Etusivun uutislista

Kaupunginhallitus käsittelee yritysten korona-ajan vuokria ja ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelmaa

Julkaistu 12.1.2021 16:35

Rovaniemen kaupunginhallitus kokoontuu maanantaina 18.1. käsittelemään muun muassa yritysten tila- ja maanvuokrien maksuaikoja sekä ikääntyneiden hyvinvointiin tähtäävää suunnitelmaa.

Kaupunki on myöntänyt aiemmin tänä vuonna joillekin yrityksille vuokrien maksuaikojen pidennyksiä koronavirusepidemian vuoksi. Nyt kaupunginhallitus linjaa asiaa uudelleen.

Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio esittää kaupunginhallitukselle, että yritysten, jotka tarvitsevat avustusta vuokrien ja maanvuokrien maksuun, tulee hakea tukea valtiolta. Tukien hakemisessa yritykset saavat tarvittaessa apua Business Rovaniemeltä.

Vuoden 2020 maksamattomien tila- ja maavuokrien maksuun voidaan tarvittaessa laatia maksujärjestely yrityskohtaisesti, esityksessä todetaan. Jos maksujärjestely laaditaan, tulee maksamattomien vuokrien olla maksettu 31.12.2022 mennessä.

Kaupunginjohtaja esittää, että ajalla 1.1.2021–30.6.2022 voidaan tarvittaessa myöntää maksuaikojen pidennyksiä. Vuokrien tulee kuitenkin olla maksettu 31.12.2022 mennessä.

Rovaniemi haluaa olla hyvä kaupunki ikäihmisille

Kaupunginhallitus käsittelee myös ikääntyneiden hyvinvointiin tähtäävää suunnitelmaa. Vuoteen 2025 ulottuvassa suunnitelmassa kuvataan muun muassa, miten kaupunki tukee ikääntyneiden hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäisyyttä. 

Kaupungin tavoitteena on, että Rovaniemellä ikääntyvä kokee olonsa turvalliseksi ja arvostetuksi ja voi elää hyvää elämää. Suunnitelmassa kuvataan, miten kaupunki käytännössä pyrkii näihin tavoitteisiin. Tekstissä korostuvat esimerkiksi ikäihmisille sopivat asuinympäristöt ja asumisratkaisut, osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet sekä omais- ja perhehoidon kehittäminen.

Taustalla ovat Rovaniemen ikäihmisten kasvavat tarpeet: vuoteen 2025 mennessä yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa 1400:lla nykyisestä.

Suunnitelman valmistelussa on kuultu laajasti eri toimijoita ja kuntalaisia koronan sallimissa rajoissa.

Kuntavaalien äänestyspaikoissa huomioidaan nuoret

Kaupunginhallitus saa tiedokseen myös vastauksen valtuustoaloitteeseen, jonka mukaan kuntavaalien äänestyspaikat tulisi suunnitella yhdessä alueen nuorten kanssa ja sijoittaa nuorille äänestäjille keskeisiin paikkoihin.

Vastauksessa todetaan muun muassa, että ennakkoäänestyspaikat ovat nuorten saavutettavissa. Revontulen ennakkoäänestyspaikka on lähtökohtaisesti nuorisotiedotuspiste Popparin välittömässä läheisyydessä ja ennakkoäänestys järjestetään myös Lapin yliopistolla. Koronatilanteen vuoksi ennakkoäänestys järjestetään lisäksi Ounasvaaran lukion liikuntasalissa. Myös kylien asukkaat sekä vanhukset ja vammaiset on huomioitu äänestyspaikkojen valinnassa. Kuntavaalit järjestetään 18.4.2021.

Kaikki kokouksessa käsiteltävät asiat löytyvät osoitteesta https://rovaniemi.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet/Kaupunginhallitus/Kokous_1812021

Jaa sivu