Jää-kangaskuosi syntyi Rovaniemen kaupungin, Redun ja Lapin yliopiston yhteistyönä

Julkaistu 14.12.2023 13:00

Uusi Jää-kangaskuosi on rovaniemeläisen opiskelijan, Krista Meriläisen suunnittelema.

redu_jengi.jpg
Redun tiimi on saanut urakkansa tehtyä. Lopputulokseen tyytyväisinä kuosin suunnittelija Krista Meriläinen (vas.), opettaja Eira Maijala, Redun lehtori Tuija Nikkinen sekä tekstiilien ompelutyöstä vastanneet Taru Sirviö (kesk.) ja Suvi Parikka (oik.).

Meriläinen opiskelee Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa muodin ja tekstiilisuunnittelun koulutusohjelmassa. Ennen yliopisto-opintoja hän suoritti Redulla ammattilukion sekä tekstiili- ja muotialan perustutkinnon.

– Kuulin elokuussa opettajiltamme, että saamme suunnitella tektiilikuosin Rovaniemen kaupungille. Lähdin innolla työstämään ideoita. Toteutettavaksi valitun kuosin inspiraationa ovat olleet Rovaniemen kaupungin brändi-ilmeestä tutut symbolit, kertoo taiteen maisterin tutkintoon tähtäävä Meriläinen.

Tehtävä oli upea mahdollisuus päästä kokeilemaan siipiään.

– Tämä työ sai minut todella innostumaan kuosisuunnittelusta. Kodintekstiilit voisivat olla vaikka juuri se minun tulevaisuuden juttuni. Joka tapauksessa oma yritys ja jonkinlaiset omat tuotteet siintävät unelmissani, Krista visioi.

Suunnittelupöydällä syntyi monta ideaa. Rovaniemen kaupungin viestintätiimi sekä Redun tekstiili- ja vaatetusalan lehtori Tuija Nikkinen ja opettaja Eira Maijala valitsivat toteutettavan kuosin. Ensimmäisiksi tuotteiksi valittiin patalaput ja patakinnas. Redun tekstiili- ja muotialan opiskelijat ompelevat tuotteet osana opintojaan.

– Tällainen yhteistyö on meille todella toivottua, sillä osa opiskelijoista voi suorittaa projektin aikana myös näyttöjä. Oppimisen kannalta tämä työtehtävä antoi mahdollisuuden hioa työprosessia ja miettiä, miten omaa työtä voidaan helpottaa. Mittatilausompelija tekee yleensä aina protoa, kun vaatteita valmistetaan vain yksi kappale, pohtivat lehtori Tuija Nikkinen ja opettaja Eira Maijala.

Yhteistyö tuo esille arktista osaamista

Rovaniemen kaupungin tavoitteena on yhteistyötuotteiden kautta nostaa esille paikallista osaamista, yrittäjyyttä ja koulutusta sekä eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Yliopiston ja Redun tekemä yhteistyö kertoo myös, että nuorelle on kotikaupungissaan hienot mahdollisuudet edetä useilla eri aloilla aina peruskoulusta yliopistoon saakka.

Aiemmin kaupunki on tehnyt yhteistyötä Treeform Oy:n, Choco Delin ja Kivalo Designin kanssa. Uusia yhteistyökumppaneita otetaan mukaan ilomielin. Kriteereinä on, että kumppanin on oltava rovaniemeläinen, tuotteen muokattavissa kaupungin brändin mukaiseksi ja valmistusmäärien oltava riittäviä.

Rovaniemi-tuotteita myydään useissa myyntipisteissä ja verkkokaupassa

Rovaniemi-tuotteita myydään Rovaniemellä asiointipiste Osviitassa, Korundi Shopissa, Arktikum Shopissa ja Rovaniemen Teatterin kaupassa. Valikoima vaihtelee myyntipisteittäin. Monipuolisin valikoima löytyy Osviitta-asiointipisteestä sekä verkkokaupasta, joka avattiin syksyllä 2021. Kauppaa ja sen valikoimaa kehitetään ja kasvatetaan yhdessä asukkaiden, oppilaitosten ja yritysten kanssa.

Tutustu tuotteisiin ja verkkokaupan valikoimaan osoitteessa www.rovaniemi.fi/kauppa.

patalappu ja kinnas.jpg

krista3.jpg
Kuosin suunnittelija Krista Meriläinen on syntyperäinen rovaniemeläinen, joten hänelle Kemijoki jäänlähtöineen on tuttu näkymä.

ompelee.jpg
Tarkkaa työtä! Toista vuotta tekstiili- ja muotialaa opiskeleva Suvi Parikka oli osa ompelutiimiä.