Edesmenneen rovaniemeläistaiteilijan veistos valmistui Kiinan Chengduun

Julkaistu 16.5.2023 14:05

Lapin kamariorkesterista lähtee Chengduun elokuussa kolme soittajaa edustamaan Rovaniemeä.

immonen.jpg
Kiinalaisessa Chengdun kaupungissa on nykyään esillä edesmenneen rovaniemeläistaiteilijan Risto Immosen veistos. Chengdu on Rovaniemen kaupungin kumppanikaupunki. 

Chengdu on Sichuanin maakunnan pääkaupunki ja asukkaita siellä on yli 14 miljoonaa.  Kaupunki on panostanut paljon alueen puistojen ja viheralueiden kehittämiseen.  2010-luvulla Chengdussa alkoi kunnianhimoisen projekti nimeltään Tianfu Greenway.  Sen tavoitteena on rakentaa kaupunkiin lähes 20 000 kilometrin reitistö, joka on tarkoitettu kävelijöille ja pyöräilijöille.  Reitti yhdistää eri kaupunginosia, puistoja ja viheralueita.  Alue rakennetaan vaiheittain ja kokonaisuudessaan sen pitäisi olla valmis 2040.

Osana Tianfu Greenway -projektia on ollut taiteen tuominen osaksi aluetta.  Vuonna 2019 Chengdun kaupunki kutsui taiteilijoita ystävyys- ja kumppanikaupungeista tutustumaan projektiin sekä työpajaan, jossa taiteilijat saivat esittää omat ehdotuksensa taideteoksille.  Näistä ehdotuksista Chengdun kaupunki valitsi toteutettavat teokset.

Rovaniemeltä Chengdun tapahtumaan osallistui vuonna 2020 edesmennyt Risto Immonen, jonka veistoksen Chengdun kaupunki valitsi toteutettavaksi. Touch-niminen teos valmistui tänä keväänä.

“Isäni kävi aika usein Kiinassa, muun muassa veistämässä myös lunta ja jäätä ja opettamassa yliopistossa. Hänen taiteensa vetosi ihmisiin siellä. Isän hautakivessä on teksti ‘kun vasara asettuu lepäämään, henki jatkaa kulkuaan’. On huikeaa, että isän henki jää veistoksen kautta elämään, vaikkei hän ole enää läsnä”, sanoo Risto Immosen tytär Laura Immonen.  

Ennen pandemiaa Rovaniemen kaupungilla oli aktiivista yhteistyötä Chengdun kaupungin kanssa kulttuurin ja yrityselämän puolella. Nyt yhteistyö on jälleen aktivoitumassa. Lapin kamariorkesterista lähtee Chengduun elokuussa kolme soittajaa edustamaan Rovaniemeä. 

Lisätietoa Risto Immosesta Lapin taiteilijaseuran sivuilla (linkki alla).