Juomavesi tulee keittää edelleen Alanamman vesiyhtymän alueella

Julkaistu 19.4.2021 16:06

Vedessä voi olla tautia aiheuttavia bakteereita.

bluewater-globe-4Kd3svPFuEI-unsplash.jpg

(juttua päivitetty 19.4. klo 16.10)

Alanamman vesiyhtymän alueella kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi tulee edelleen keittää 5–10 minuutin ajan. Keittokehotus on voimassa toistaiseksi. Pesuvetenä vettä voi käyttää normaalisti. Veden käyttöohjeet on annettu tämän tekstin lopussa.

Alueen juomavedestä perjantaina 9.4.2021 otetuista vesinäytteistä löydettiin koliformisia bakteereita kahdesta eri näytteestä. Maanantaina 12.4.2021 otettiin lisää näytteitä kolmesta eri kohdasta ja niistä kahdessa näytteessä oli koliformisia bakteereita (6 mpn/100 ml ja 4 mpn/100ml). Perjantaina 16.4.2021 otetuissa kolmessa vesinäytteessä oli jokaisessa koliformisia bakteereita 1 mpn/100 ml.

Koliformisen bakteerin esiintyminen vedessä voi olla merkki siitä, että verkostossa on tapahtunut saastuminen tai bakteerit ovat voineet päästä lisääntymään verkostossa. Vedessä voi olla tautia aiheuttavia bakteereita.

Alanamman vesiyhtymä huuhtelee verkostoa. Tilanteen kartoittamiseksi otetaan lisää näytteitä torstaina 22.4.2021. Lisänäytteiden tuloksista tiedotetaan maanantaina 26.4.2021 ja annetaan uudet toimintaohjeet.

Alanamman vesiyhtymä sijaitsee Alanamman kylässä noin 40 kilometriä Sodankyläntietä Rovaniemen keskustasta pohjoiseen. Yhtymän kautta vetensä saa muutama kymmentä ihmistä. 


Talousveden käyttöohjeet saastumisen aikana 

- Keitä kaikki juotavaksi tai ruuanlaittoon tarkoitettu vesi. Riittävä  veden keittoaika on 5–10 min. Mikäli vesi kiehuu ja tulee keitetyksi  ruuanlaiton yhteydessä, sitä ei tarvitse erikseen keittää. 
- Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän  kuumaksi. 
- Huuhtele vihannekset ja salaatit keitetyllä, jäähdytetyllä vedellä. 
- Muista keittää myös vesi, jota käytät mehun laimentamiseen ja jääkuutioiden tekemiseen. 
- Talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää. 
- Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamisen, peseytymiseen ja WC:n  huuhteluun voit käyttää hanavettä normaalisti. Huolehdi,  että pestyt astiat ja esimerkiksi leikkuualustat kuivuvat kunnolla ennen käyttöä. 
- Vähällä käytöllä tai käyttämättömänä olleissa kiinteissä (esim.  kesämökit) on suositeltavaa juoksuttaa vettä ennen käyttöä.

 

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia

 • 3.5.2021

  Neve ja kaupunki kaipaavat havaintoja talven aikaisista vaurioista

  Kevät sulattelee lumia ja paljastaa usein myös vesi-, jätevesi-, sähkö- ja kaukolämpöverkoston vaurioita. Kansalaisten tekemät havainnot vaurioista ovat erittäin tärkeitä paitsi verkostojen toimivuuden, myös yleisen turvallisuuden vuoksi.

 • 30.4.2021

  Rovaniemen tulvahuippu vasta touko–kesäkuun vaihteessa

  Kevän 2021 tulvat Rovaniemen alueella ovat tämän hetken ennusteen mukaan keskimääräistä pienemmät eikä niistä ole odotettavissa merkittävää haittaa. Lopullinen tulvan suuruus riippuu kuitenkin sulamisajan säästä. Rovaniemen kaupungin Tulvasivut opastavat jälleen asukkaita tulvaan varautumisessa ja tulvan aikana toimimisessa.

 • 28.4.2021

  Ympäristölautakunta hyväksyi merkittäviä rakennuslupia

  Lautakunta myönsi rakennusluvat viidelle kerrostalolle, Citymarketin laajennukselle ja Norrhydron tuotantotiloille.