Joukkoaltistuminen Redun Jokiväylän yksikössä – kaupunki pyytää altistuneita asettumaan karanteeniin ja odottamaan rauhassa yhteydenottoa

Julkaistu 7.10.2020 21:39

Koronavirus_kuvituskuva6 (2).jpg

Lapin koulutuskeskus Redun Jokiväylän toimintayksikössä on todettu koronavirustartunta.  Altistuminen koronavirukselle on tapahtunut 28.9.–2.10 välisenä aikana. Lapin sairaanhoitopiiri tiedotti keskiviikkoiltana 7.10., että oppilaitoksessa asetetaan karanteeniin yli sata oppilasta ja opettajaa. 

Karanteeniin määrätään kaikki tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat ja 30.9.2020 toimialakokoukseen osallistunut henkilökunta. Heidän tulee alkaa noudattaa karanteeniohjeistusta välittömästi ja odottaa rauhassa terveydenhuollon yhteydenottoa. Karanteeniohjeet löytyvät kaupungin verkkosivuilta: Karanteeniohjeet kuntalaiselle

Lapin sairaanhoitopiirin infektioyksikkö ja Rovaniemen terveyskeskus ovat pyytäneet oppilaitokselta listat opiskelijoista ja henkilökunnasta, jotta koronavirukselle altistuneisiin voidaan olla yhteydessä. Altistuneiden suuren määrän vuoksi yhteydenottoa voi joutua odottamaan pari päivää. 

28.9.–2.10. välisenä aikana pelkästään Jokiväylän opiskelijaravintolassa asioineita tai muiden alojen opiskelijoita ei määrätä karanteeniin. Heitä pyydetään seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan herkästi koronanäytteenottoon.

 

Hakeudu testiin, jos sinulla on oireita


Mikäli altistuneilla tai opiskelijaravintolan tiloissa yllä mainittuna aikana olleella henkilöllä on hengitystieinfektioon tai muuten koronavirukseen viittaavia oireita, hänen tulee hakeutua testiin. Ajan näytteenottoon voit varata kaupungin verkkosivujen kautta: Sähköinen ajanvarauspalvelu

Koronan oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Joskus oireena voi olla myös haju- tai makuaistin puutos. 

Jos koronatartuntaan viittaavia oireita ei ole, altistuneiden ei tule olla yhteydessä terveysasemaan tai hakeutua testiin. Tämä on tärkeää, jotta terveysasemien puhelinpalvelu ei ruuhkaudu turhaan ja kaikki oireiset saadaan testattua. 

Altistuneeksi katsotaan henkilö, joka on ollut vähintään 15 minuuttia samassa tilassa koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa. Mahdollisten altistuneiden kanssa kanssakäymisissä olleita ei pidetä altistuneina ja siksi heitä ei ole tarpeen asettaa karanteeniin eikä testata oireettomana.

 

Hygieniaohjeet ja turvavälit ovat edelleen ajankohtaisia


Jokainen voi ehkäistä koronaviruksen leviämistä omalla toiminnallaan. On edelleen tärkeää noudattaa annettuja suosituksia muun muassa käsienpesusta ja turvaväleistä sekä hakeutua testeihin lievissäkin oireissa. Kasvomaskia suositellaan pidettäväksi tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista. 
Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä palveluita