Rovaniemen kaupungin virka- ja luottamushenkilöt pääsivät marraskuun hämärässä illassa kokemaan, miten kaupungin kaduilla liikkuminen onnistuu pyörätuolilla, kyynärsauvojen avulla tai näkörajoitteisena. Kokemus avasi silmiä ja auttoi ymmärtämään kanssaihmisten kokemia haasteita.
Rovaniemen virka- ja luottamushenkilöt pääsivät illan aikana testaamaan liikkumista pyörätuoleilla, rollaattoreilla ja kyynärsauvoilla. Lisäksi he saivat kokeilla näkökykyä rajoittavia laseja. Näin he saivat konkreettisesti käytännön ymmärrystä siitä, mitä haasteita moni kokee kaupungilla liikkuessaan.
Sumuinen alkuillan sää ja marraskuinen keli piirsivät esiin kaikki ne haasteet, joita liikunta- tai aistirajoitteiset kokevat kaupungin katuja kulkiessaan. Haasteina ovat esimerkiksi suojatiet, korkeat reunakivetykset ja hämärä valaistus. Myös konkreettisia kokemuksia saatiin siitä, miten ja mihin pyörätuoli jää helposti jumiin marraskuisessa lumikelissä.
“Kokemus auttoi ymmärtämään toisten kokemia haasteita”
Kaupungin työntekijät ja päättäjät saivat esteettömyyskävelyltä käytännön ymmärrystä siitä, mitä haasteita kanssaihminen voi kokea kaupungilla liikkuessaan.
- Silmät avautuivat! Ilman apua olisin varmasti luiskahtanut kumoon suojatiellä, kuvailee pyörätuolia kokeillut Päivi Alaoja.
Alaoja on kaupunginhallituksen jäsen, jolle esteettömyyskävely toi uusia mahdollisuuksia ymmärtää muiden kokemia haasteita.
Myös kaupunginhallituksen jäsen Tuomas Koskiniemi sano oppineensa kävelyn aikana paljon uutta.
- Kävelyn aikana saattoi havainnoida puutteita, jotka liittyivät kaupungin katujen valaistukseen sekä liiketilojen kynnyksiin, hän kertoo.
Vammaisneuvoston puheenjohtaja Minna Muukkosen mielestä on tärkeää muistuttaa ihmisiä siitä, että toimintakyvyn rajoitteet voivat kohdata kaikkia meitä jossakin elämäntilanteessa.
Kompastuskivinä kynnykset, jäiset suojatiet ja hämärä valaistus
Rovaniemen kaupungin teknisen toimialan toimialajohtaja
Pertti Onkalo totesi esteettömyyskävelyn päätteeksi, että parannettavaa toiminnassa riittää sekä kaupungilla että kiinteistöjen omistajilla.
- Päähuomiona tein sen, että valaistus on puutteellinen monessa paikassa. Meidän tulisi miettiä, miten valaistusta voitaisiin huomioida paremmin kaupunkiympäristössä, toimialajohtaja Onkalo sanoo.
Hän teki huomioita myös suojateistä, jotka ovat monessa kohtaa kaupunkikeskustaa osin sulia, osin jäisiä.
- Suojatieden ylittäminen voi olla todella haastavaa erilaisissa olosuhteissa, hän pohtii.
“Esteettömyys on kaikkien yhteinen asia”
Esteettömyys koskee kaikkia kaupunkilaisia vauvasta vaariin. Se, että olosuhteita parannetaan, helpottaa niin ikäihmisiä, lapsiperheitä kuin koululaisia.
Vanhus- ja vammaisneuvostojen jäsenet haluavat korostaa, että toimintakyvyn rajoitteet voivat kohdata ketä tahansa elämämme aikana.
- Esteettömyys kuuluu meille kaikille. Näin mahdollistetaan se, että kaikki voivat hyödyntää kaupunkitilaa, kiteyttää vammaisneuvoston puheenjohtaja
Minna Muukkonen.
Vanhusneuvoston puheenjohtaja
Raija Kivilahti puolestaan haluaa kannustaa taloyhtiöitä ja kiinteistön omistajia huomioimaan entistä paremmin ja selkeämmin osoitteiden numeroinnin, valaistuksen sekä esteettömän pääsyn kadulle ja kotiin.