Kansallista veteraanipäivää vietetään perinteisin juhlallisuuksin Rovaniemellä lauantaina 27.4.

Julkaistu 19.4.2024 10:30

Kansallista veteraanipäivää vietetään vuosittain huhtikuun 27. päivänä Suomen sotaveteraanien kunniaksi sekä sodan päättymisen ja rauhan alkamisen muistoksi. Rovaniemelläkin vietetään Kansallista veteraanipäivää perinteisin juhlallisuuksin. Kirkon tilaisuuksia ja Korundin päiväjuhlaa voi seurata myös livelähetyksinä.

436331939_850186477141001_6448347504449120368_n.jpg

Vuoden 2024 kansallisen veteraanipäivän teema ” Veteraanien perintö turvataan – yhdessä onnistumme” viestii veteraanien perinnön säilymisen ja sen jatkuvan tunnettuuden turvaamisen tärkeydestä. Rovaniemellä päivän juhlallisuudet järjestävät yhteistyössä Rovaniemen kaupunki, Rovaniemen seurakunta, Rovaniemen varuskunta sekä veteraani- ja opiskelijajärjestöt.

 

Aamupäivän juhlallisuudet Rovaniemellä

Kansallisen veteraanipäivän juhlallisuudet alkavat Rovaniemellä lauantaina kello 9 juhlallisella lipunnostolla Alaruokasen talolla, sekä seppeltenlaskutilaisuudella 6:nen divisioonan muistokivelle. Tilaisuuden kulusta vastaa varuskunnan komendantti, kapteeni Petri Keihäskoski. Puheen pitää Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Susanna Junttila.

Ohjelma jatkuu kello 10 sanajumalanpalveluksella Rovaniemen kirkossa, jossa messun toimittaa pastori Anitta Kuusinen ja kanttorina toimii Kalle Ristolainen. Mukana on myös Lapin reserviläiskuoro. Kolehdin sotaveteraanien hyväksi keräävät varusmiehet. Messu streamataan virtuaalikirkon kautta sekä Rovaniemen seurakunnan YouTube- ja FB-kanaville.

Sanajumalanpalveluksen jälkeen lasketaan seppeleet talvi- ja jatkosodan sekä vapaussodan sankarihaudoille, jossa Rovaniemen kaupungin nuorisovaltuuston edustajat laskevat kynttilät. Kunniavartiosto tulee Rovaniemen varuskunnasta ja juhlapuheen pitää Lapin lottaperinneyhdistyksestä Marja-Leena Laitinen. Musiikista sankarihaudoilla vastaa Lapin reserviläiskuoro.

Rovaniemen kirkon parkkipaikalta ja sankarihautausmaalta on kaupungin toimesta järjestetty jatkuva kuljetus tilataksilla Kulttuuritalo Korundiin klo 11.30–12.30 välisenä aikana. Kuljetus on tarkoitettu erityisesti veteraaneille ja heidän omaisilleen. Varusmiehet avustavat tarvittaessa molemmissa paikoissa.

Rovaniemen kirkossa järjestetään klo 15 Kansallisen veteraanipäivän konsertti. Ohjelmistossa on päivän teemaan sopivia ikonisia ja isänmaallisia sävellyksiä, kuten Finlandia ja Veteraanin iltahuuto. Esiintyjinä Minna Sallinen, Asko Karjalainen ja Päivi Hintikka.

Kirkossa järjestettäviä tilaisuuksia voi seurata livelähetyksinä:
Rovaniemen seurakunnan YouTubessa https://youtube.com/live/y--a2h_eGuQ?feature=share  Virtuaalikirkossa https://www.virtuaalikirkko.fi/kirkko/rovaniemen-kirkko/2024-04-27-80tcafm5bp

 

Ohjelmallinen juhla kakkukahveineen Kulttuuritalo Korundissa

Kaikille avoin Kansallisen veteraanipäivän juhla alkaa Korundi-salissa klo 13. Juhlavieraiden pukeutumisohjeena on tumma puku ja kunniamerkit. Vierailla on mahdollisuus ennen ohjelman alkua klo 11.30 alkaen nauttia kakkukahvit Korundin ravintolassa sekä tutustua taidemuseon näyttelyihin.

Juhlan ohjelmasta vastaava Lapin kamariorkesterin jousisto, laulaja Tanja Vähäsarja yhdessä pianisti Jari Karjalaisen kanssa sekä rovaniemeläisen Saarni Sirkuksen yrittäjä ja sirkustaiteilia Aarni Pahajoki kontaktijongleerausnumerollaan. Tervehdyssanat lausuu Rovaniemen seurakunnasta keskikaupungin aluekappalainen Milla Purosalo.

Juhlapuheen pitää Lapin maakuntamuseon johtaja Hanna Kyläniemi ja nuoren puheenvuoron LYY:n hallituksen puheenjohtaja Roope Rantala. Veteraanijuhlan juontaa Lapin AMK:n opiskelijakunta ROTKO:n varapuheenjohtaja Petra Turunen.

Tilaisuutta voi katsoa myös etänä, sillä se striimataan Rovaniemen kaupungin YouTube -kanavalle https://www.youtube.com/user/cityofrovaniemi

Tallenne jää katsottavaksi kahden viikon ajaksi.

 

Yläkemijoella omat juhlalliset tilaisuudet

Kunniakäynnit Auttin hautausmaalla ja seppeleen lasku sankarivainajien muistomerkillä klo 10 ja Viirin hautausmaalla klo 11. Molemmissa tilaisuuksissa paikalla varuskunnan kunniavartio. Puheet pitää seurakuntapastori Anitta Uusikartano.

Lämpimästi tervetuloa Kansallisen veteraanipäivän tilaisuuksiin!