Itsenäisyyspäivää juhlitaan Rovaniemellä perinteisin menoin – Juhlaa voi seurata myös kaupungin YouTube-kanavalta

Julkaistu 4.12.2023 9:00

Kaikki ovat tervetulleita juhlimaan Suomen itsenäisyyttä Rovaniemellä! Sinivalkoinen juhlapäivä aloitetaan perinteisillä lipunnostolla, kunniakäynneillä, seppeleenlaskuilla sekä itsenäisyyspäivän sanajumalanpalveluksella Rovaniemen kirkossa. Kaupungin itsenäisyyspäivän pääjuhla järjestetään Lappia-talon Tieva-salissa, ja siihen ovat tervetulleita kaikki rovaniemeläiset.

seppeleen lasku_kuva 2.jpeg
Itsenäisyyspäivää juhlitaan myös perinteisillä kunniakäynneillä ja seppeleenlaskutilaisuuksilla. Kuva: Rovaniemen kaupunki
Itsenäisyyspäivään liittyvät perinteet tarjoavat mahdollisuuden juhlistaa ja kunnioittaa yhteistä historiaa, perinteitä ja heitä, jotka ovat tehneet työtä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi.

Itsenäisyyspäivää juhlitaan perinteisellä lipunnostotilaisuudella, kunniakäynneillä ja seppeleenlaskutilaisuuksilla. Myös Yläkemijoella vietetään hartaushetki ja lasketaan seppeleet sankarivainajien muistomerkille Auttissa ja Viirissä.

Juhlava lipunnosto Alaruokasen talolla

Itsenäisyyspäivän vietto käynnistyy juhlallisella lipunnostotilaisuudella Alaruokasen talolla 6.12. klo 9.00. Paikalla on Rovaniemen reserviläisistä koostuva kunniavartio. Tervehdyssanat lausuu kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Autto.

Itsenäisyyspäivää juhlitaan myös perinteisillä kunniakäynneillä ja seppeleenlaskutilaisuuksilla. Seppeleet lasketaan klo 9.00 vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkille, klo 9.15 Mannerheim-ristin ritari Toivo Kortteen haudalle, sekä klo 11.30 talvi- ja jatkosodan sekä vapaussodan sankarivainajien muistomerkeille. Puheen haudoilla pitää Leevi Viljanen Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ROTKOsta.

Yläkemijoella vietetään hartaushetki ja lasketaan seppeleet sankarivainajien muistomerkille Auttissa klo 10 ja Viirissä klo 11 rovasti Kari Yliräisäsen johdolla.

Itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelus Rovaniemen kirkossa

Rovaniemen seurakunta järjestää itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksen klo 10 Rovaniemen kirkossa. Messun toimittaa pastori Lauri Kinnunen, kanttoreina Kalle Ristolainen ja Joona Saraste. Musiikista vastaa Lapin reserviläiskuoro.

avoin juhla_toinen kuva.jpeg


Kaikille avoimessa pääjuhlassa musiikkia, tanssia ja lausuntaa

Lappia-talon Tieva-salissa järjestettävään kaupungin itsenäisyyspäivän juhlaan ovat tervetulleita kaikki rovaniemeläiset. Juhla alkaa klo 13, mutta ennen juhlaa on myös mahdollista nauttia kakkukahvit teatterin ravintolassa.

Tervehdyssanat itsenäisyyspäivän juhlaan tuo Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Autto. Juhlapuheen pitää tänä vuonna Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala. Perinteisesti ohjelmassa on nuoren puheenvuoro. Tällä kertaa sen pitää Lapin yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Viljo Vuorimäki.

Juhlassa esiintyvät Lapin kamariorkesterin puhallinkvintetti, Lauluyhtye Laudi, Lapin tanssi- ja musiikkiopiston oppilaat sekä kansantanssiduo Siina Toimela ja Lotta Terävä.

Juhlassa kuullaan joulukuun alussa 101 vuotta täyttäneen lotta Alli Korvan lausumana säkeitä Eino Leinon Hymyilevä Apollo -runosta. Juhlan juontaa Leevi Viljanen opiskelijakunta ROTKOsta.

Juhlaa voi seurata myös verkon välityksellä Rovaniemen kaupungin YouTube-kanavan kautta 6.12.2023 klo 13 alkaen osoitteessa www.youtube.com/cityofrovaniemi   - Tallenne on katsottavissa myös jälkikäteen.

Iltapäivällä soihtukulkue ja sinivalkoinen joulukonsertti

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan Lordin aukiolta klo 15 lähtevää soihtukulkuetta voi seurata klo 15 alkaen. Kulkue päättyy Rovaniemen kirkolle, jossa alkaa kanttoreiden yhteinen sinivalkoinen Laulu Isänmaalle -joulukonsertti. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Rovaniemen kirkossa järjestettäviä tilaisuuksia voi seurata myös verkossa Rovaniemen seurakunnan YouTube-kanavilla. Tallenne on katsottavissa myös jälkikäteen.

Nuorten itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Lappia-talossa

Rovaniemen kaupunki järjestää myös kaikille vuonna 2008 syntyneille nuorille vastaanoton itsenäisyyspäivän kunniaksi. Nuorten kutsuvierastilaisuus alkaa Lappia-talolla klo 18. 
1000011005.jpg
Rovaniemeläinen lauluyhtye Laudi tuo kaikille avoimeen pääjuhlaan säveliä ja sanoja mm. Kantelettaresta, Lauri Viidalta, Eino Leinolta ja Kaj Chydeniukselta.