Ajankohtaista

Ernst Langen Rovaniemi-aiheisten maalausten pienoisnäyttelyä jatkettu 28.10. asti

Julkaistu 18.10.2023 16:47

Saksalaisen Ernst Langen (1911–1963) Rovaniemi-aiheisten maalausten pienoisnäyttely on esillä Rovaniemen pääkirjaston Lapponica-salissa 16.–28.10.2023. Suuren suosion takia näyttelyn kestoa on pidennetty viikolla.

Langen teokset, jotka kuvaavat Rovaniemen kauppalaa ennen syksyn 1944 tuhoa, ovat olleet esillä Lapin aluehallintoviraston tiloissa. Ne ovat nyt ensimmäistä kertaa yleisön nähtävillä.

Jatkosodan aikana saksalainen kersantti Ernst Lange kuvasi maalauksissaan Rovaniemen kauppalaa ja sen lähiympäristöä. Maalaukset lahjoitettiin Lapin lääninhallitukselle. Kenraalieversti ja sotilaskomentaja Eduard Dietl tutustui sotatoimien yhteydessä yhteysesikunta ROI:n päällikköön, eversti Oiva Willamoon ja Lapin läänin maaherra Kaarlo Hillilään. Yhtenä oletuksena on, että maalaukset olisivat tämän yhteistyön kautta päätyneet lääninhallituksen omistukseen.

Silloisen Saksan alueella Breslaussa (nykyisin Puolan Wroclaw) syntynyt Ernst Lange toimi vapaana taiteilijana ennen sotaa ja jatkoi taiteen tekemistä sodan aikana ja sen jälkeen. Sodan syttyessä vuonna 1939 hänet kutsuttiin Saksan armeijaan. Hän palveli sodan aikana Puolassa, Norjassa ja Suomessa ja toimi muun muassa Rovaniemellä viestikeskuksessa.

Lange avioitui Rovaniemellä asuneen Sargit Bäckströmin kanssa. Vaimo ja perheen vastasyntynyt poika evakuoitiin Ruotsiin syksyllä 1944. Myös Lange päätti paeta Ruotsiin ennen Rovaniemen hävitystä. Myöhemmin Ruotsissa perheeseen syntyi kolme tytärtä.

Vuonna 1948 Lange lahjoitti ylösnousemusta esittävän alttarimaalauksen sodalta säästyneeseen Ranuan kirkkoon. Taiteellisesta koulutuksestaan huolimatta Lange toimi eri tehtävissä metallialan yrityksessä AB Vibron-Verkenilla Ljunbyssa Ruotsissa ja taiteen tekeminen oli tärkeä harrastus. Pienoisnäyttelyssä esillä olevien maalausten ohella Langen tiedetään tehneen lukuisia pilapiirroksia.

Näyttely on avoinna Rovaniemen pääkirjaston Lapponica-salissa ma-to klo 9–20, pe klo 9–18, la klo 9–16 ja su klo 11–16.

Rovaniemen pääkirjasto
Jorma Eton tie 6
96100 Rovaniemi