Itsenäisyyspäivänä koko Rovaniemi juhlii

Julkaistu 26.11.2020 9:00

Itsenäisyyspäivää vietetään tänä vuonna Rovaniemellä uudella tavalla. Korundi soi tyhjälle salille, mutta kodeissa päästään nauttimaan juhlavasta ohjelmatarjonnasta, kun Suomea juhlistetaan yhdessä verkon välityksellä ja sosiaalisen median kanavissa.

luminen metsämaisema, taustalla suomen lippu. graafisia elementtejä, rovaniemen kaupungin logo
Kuva: Marko Junttila
Perinteisen itsenäisyyspäivän päiväjuhlan ja nuorten iltajuhlan sijaan Rovaniemen kaupunki kutsuu kaikenikäiset rovaniemeläiset mukaan yhteiseen, paikalliseen Itsenäisyyspäivän juhlaan ruutujen välityksellä. Itsenäisyyspäivän juhla lähetetään Kulttuuritalo Korundista ja sitä voi seurata verkkolähetyksenä Rovaniemen kaupungin (City of Rovaniemi) YouTube-kanavalla ja Facebook-sivulla sunnuntaina 6.12.2020 klo 16 alkaen.

Juhlaohjelma koostuu monipuolisista ohjelmanumeroista, joissa moderni sisältö kohtaa perinteet. Tervehdyssanat juhlaan tuo Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Autto. Itsenäisyyspäivän juhlapuheen pitää tänä vuonna rovaniemeläislähtöinen elokuvaohjaaja Miia Tervo ja nuoren puheenvuoron nuorisovaltuutettu ja tuore Miss Rovaniemi, Saika Hasnat.

Väkevää ja vaikuttavaa runonlausuntaa juhlaan tuo sotaveteraani ja sotainvalidien kunniapuheenjohtaja Jorma Savukoski.

Musiikillisesta ohjelmasta vastaavat Lapin kamariorkesterin jousikvartetti, laulaja Jaana Isokangas ja haitaristi Harri Kuusijärvi, Rosa Heart ja Janne Airaksinen sekä Kvarttia vailla -lauluyhtye. Tanssin lumoa koetaan Lapin tanssiopiston balettiesityksen muodossa, jonka esittää Marjukka Toivonen. Lisäksi juhlassa nähdään tunnelmia Asemapäällikön päiväkodin itsenäisyyspäivän vietosta.

Itsenäisyyspäivän terveiset rovaniemeläisille tuovat keväällä suuren valtakunnallisen suosion saavuttanut kaksikko, Lotan ja Papan koronalaulut -someilmiöstä tutut Lotta-Sofia Saahko ja Jorma Saahko. Juhlan juontaa monille rovaniemeläisille tuttu kasvo, näyttelijä Irene Tikka.

Perinteitä kunnioittaen juhlassa muistetaan rovaniemeläisiä 15-vuotiaita nuoria, joista jokainen saa postitse toimitetun henkilökohtaisen kutsun osallistua juhlaan.

Virallisen osuuden päätyttyä tarjolla on myös erityisesti nuorille suunnattua jatko-ohjelmaa. Lähetyksessä kuullaan rovaniemeläisten nuorten Outous -yhtyettä, sekä Katukulttuuriyhdistys Transcendentista tuttuja sanataitureita kokoonpanolla Kadonneet lapset. Mikkiin tarttuvat Georg “Gege” Belokurov, Joonas “Joté” Tapio ja Matti “Matka” Martiskainen. Illan kruunaa Pohjan Akan monologiesitys.

Itsenäisyyspäivän juhlalähetyksellä halutaan välittää hyvää mieltä ja arvokkaan päivän juhlatunnelmaa koteihin. Pukeudu siis juhlavasti, kata pöytä, sytytä kynttilät ja juo juhlakahvit yhdessä läheistesi kanssa nauttien samalla ohjelmasta.

Verkkolähetys mahdollistaa sen, että tänä vuonna entistäkin useampi rovaniemeläinen voi nauttia yhteisestä juhlasta. Lisäksi se tuo mukaan uutena ominaisuutena myös vuorovaikutuksellisuuden.

“Itsenäisyyspäivän ohjelma tavoittaa rovaniemeläiset niin kodeissa, palvelukodeissa, kuin mökeilläkin läpi laajan kaupungin. Tämän vuoden juhlassa kuuluu ja näkyy eri sukupolvien ääni. Kannustamme ihmisiä katsomaan juhlaa yhdessä lähipiirin kanssa ja toivomme, että nuoremmat avustavat myös vanhempaa polvea vastaanottimien äärelle välittämisen, lämmön ja yhteisöllisyyden merkeissä”, kertovat juhlan järjestäjät nuorisotoiminnan koordinaattori Henrietta Tapio ja kulttuurituottaja Roosa Nevala.

Osallistu juhlaan ottamalla kuva itsenäisyyspäivän vietosta ja lisää se sosiaaliseen mediaan (Instagram tai Facebook) tunnisteella #rovaniemijuhlii. Kuvia ja niiden kautta lähetettyjä terveisiä poimitaan osaksi itsenäisyyspäivän juhlalähetystä. Kuvia ja terveisiä lähettäneiden kesken arvotaan Lotta-Sofia Saahkon Papan kanssa kahvilla -kirja.

Muita itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia Rovaniemellä


Itsenäisyyspäivän vietto käynnistyy lipunnostotilaisuudella Someroharjulla ilmapuolustuksen muistomerkillä 6.12. klo 08. Itsenäisyyspäivää juhlitaan myös perinteisillä kunniakäynneillä ja seppeleenlaskutilaisuuksilla. Seppeleet lasketaan klo 09 vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkille, klo 09.15 Mannerheim-ristin ritari Toivo Kortteen haudalle, sekä klo 11.15 talvi- ja jatkosodan sekä vapaussodan sankarivainajien muistomerkeille. Yläkemijoella seppeleet lasketaan Viirin ja Auttin sankarivainajien muistomerkeille.

Rovaniemen seurakunta järjestää itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukset klo 10 Rovaniemen kirkossa, klo 13 Korkalovaaran kappelissa ja klo 12 Viirin kappelissa. Lisäksi seurakunta kutsuu mukaan klo 14 alkavaan yhteiseen Laulu Isänmaalle -musiikki ja runotapahtumaan Rovaniemen kirkossa. Rovaniemen kirkossa järjestettäviin tilaisuuksiin voi osallistua paikan päälle max. 150 osallistujaa. Tilaisuuksia voi seurata myös verkossa osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi ja tallenteet ovat katsottavissa myös jälkikäteen.

Rovaniemen ortodoksisessa kirkossa järjestetään liturgia itsenäisyyspäivänä klo 10.

Rovaniemen itsenäisyyspäivän verkkosivut

Itsenäisyyspäivän ohjelma 2020.png 

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia