Häiriötilanteen johtoryhmä päätti itsenäisyyspäiväjuhlien järjestämisestä, kaupunki muistuttaa myös koronatestiin hakeutumisesta

Julkaistu 24.11.2021 11:33

Itsenäisyyspäivä_Rovaniemi-20 (1).jpg
Arkistokuva Suomi 100 -itsenäisyyspäiväjuhlasta vuodelta 2017. (Kuva: Samu Rötkönen / Rovaniemen kaupunki)
Rovaniemen kaupungin häiriötilanteen johtoryhmä kokoontui 23.11. keskustelemaan Rovaniemen koronatilanteesta. 

Valtakunnallisesti koronatilanne on vaikeutunut, ja sairaalakuormitusta on erityisesti Etelä-Suomessa. Rovaniemellä tilanne on toistaiseksi hallittu, ja suurin osa tartunnoista on pystytty jäljittämään, mutta tartuntojen määrä on kasvanut selvästi edeltävistä viikoista. Viime viikolla Rovaniemellä todettiin 30 uutta tartuntaa ja pelkästään 22.11. maanantaina 14 tartuntaa. Tilanne monella muulla alueella niin Lapissa kuin muualla Suomessa on myös huolestuttava. 

Rovaniemen koronajäljitys ottaa yhteyttä kaikkiin altistuneisiin ja antaa tarkemmat ohjeet karanteeniin asettamisesta. Jäljityksen ruuhkautumisen vuoksi yhteydenotot tulevat aiempaa pidemmällä viiveellä. Kaupunki toivoo, että altistuneet eivät soita terveysasemalle erikseen kysyäkseen karanteeniin asettamisesta. 

Kaupunki muistuttaa, että koronatestiin on syytä edelleen hakeutua matalalla kynnyksellä, mikäli koronaan viittaavia oireita ilmenee. Rokottamattomien on syytä hakeutua testiin aina koronaan sopien oireiden alkaessa. Myös rokotettujen kannattaa nyt tartuntamäärien kasvaessa herkemmin hakeutua testiin, mikäli tulee pienikin epäily, että on voinut altistua virukselle.

Itsenäisyyspäiväjuhlat tarkastelussa: nuorten juhlaa ei voida järjestää yleisötapahtumana

Häiriötilanteen johtoryhmä keskusteli suunnitteilla olevien itsenäisyyspäiväjuhlien järjestämisestä. Päätökset juhlien järjestämisestä on tehtävä järjestelyaikatauluista johtuen tässä johtoryhmän kokouksessa ja tämänhetkisen riskiarvion perusteella. 

Johtoryhmä päätti, että epidemiatilanteen ja sen kehittymisnäkymän vuoksi nuorten itsenäisyyspäivän tilaisuutta ei voida järjestää perinteisenä yleisötapahtumana. Perusteena tähän on aktivoitunut koronatilanne. Nuorten itsenäisyyspäivän juhlaan Lappia-taloon  arvioitiin osallistuvan noin 450 15-vuotiasta nuorta. Koronatilanteen pahentuessa myös Rovaniemellä ja mahdollisten rajoitusten astuessa voimaan nuorten itsenäisyysjuhlassa ei voida käyttää koronapassia eikä vaatia maskinkäyttöä, sillä nämä koskevat vain yli 16-vuotiaita. Lisäksi nuorten rokotekattavuus on huomattavasti matalampi (Rovaniemellä 12–15-vuotiaat: 1. annos 72,3 % ja 2. annos 59 %). Keinoja massa-altistumisriskin minimoimiselle ei juuri ole, joten riski laajalle altistumiselle nuorten tilaisuudessa on korkeampi. 

Rovaniemen itsenäisyyspäiväjuhla Korundissa koskee puolestaan noin 200–300 aikuisikäistä juhlavierasta. Kaupungin tartuntatautilääkärin riskiarvion perusteella tartuntariski on pienempi aikuisten tilaisuudessa, sillä juhlassa voidaan edellyttää koronapassia, jos rajoituksia on tuolloin voimassa. Lisäksi yli 16-vuotiaita koskeva maskisuositus on voimassa. Näiden perusteella tilaisuutta ei ole perusteltua kieltää ja itsenäisyyspäiväjuhla voidaan järjestää. Korundin juhla lähetetään myös verkkolähetyksenä. 

“Tarkastelimme asiaa monesta näkökulmasta. Nuorten tilaisuudessa tartuntariskin minimoiminen on vaikeampaa työkalujen puuttuessa. Tartunnat painottuvat tällä hetkellä rokottamattomiin lapsiin ja nuoriin, ja tartuntamäärät ovat selvässä kasvussa. Tämän vuoksi arvioin tapahtumaan liittyvän tartuntariskin aikuisten itsenäisyystapahtumaa suuremmaksi. Tämä tuntuu tietysti ikävältä, kun tavoitteena on välttää lapsiin ja nuoriin kohdistuvia toimia”, sanoo hallintoylilääkäri Paula Reponen.
 

Jaa sivu