea niin elinkeinoelämän edustajilta kuin myös valtion taholta. “Valmisteluun liittyy vahvasti Lapin liiton maakuntakaavan valmistelu ja siihen liittyvät neuvottelut asianosaisten kanssa. Tällöin myös hankkeen vaikutuksista saamelaiskulttuuriin tulee käydä vaatimusten mukaiset neuvottelut”, Lotvonen lisää.

ABF_12_pienennetty.jpg

Arctic Business Forum järjestettiin 9. - 10.5. Santa´s Hotel Santa Clausissa. Kuva: Antti Pakkanen / Kipinä.