Kansainvälinen auton vapaapäivä 22.9. - Eija yllättyi siitä, miten helppoa autoton elämä on ollut sähköpyörän ansiosta

Julkaistu 21.9.2022 15:48

Rovaniemeläisellä Eija Laineella on ollut auton vapaapäivä lähes joka päivä siitä lähtien, kun hänen kumppaninsa yllätti syntymäpäiväsankarin isolla paketilla. Hän aikoo jatkaa pyöräilyä myös talvella. Eijan tapaan moni rovaniemeläinen on innostunut pyöräilemään läpi vuoden. Tähän on osaltaan vaikuttaneet REDUn sähköpyöräkokeilut, joiden tuloksia Rovaniemen kaupunki tulee hyödyntämaan pyöräliikenteen suunnittelu- ja kehittämistyössä.

IMG_4262.jpg
Rovaniemen kaupungin verkkoviestijä Eija Laine nauttii autottomasta arjesta.

- Huhtikuussa lahjaksi saamani sähköavusteinen maastopyörä on kyllä muuttanut arkiliikkumiseni täysin. Auto jää pihaan useimmiten, sillä on niin hienoa viilettää niin työmatkat kuin kauppareissutkin raikkaassa ulkoilmassa, kertoo Rovaniemen kaupungin viestinnässä verkkotiedottajana työskelevä Eija Laine

Uuden pyörän omistajana hän on saanut kerta toisensa jälkeen yllättyä, miten nopeasti ja vaivattomasti pääsee perille - ja ilman pysäköintimaksuja ja parkkipaikkojen etsintää. Sukkelasta menosta nauttivat myös Eijan oma Iita-koira sekä puolitoistavuotias tytönpoika Aatos, joille on hankittu oma kuljetuskärry pyörän perään.

- Ainoa mistä tulee huolehtia ovat pyörävarkaat, joiden matkaan sähköpyörät lähtevät helposti. Parkkiin jätettäessä paras olisi ottaa pyörästä kokonaan akku irti ja reppuun, mutta myös kunnon lukolla vaikkapa johonkin kiinteään pylvääseen kiinnittäminen toimii, Eija neuvoo.

Paras puoli autottomassa elämässä on raikas ulkoilma.

- Pyörämatkan päälle on mahtava aloittaa reippaana uusi työpäivä. Talven lähestyessä vaihdan pyörään nastarenkaat ja koko talvenkin tulipalopakkasia lukuun ottamatta aion liikkua polkien, Eija lupaa.

IMG_4277 (1).jpgMikä autoton päivä?

Perinteisesti 22.9. vietetään auton vapaapäivää. Päivä on osa kansainvälistä autotonta päivää ja osa Liikkujan viikkoa.

Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain syyskuussa, 16.–22.9. Viikon tarkoituksena on kannustaa ihmisiä pohtimaan omia, arkisia liikkumisvalintoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan.

REDUn sähköpyöräkokeilu innosti rovaniemeläisiä pyöräilemään myös talvella

Rovaniemellä Lapin koulutuskeskus REDUssa käynnistyi helmikuussa 2022 hanke, jonka tavoitteena oli edistää pyöräilyä toisella asteella. Hankkeessa neljä REDUn opiskelijaa ja yksi henkilökunnan jäsen saivat kuukaudeksi käyttöönsä sähköpyörän. Kokeilun lopuksi he arvioivat pyöräily-ympäristön laatua, sujuvuutta ja turvallisuutta.

Sähköpyöräkokeiluja on aiemmin toteutettu pääsääntöisesti työikäisillä. Hankkeessa toteutetun kokeilun tulokset antavat kuitenkin viitteitä, että tämäntyyppisillä kokeiluilla voidaan innostaa myös toisen asteen opiskelijoita pyörän polkimille.

Rovaniemen kaupunki hyödyntää kokeilusta saamaansa tietoa pyöräliikenteen suunnittelu- ja kehittämistyössä.

Pyöräteiden talvikunnossapitoon ja pyöräpysäköinteihin toivottiin parannusta

Sähköpyöräkokeilijat pitivät Rovaniemen alueen liikennejärjestelyjä pyöräilyn kannalta pääosin sujuvina. Talvikunnossapidon osalta kokemus oli, että useat pyöräteistä aurattiin suhteellisen myöhään ja osassa paikoissa lumi oli aurattu pyörätien päälle. Paikoitellen myös liukkaus haittaisi menoa. Laadukkaasti talvihoidetuilla pyöräteillä sähköpyörä koettiin helpoksi ja nopeaksi kulkutapavaihtoehdoksi.

Suorat tiet, valoristeyksien vähyys sekä pyöräliikenteen opastetaulut ja -viitat lisäsivät pyöräilyn sujuvuutta. Talvisissa olosuhteissa ja ylämäissä sähköavusteisuus koettiin isona plussana. Muutamat kokeilijoista kertoivat, että sähköpyöräkokeilu innosti heitä ajamaan ensimmäistä kertaa pyörällä talvella ja pohtimaan myös jatkossa pyörän käyttämistä ympäri vuoden.

Lue koko tiedote REDUn sähköpyöräkokeilusta TÄSTÄ LINKISTÄ 

auton vapaapäivä logo.png

Jaa sivu