HopLopissa ja Rollohallissa keskiviikkona 8.7. klo 11-15 vierailleet asetetaan karanteeniin - kyseisenä aikana paikalla olleita pyydetään ottamaan yhteyttä kaupungin terveydenhuoltoon

Julkaistu 13.7.2020 15:15

Rovaniemen HopLopissa ja Rollohallissa keskiviikkona 8.7.2020 klo 11-15 välisenä aikana asioineita pyydetään ottamaan mahdollisimman pian yhteyttä kaupungin terveydenhuoltoon sähköisesti tai terveysasemalle soittamalla. Kaupunki suosittelee sähköistä yhteydenottoa.

Pulkamontien terveysaseman rakennus pilvisen taivaan alla

Paikalla olleiden tulee alkaa noudattaa karanteeniohjeistusta välittömästi. Ohjeet koskevat myös Rollohallissa samaan aikaan olleita.

Lapin sairaanhoitopiiri on yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa arvioinut, että kaikki kyseisenä ajankohtana HopLopissa vierailleet tulee varotoimenpiteenä asettaa karanteeniin. Heille tehdään tarvittaessa oirearvioinnin perusteella koronavirustestit.

Rovaniemellä todettiin koronavirustartunta oireettomalla lapsella 11.7. Kyseinen lapsi oli ollut HopLopissa 8.7. Kyseessä on sama tartuntaketju, jossa aiemmin todettiin tartunta kaupungin päiväkodin työntekijällä. Tällä hetkellä Rovaniemellä on kolme todettua tartuntaa, kaikki samasta tartuntaketjusta. Ketjun alkupiste ei ole vielä selvillä, minkä vuoksi laajoihin varotoimenpiteisiin ja testauksiin on ryhdytty.

– Mahdollisten jatkotartuntojen estämiseksi päädyimme yhdessä THL:n kanssa ohjaamaan altistuneet karanteeniin. Haluamme estää epidemian mahdollisen leviämisen, täsmentää Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

– HopLopissa ei ole käytössä asiakasrekisteriä, jonka perusteella kyseisenä ajankohtana paikalla olleet voitaisiin kontaktoida. Tästä syystä pyrimme nyt julkisen tiedottamisen kautta tavoittamaan kyseiset henkilöt, Broas jatkaa.

 

Tilanne on rauhallinen, omatoimisesti koronatestiin kannattaa hakeutua jos oireilee

Koronatilanne Rovaniemellä on edelleen rauhallinen. Tehtyjen karanteenipäätösten tarkoituksena on saada estettyä epidemian leviäminen.

Alueen asukkaiden ei tarvitse hakeutua omatoimisesti koronatestiin, mikäli heillä ei ole tartuntaan viittaavia oireita. Oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Joskus oireena voi olla myös haju- tai makuaistin puutos.

– Oireettomille tehdään koronatestejä ainoastaan terveydenhuollon arvion perusteella silloin, kun se altistusketjujen selvittämiseksi katsotaan tarpeelliseksi. Omatoimisesti testiin ei tule hakeutua, mikäli mitään oireita ei ole. Tällä pyritään varmistamaan testauksen ja hoidon tarpeen arvioinnin resurssien riittävyys, täsmentää kaupungin hallintoylilääkäri Paula Reponen.

Altistuneeksi katsotaan henkilö, joka on ollut vähintään 15 minuuttia samassa tilassa koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa. Mahdollisten altistuneiden kanssa kanssakäymisissä olleita ei pidetä altistuneina ja siksi heitä ei ole tarpeen asettaa karanteeniin eikä testata oireettomana.

Mikäli henkilöllä on hengitystieinfektioon tai muuten koronavirukseen viittaavia oireita, voi hän varata ajan näytteenottoon kaupungin verkkosivujen kautta. Hoitoa tarvitsevien tulee ottaa yhteyttä kaupungin terveysasemalle.

 

Hygieniaohjeet ja turvavälit ovat edelleen ajankohtaisia

Koronapandemian vuoksi julistetut poikkeusolot päättyivät Suomessa 16.6.2020. Myös suurin osa koronan vuoksi asetetuista rajoituksista on purettu. On edelleen erittäin tärkeää noudattaa annettuja suosituksia muun muassa käsienpesusta ja turvaväleistä sekä hakeutua testeihin lievissäkin oireissa.

– Jokaisen on hyvä muistaa säilyttää turvavälit, harkita asioinnin tarvetta ja erityisesti noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, Reponen muistuttaa.

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit ovat yhdessä alueen kuntien kanssa kampanjoineet koronaturvallisen kesän toimintaohjeista.

Sairaanhoitopiirin tiedotteen asiasta voit lukea heidän nettisivuiltaan.


Jaa sivu