Haethan kaikki tarjolla olevat koronarokotteet – kolme rokotetta tarjoaa perusterveellekin parhaan suojan vakavaa koronatautia vastaan

Julkaistu 22.2.2022 10:30

Hoitaja, jolla siniset kertakäyttöhanskat kädessä on pistämässä rokotusta paljaaseen käsivarteen.

Rovaniemen kaupunki vetoaa kuntalaisiin, että mahdollisimman moni hakisi koko tarjolla olevan koronarokotussarjan kaupungintalon rokotuspisteeltä. Ensimmäisiä ja toisia koronarokotteita on haettu Rovaniemellä hyvin, mutta vain 58 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä on hakenut kolmannen koronarokotuksen (THL:n tilasto Rovaniemen rokotustilanteesta). 

Vaikka omikron-variantti voi tarttua myös rokotteen ottaneeseen tai koronataudin sairastaneeseen, rokotteet suojaavat edelleen kohtuullisen hyvin koronatartunnalta ja erittäin hyvin vakavaa tautia vastaan. Jo kaksi annosta mitä tahansa Suomessa käytössä olevaa koronarokotetta antaa hyvän suojan omikron-variantin aiheuttamaa vakavaa, sairaalahoitoista tautia vastaan. Kolmas rokoteannos nostaa suojaa edelleen. 

THL suosittelee kolmatta koronarokotusta kaikille 18 vuotta täyttäneille sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Myös matkoille aikovien kannattaa ottaa koko rokotussarja. EU:n koronatodistus on toisen rokotteen jälkeen voimassa 9 kuukautta, mutta kolmannen rokotteen jälkeen todistus jää voimaan toistaiseksi. Positiivisen koronatestin jälkeen todistus on voimassa puoli vuotta. Koronatodistukseen tarvitaan pcr-koronatesti, joka on omakustanteinen. 

Sairastettu koronatauti vastaa yhtä rokotusta, jos aikaväli rokotteeseen on tarpeeksi pitkä

Myöskään sairastettu koronatauti ei välttämättä poista tehosterokotteen tarvetta. Sairastettu koronatauti vastaa yhtä rokoteannosta, jos edellisen rokoteannoksen ja tartunnan välillä on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Jos rokotteen ja tartunnan välillä on kulunut alle kuusi viikkoa, sairastetun taudin ei katsota korvaavan yhtä rokotetta. 

Jos henkilö on sairastanut koronataudin yllä mainitulla vähintään kuuden viikon aikavälillä rokotuksesta, hänelle riittää kaksi rokotusta. Voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan sairastetun taudin lisäksi kolmea rokotusta. Kolmas rokote voidaan antaa myös muille taudin sairastaneille, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustuksen vuoksi tai muusta painavasta syystä. 

Milloin seuraavan rokotuksen voi ottaa,  jos on sairastanut koronan?


THL suosittelee taudin sairastaneelle ensimmäistä koronarokoteannosta seuraavasti:
18 vuotta täyttäneelle aikaisintaan 2 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista
alle 18-vuotiaille aikaisintaan 4–6 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista
Koronataudin sairastaneille ja yhden rokoteannoksen saaneille tarjotaan tehosteena toista rokoteannosta. Sitä suositellaan

  • 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, kun 3–4 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.
  • kaikille 18 vuotta täyttäneille, kun 4–6 kuukautta ensimmäisestä annoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.

Kolmatta rokoteannosta suositellaan voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, vaikka henkilö olisi sairastanut koronataudin. Kolmatta annosta suositellaan heille 3–4 kuukauden kuluttua edellisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

5–11-vuotias lapsi tai nuori ei suojan kannalta tarvitse toista rokoteannosta, jos ensimmäisen rokoteannoksen ja sairastetun taudin välillä on yli 6 viikkoa. Toinen annos voidaan kuitenkin antaa myös lapsille ja nuorille, joilla ensimmäisen annoksen ja sairastetun taudin väli on ollut yli 6 viikkoa, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä. Tässä huomioidaan mahdollisimman pitkä väli sairastetun taudin ja rokotteen kanssa, vähintään 4 kuukautta.

Rokotuksia saa arkipäivisin ilman ajanvarausta

Koronarokotuksia saa arkipäivisin helposti ilman ajanvarausta Rovaniemen kaupungintalolta (Hallituskatu 7) ma-to klo 8.15–15.15 ja pe 8.15–14.15. Vain 5–11-vuotiaan rokotukseen tulee varata aika (osoitteessa rovaniemi.terveytesi.fi tai p. 016-3224913 ma-pe 9–14. Myös muut voivat halutessaan tulla rokotukseen ajanvarauksella. Lisätietoa rokotuksista ja rokotusväleistä osoitteessa rovaniemi.fi/koronarokote
 
22.2. täsmennetty seuraavaa lausetta välttämättä-sanalla: "Myöskään sairastettu koronatauti ei välttämättä poista tehosterokotteen tarvetta."

 

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä palveluita