Jäät ovat nyt Lapissa arvaamattomat - muista varovaisuus!

Julkaistu 8.1.2021 12:00

Lapin Pelastuslaitos ja ELY-keskus muistuttavat jäällä liikkujia heikoista ja arvaamattomista jäistä. Moni normaalina talvena tähän aikaan vankassa jäässä oleva vesistö voikin olla jääpeitteeltään heikko. Varsinkin Kemi- ja Ounasjoen jäätilanne Rovaniemen kohdalla on arvaamaton jääpadon ja muuttuneiden virtausten vuoksi.

ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija Juha-Petri Kämäräinen muistuttaa, että alkutalvi on Lapissa ollut selvästi keskimääräistä lämpimämpi ja jäänpaksuudet ovat kauttaaltaan koko Lapissa keskimääräistä ohuemmat. Jokivesistöissä virtaamat ovat olleet ajankohtaan nähden suuria, mikä on osaltaan hidastanut jäiden muodostumista. Rovaniemen alueella Kemijokeen pakkaantui alkutalvesta jäälauttoja Kirkonjyrhämän ja Paavalniemen väliselle osuudelle. 

Lisäksi Kemijoki oli Lainaan yläpuolelta pitkään sulana, jolloin pakkasilla jokeen muodostui suppoa, joka tiivisti ja vahvisti Kirkonjyrhämän jääpatoa lisää. Jääkannen alle pakkautunut suppo on muuttanut Kemijoen virtauksia ja sulapaikkoja voi esiintyä epätyypillisillä paikoilla. Tämän talven osalta jääolosuhteet ovat näin ollen hyvin arvaamattomat, ja jäillä liikkumisen suhteen täytyy noudattaa erityistä varovaisuutta, sanoo Kämäräinen.

Jään laatu voi myös olla kantavuudeltaan normaalia heikompaa ja jään päälle satava lumi voi peittää vaarapaikat. Perinteisillä kelkkareiteilläkin voi olla sulapaikkoja.
Jäällä liikkujan on hyvä varmistua jään paksuudesta kairalla tai jääpiikillä. Yksi kairaus ei riitä, vaan jään paksuus kannattaa mitata riittävän usein sitä mukaa kun jäällä liikkuu. Varsinkin virtapaikoissa jään paksuus voi nyt vaihdella nopeastikin. 

Lapin Pelastuslaitos on erityisen huolissaan moottorikelkkailijoiden seikkailuajoista sulapaikkojen yli. Touhussa vaarantaa paitsi oman myös muiden jäällä liikkujien turvallisuuden, sillä kelkan jäljet voivat johdattaa muitakin kulkijoita heikoille jäille tai sulapaikkaan. Sulaan menevät jäljet voivat myös aiheuttaa turhia hätäilmoituksia ja laajojakin etsintöjä.

pilkkimies.jpg


Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia