Kaupunki muisti Special Olympics -maailmankisoissa menestyneitä urheilijoita - Ukko, Melina ja Julia toivat Rovaniemelle viisi olympiamitalia

Julkaistu 3.7.2023 14:23

Suomen joukkueen eli Sisujengin riveissä kisasi tänä vuonna rovaniemeläisiä nuoria urheilijoita, jotka saivat Berliinin Special Olympics -kesämaailmankisoista yhteensä viisi mitalia. Kaiken kaikkiaan Sisujengi osallistui 13 lajiin 65 kehitysvammaisen urheilijan voimin.

IMG_5106.jpg
Voitokas trio! Jalkapalloilijat Julia Niska (vas.) ja Melina Mäkimartti sekä keilaaja Ukko Törmänen.

Rovaniemeläiset nuoret urheilijat edustivat Suomea upeasti Berliinissä käydyissä Special Olympics -kesämaailmankisoissa tuoden sieltä viisi mitalia. Keilauksesta joukkuekilpailun kultaa nappasi Ukko Törmänen sekä lisäksi kaksi pronssia parikilpailusta ja yksilökilpailusta. Kultamitalit kaulassaan palasivat kotiin myös jalkapalloilijat Melina Mäkimartti ja Julia Niska.

Hyvän menestyksen kunniaksi Rovaniemen kaupungin liikuntapalvelut järjesti yhteistyössä Lapin Liikunnan kanssa voitokkaille urheilijoille ja heidän valmentajilleen mitalikahvit Korundissa.

- Täällä Rovaniemellä ollaan todella ylpeitä teidän menestyksestänne. Te olette erinomainen esimerkki urheilun ilosta. Kiitos, kun olette vieneet kaupunkiamme maailmalle, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Susanna Junttila kiitti koko tiimiä.

Myös Rovaniemen liikuntajohtaja Pekka Hämäläinen korosti onnitteluissaan Special Olympics -kisoissa ja kehitysvammaisten kaikessa kilpaurheilussa sitä aitoa riemua, jota jokaisen suoritus herättää. Yhteenkuuluvuuden tunne on käsinkosketeltavaa.

- Näiltä kisailijoilta voimme kaikki oppia paljon, Hämäläinen kiteytti.

Huippuhetkiä avajaisissa

Berliinin avajaisjuhla ja 7500 urheilijan kulkue stadionille painui varsinaisten suoritusten ohella kisakolmikkomme ja koko Rovaniemen kisatiimiin mieleen. Yksi sykähdyttävimmistä hetkistä koettiin, kun jokaisen osallistuvan 177 maan edustaja kävi kaatamassa stadionin suureen maljaan pullon puhdasta vettä omasta maastaan.

Suomesta oli valittu Rovaniemen puhdas vesi, jonka kisatiimi päätti hakea Vaattunkikönkään kosken kuohuista. Suomen pullollisen avajaisissa sai maljaan kaataa Rovaniemen oma jalkapalloilijatähti Julia Niska.

- Kyllä meidän koko kisatiimillä oli kyyneleet silmissä, kun Julia kaatoi veden maljaan. Stadionilla oli huikeat 50 000 katsojaa plus osallistuvat urheilijat, muistelee mukana kisamatkalla ollut keilavalmentaja Päivi Uusinarkaus.

Rovaniemen tiimin rooli avajaisissa tuskin oli sattumaa, sillä kaupunkimme kehitysvammaisten urheilijoiden ja harrastajien määrä sekä taso on Suomen huippua. Esimerkiksi Ukko Törmänen on tällä hetkellä kirkkaasti Suomen ykkösparakeilaaja. Hän on ainoa, joka on heittänyt parakisoissa 300 eli täydellisen sarjan.

Maailmankisat Special Olympics

Special Olympics on kehitysvammaisten urheilujärjestö, jonka tehtävänä on järjestää ympärivuotista urheilu- ja liikuntatoimintaa sekä urheilukilpailuja lapsille ja aikuisille, joilla on kehitysvamma, antaen heille mahdollisuuden säännölliseen harjoitteluun, kilpailemiseen sekä urheilun ilon jakamiseen ystävien, perheiden ja yhteisön kanssa.

Kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma on Special Olympics -maailmankisat.

Kesä- ja maailmankisat järjestetään samalla neljän vuoden rytmillä kuin olympialaiset ja paralympialaiset, mutta parittomina vuosina.

Maailmankisoihin ei ole tulosrajoja, vaan kukin maa saa kansainväliseltä Special Olympics -järjestöltä maapaikkoja sen mukaan, miten aktiivisesti mitäkin lajia maassa harrastetaan.

Tänä vuonna kesämaailmankisoihin osallistui 7500 urheilijaa.

Lisätietoja kisoista: https://www.paralympia.fi/special-olympics

IMG_5100.jpg
Urheilijoittemme tukena kisamatkalla olivat Ropsin soveltavan jalkapallon valmentaja Sirpa Oiva (vas.), keilavalmentajat Päivi Uusinarkaus. ja Tuomas Uusinarkaus (oik.).