Kansallista veteraanipäivää 27.4. vietetään juhlallisesti etänä

Julkaistu 23.4.2021 13:00

Rovaniemen juhlaa voi seurata verkkolähetyksenä Rovaniemen kaupungin Facebookin ja Youtuben kautta 27.4. klo 13. Perinteisiä seppeltenlaskuja ei järjestetä tänä vuonna yleisötilaisuuksina. Rovaniemen kirkon juhlapäivän jumalanpalvelusta voi seurata virtuaalikirkon kautta.

Veteraanipäivä2020_366x195.jpg

Seuraa lähetystä: Youtube & Facebook

Tänä vuonna järjestettävä Kansallinen veteraanipäivä on järjestyksessään 35. valtakunnallinen juhlapäivä. Historiallisesti ajankohta ajoittuu Lapin sodan päättymisen päivään 27.4.1945. Teema kunnioittaa veteraanipäivän rauhanomaista luonnetta ja nostaa esiin veteraaneilta perintönä saatua puolustettua itsenäisyyttä.

Kansallisen veteraanipäivän juhlallisuuksia vietetään myös tänä vuonna etänä. Perinteisiä yleisötilaisuuksia ei järjestetä koronaviruspandemian vuoksi ja riskiryhmien suojeleminen koetaan erityisen tärkeäksi.

Rovaniemen kaupunki, Puolustusvoimat ja Rovaniemen seurakunta muistavat veteraaneja etäjuhlallisuuksilla. Kansallisen veteraanipäivän Rovaniemen juhla on katsottavissa tiistaina 27.4. klo 13 alkaen Rovaniemen kaupungin sosiaalisen median kanavissa, Facebookissa ja Youtubessa. Juhlan ohjelma julkaistaan myös kaupungin verkkosivuilla ja se on katsottavissa lähetysajan jälkeen 11. toukokuuta asti.

Juhlallisuuksia järjestävät yhteistyössä myös opiskelijajärjestöt, sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöt.

Ohjelmassa juhlapuheita, musiikkiesityksiä ja runoutta
Juhlan ohjelmassa kuullaan Kansallisen veteraanipäivän juhlapuhe, jonka pitää Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio. Puolustusvoimien tervehdyksen juhlapäivään tuo Lapin lennoston komentaja ja Rovaniemen varuskunnan päällikön eversti Tuukka Karjalainen. Nuoren puheenvuoron pitää tänä vuonna Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Elina Kuula.

Musiikkielämyksiä verkkolähetykseen tarjoaa Lapin kamariorkesterin puhallinkvintetti, haitaristi Kaisa Ristiluoma sekä Lapin lauluveikot.

Lisäksi ohjelmassa kuullaan lotta Alli Korvan runonlausuntaa, sekä sotaveteraani Aarne Rautiolan muistoja ja ajatuksia elämästä. Ohjelmassa vietetään myös pieni muistohetki tammikuussa edesmenneen sotaveteraani Jorma Savukosken muistoksi. Video on tekstitetty kuulemisen tukemiseksi.

Juhlan ohjelma lähetetään Palvelu TV:n kautta ympäri Lappia eri palvelupisteisiin ja veteraanien koteihin, jonka myötä sen toivotaan tavoittavan mahdollisimman moni kunniakansalainen.

Veteraaneja toivotaan muistettavan ajankohtaiset turvallisuusmääräykset ja ohjeistukset huomioiden. Aikaan sopivasti muistaa voi esimerkiksi puhelimitse ja kirjeitse. Juhlavideo on kaikille avoimesti katsottavissa ja myös oppilaitokset voivat hyödyntää sitä opetuksessaan.

Kakkukahvit Lapin kuntoutuksen veteraaneille
Lapin kuntoutuksen veteraaneille tarjotaan kakkukahvit arvokkaan päivän juhlistamiseksi. Kahvitukset ja yhteinen ohjelmahetki järjestetään Veljeskodin kodinomaisessa kokoontumistilassa. Riskiryhmien huomioimiseksi tilaisuudet ovat yksityisiä.

Seppeltenlasku sankarivainajien muistoksi
Talvi- ja jatkosodan sekä vapaussodan muistomerkille, 6. divisioonan muistomerkille sekä Viirin ja Auttin sankarihaudoille lasketaan seppeleet Kansallisen veteraanipäivän kunniaksi. Seppeltenlaskuissa kunnioitetaan kokoontumisrajoituksia ja ne eivät ole yleisötilaisuuksia. Juhlanpuheen pitää II hautausmaalla kirkkovaltuuston puheenjohtaja, rehtori Jari Paksuniemi ja Yläkemijoella aluekappalainen Topi Litendahl.


Veteraanipäivän sanajumalanpalvelus lähetetään virtuaalikirkon kautta
Rovaniemen seurakunta järjestää Kansallisen veteraanipäivän sanajumalanpalveluksen, jota voi seurata etänä verkkolähetyksenä 27.4. klo 10 alkaen osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi. Yleisöä otetaan paikan päälle kirkkoon vain 20 henkilöä.

Liturgian toimittaa Ilmo Liimatta, saarnan pitää kirkkoherra Ilari Kinnunen, kanttorina toimii Päivi Hintikka, laulajana Asko Karjalainen ja pianossa Minna Sallinen.

Aarne Rautiola.JPG
Sotaveteraani Aarne Rautiola jakaa kokemuksiaan ja mietteitään elämästä osana juhlan ohjelmaa.

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia

 • 16.4.2021

  Tanssimusiikkia ja Lavis-jumppaa Kunnan Poikien säestyksellä

  Ikäihmisille suunnattu maksuton Lavis-konsertti järjestetään jälleen Monitoritalo Mondella pe 23.4. klo 13.30. Konsertissa kuullaan vanhaa tanssimusiikkia Kunnan Poikien tahdittamana. Musiikin lisäksi konserttiin kuuluu ohjattu Lavis-jumppa, jossa osallistujilla on mahdollisuus tanssia ja liikkua omalla paikallaan ohjatusti tanssimusiikin tahtiin. Jumpan vetää Sannu Keränen, liikunnanohjaaja (AMK).

 • 15.4.2021

  Monden salin vakiovuorojen hakuaika on käynnissä

  Monitoritalo Monden salin vakiovuorohaku kaudelle syksy 2021 – kevät 2022 on käynnissä 15.4.–15.5.2021 välisenä aikana. Monden vakiovuorot on suunnattu nuorten kulttuuritoimijoille, ja niitä haetaan sähköisellä lomakkeella.

 • 4.2.2021

  Duo Riitasointu konsertoi kylillä

  Rovaniemeläinen Duo Riitasointu konsertoi kylillä kevään aikana.