Harrastamisen Suomen mallin pilotointi alkaa Rovaniemellä: Tavoitteena tarjota maksuton harrastus jokaiselle peruskoululaiselle

Julkaistu 15.1.2021 10:30

Iloiset tytöt seisovat ringissä punaiset paidat päällä. Taustalla kesäinen taivas.

Rovaniemellä alkaa harrastamisen Suomen mallin pilotointihanke, jonka tavoitteena on taata peruskoululaisille mahdollisuus maksuttomaan harrastukseen koulupäivien yhteydessä. Toimintamallia kokeillaan aluksi Ounasrinteen ja Yläkemijoen peruskouluissa.

Harrasteryhmät alkavat kokeilukouluilla tammikuun viimeisellä viikolla. Oppilaille järjestetään harrasteinfot viikolla 3, jonka jälkeen huoltajat saavat tarkempaa tietoa hankkeesta koulujen kautta.

Taustalla koululaisten omat toiveet

Mukana kokeilussa on tällä hetkellä noin kymmenen paikallista seuraa ja yhdistystä, joilta kaupunki ostaa ohjattua ryhmätoimintaa. Myös kaupungin kirjasto ja Lapin Yliopiston LUMA-keskus  järjestävät kerhoja.

Rovaniemen kokeilussa mukana olevat toimijat:

  • Taipumattomat
  • Rovaniemen 4H-yhdistys
  • Transcendent
  • Suomen Nuorisoseurat ry
  • FC Santa Claus
  • Rovaniemen pöytätennis -60 ry
  • Rovaniemen kaupunginkirjasto
  • LUMA-keskus Lappi, Lapin Yliopisto


Harrasteryhmät toimivat Ounasrinteen ja Yläkemijoen kouluilla aamuisin ja iltapäivisin. Toimintaan on siis mahdollista osallistua ennen koulun alkua tai heti koulupäivän jälkeen.

Tarjolla olevat ryhmät perustuvat koululaisten omiin toiveisiin, joita kerättiin kyselyllä viime vuoden lopulla.

Toiminta laajenee kaikkiin kouluihin ensi syksynä

Nyt alkava pilotointi kestää Yläkemijoella ja Ounasrinteellä tämän kevään ajan. Kokeilu laajenee kaikkiin Rovaniemen peruskouluihin jo ensi syksynä.

– Kevään aikana etsimme yhteistyöverkoston ja oppilaiden kanssa yhteisiä käytäntöjä harrastustoiminnan pyörittämisessä. Tarkoituksena on selvittää mikä toimii ja mikä ei, jotta toimintaa voidaan sujuvasti laajentaa kaikkiin kouluihin, kertoo nuorisotoiminnan koordinaattori Laura Rapakko Rovaniemen kaupungilta.

Suomen Mallia edistetään koko maassa

Harrastamisen Suomen Mallia edistetään Suomessa valtakunnallisesti. Taustalla on hallitusohjelman kirjaus, jossa halutaan edistää lasten ja nuorten hyvinvointia tarjoamalla jokaiselle aito mahdollisuus mieluisaan ja maksuttomaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä. Valtakunnallisesti toimintaa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

– Hienoa, että pääsimme mukaan pilotoimaan tätä harrastamisen Suomen mallia. Tukemalla lasten ja nuorten yhdenvertaista harrastamista ja perheiden arkea autamme lapsia ja nuoria löytämään ystäviä, tuemme ja vahvistamme terveellisiä elämäntapoja ja hyvinvointia, kertoo kaupungin nuorisopalveluiden esimies Nella Sepänheimo.

Kokeilun aikana tehdään tiivistä yhteistyötä myös koulujen henkilökunnan ja kouluterveydenhuollon kanssa. Tarkoituksena on ottaa käyttöön niin kutsuttu harrastusresepti, jonka avulla opettajat ja kouluterveydenhoitajat voivat ohjata lapsen tai nuoren etsimään sopivaa harrastusryhmää yhdessä alueen nuorisotyöntekijän kanssa.

– Tarkoituksena on, että jokaiselle löytyy mieluisaa tekemistä koulupäivien yhteyteen eikä kukaan jää yksin. Ohjausta lisäämällä varmistamme, että mukaan lähtevät myös ne, jotka eivät itsenäisesti hakeudu mihinkään ryhmään, Rapakko lisää.

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia