Etusivu>Palvelut>Uutisointi>Rovaniemi tiedottaa>Kaupunki palkitsi Rovaniemi-päivänä liikunta-, nuoriso- ja kulttuuritoimijoita: Vuoden 2019 kulttuuripalkinto ohjaaja ja käsikirjoittaja Jussi Hiltuselle
 • Palvelut
 • Hakemisto
 • A
 • B
 • E
 • F
 • H
 • I
 • J
 • K
 • L
 • M
 • N
 • O
 • P
 • R
 • S
 • T
 • U
 • V
 • W
 • V
 • Y
 • Ä
Uutisointi
Rovaniemi tiedottaa

Kaupunki palkitsi Rovaniemi-päivänä liikunta-, nuoriso- ja kulttuuritoimijoita: Vuoden 2019 kulttuuripalkinto ohjaaja ja käsikirjoittaja Jussi Hiltuselle

7.9.2019 13:30

Rovaniemi_päivän palkitut.jpg

Rovaniemen kaupunki palkitsi Rovaniemi-päivänä 7.9.2019 liikunta-, nuoriso- ja kulttuuritoimijoita kaupungin kirjastolla pidetyssä juhlatilaisuudessa. Palkintojen jakamiseen on jo pitkät perinteet, esimerkiksi taide- ja kulttuuripalkintoja on jaettu jo vuodesta 1964 lähtien.

Rovaniemi-päivänä myönnettiin kulttuuripalkinto, kolme kulttuuritekopalkintoa, nuorisotekopalkinto sekä liikuntateko ja -tapahtumapalkinto. Lisäksi palkittiin vuoden seuratoimitsija ja vuoden urheilija. Myös kaupunginhallitus muisti menestyneitä urheilijoita.

Kulttuuripalkinto myönnettiin ohjaaja ja käsikirjoittaja Jussi Hiltuselle. Kulttuuripalkinto myönnetään erityisestä kulttuurisaavutuksesta tai pitkäaikaisesta työstä Rovaniemen kulttuurin hyväksi. Palkintoon saatiin kaupunkilaisilta yhteensä 61 ehdotusta.

Kulttuuritekopalkintoja myönnettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti kolme. Palkinnon saivat Jaakko Laitinen ja Väärä raha -yhtye, MustaKissa Kuppila sekä Neljäntuulentie ry ja Konttisen kesäkiskan puistotapahtumat. Kunniamaininta myönnettiin artisti Kake Karissonille. Kulttuuritekopalkintojen saannin perusteena on erityinen ponnistus alueen kulttuurin eteen kuluneen vuoden aikana. Kulttuuritekopalkintoon saatiin 25 ehdotusta. Aiemmin palkitut löytyvät osoitteesta rovaniemi.fi/kulttuuripalkinnot.

Vuoden nuorisotekona palkittiin Lapin ylioppilasteatterin Aika hauska masennusnäytelmä. Myös vuoden nuorisoteosta kuntalaiset saivat tehdä ehdotuksia sähköisesti. Palkinnon jakamisen tarkoituksena on edistää nuorisotyön ja alan toimijoiden näkyvyyttä Rovaniemellä. 

Liikunta- ja urheiluseurat saivat tehdä esityksensä vuoden liikuntateosta ja -tapahtumasta sekä vuoden seuratoimitsijasta. Vuoden seuratoimitsijaksi valittiin Jutta Aartola, Rovaniemen Käyttökoirat ry ja Arctic Taekwon-Do ry:stä. Valintakriteerinä oli henkilön merkittävä vaikuttaminen pyyteettömällä työllä rovaniemeläisessä urheiluseurassa tai liikuntayhdistyksessä. Vuoden 2018 liikuntateoksi ja –tapahtumaksi valittiin Tohtori Open 2018 frisbeegolftapahtuma

Vuoden urheilijaksi valittiin Rovaniemen Palloseuran edustusjoukkue. Valinnat vapaa-ajanlautakunta teki Lapin Urheilutoimittajakerho ry:n ja lautakunnan jäsenten esitysten pohjalta. 

Lisäksi kaupunginhallitus huomioi menestyneitä rovaniemeläisiä urheilijoita rahapalkinnoin. Palkintoja saivat Aki Pihlaja (Lapin moottorikelkkailijat ry), Jari Laulumaa (Suomen Kasa-ampujat ry), Tuomas Kotro (SK Vuoksi), Jouni Aartola (Arctic Taekwon-Do ry) ja  Antti Latikka (Swimming Club Rovaniemi ry).

 

Palkitut ja palkintojen myöntämisperusteet


Kulttuuripalkinto 2019: Ohjaaja ja käsikirjoittaja Jussi Hiltunen
Ohjaaja Jussi Hiltunen on Rovaniemeltä käsin luonut uran, jollaisesta moni unelmoi. Hän on pyrkinyt kohti unelmaansa aina ala-asteikäisestä lähtien. Olla rovaniemeläinen ja elokuvaohjaaja, ei ole helpoimmalta kuulostava yhdistelmä. Jussi Hiltunen on todennut:
 
”Lapissa on hyvä elää, en kaipaa muualle. Toki aina on asioita, jotka voisivat olla toisin, mutta niiden alituinen pohtiminen ei tunnu tärkeältä. Olen aina seurannut vaistojani. Näin jälkeenpäin ajateltuna oli ehkä rohkea päätös tavoitella elokuvauraa täältä pohjoisesta käsin. En kuitenkaan koe, että päätös vaati minulta erityistä rohkeutta. Jos voin toteuttaa unelmani täällä, miksi minun tulisi lähteä jonnekin muualle”
 
Hiltunen on tehnyt useita lyhytelokuvia ja yhden kokoillan elokuvan.  Armoton maa sai ensi – iltansa vuonna 2017 ja sille annettiin Pietarin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla parhaan ohjaajan palkinto. Lyhytelokuva Hiljainen viikko (2011) kosketti syvästi monia rovaniemeläisiä. Elokuva on palkittu kansainvälisesti ja kansallisesti. Hiltusen elokuvat sijoittuvat pääosin Rovaniemen tuttuihin maisemiin. Syksyllä alkavan Sorjonen – sarjan jaksoista osa on Hiltusen ohjaamia. Sorjonen on yksi Suomen menestyneimmistä sarjoista. 
 
Ohjaaja Jussi Hiltunen tietää mitä haluaa, on tarkka työssään, mutta silti häntä kuvataan vapaaksi ja lempeäksi ohjaajaksi.Hän on eri produktioissa työskennellyt menestyneiden ja kokeneiden näyttelijöiden kanssa, minkä avulla hän on ohjaajana saanut kaiken aikaa tärkeitä oppimisen ja ohjaajana kasvun kokemuksia. 
 
Rovaniemen kaupungin vapaa-ajanlautakunta myöntää vuoden 2019 kulttuuripalkinnon ohjaaja Jussi Hiltuselle ja toteaa hänen töissään näkyvän hienolla tavalla Rovaniemi ja pohjoinen ulottuvuus. Jussi Hiltunen on oivallisesti todennut Rovaniemen olevan kelpo kuvauspaikka ja Rovaniemi-viikon teemaa 2019 lainaten ”hän viihtyy ja työskentelee kotikulmillaan”. 
 
Jussi Hiltunen on lahjakkuus, joka ansaitsee tulla palkituksi myös kotikaupunkinsa puolesta. Rovaniemen kaupungin tavoitteistossa audiovisuaalisen alan yhteistyö ja lisääntyvät tasokkaat elokuvatuotannot ovat tärkeitä painopistealueita, joiden avulla kaupungin tunnettuus ja kulttuurinen osaaminen saavat näkyvyyttä sekä kansallisesti että kansainvälisesti. 
 
Kulttuuripalkintoa koskevista ehdotuksista 2019 poimittua:
Hiltunen on tehnyt pitkään ammattimaisia elokuvia tuoden esille myös paikallisia, rovaniemeläisiä ja pohjoisia teemoja. Ammattilainen, joka ei pidä itsestään meteliä. Erityisenä mainintana se, että Hiltunen omilta kiireiltään vapaaehtoisesti auttoi Saarenputaan päiväkodin lapsia tekemään lyhytelokuvan "Meidän kerho”.

Kulttuuritekopalkinto: Jaakko Laitinen ja Väärä Raha – yhtye
Jaakko Laitinen ja Väärä Raha on bändi, joka luonnehtii itseään sanoin ”world´s greatest Lapland – Balkan Band”. Sanoilla on katetta, sillä legendaarisen livekeikka maineen saanut yhtye on kiertänyt ahkerasti noin 20 maassa jo kymmenen vuoden ajan. Lisäksi yhtyeen levyt ovat keränneet poikkeuksetta kehuja kriitikoilta. Yhtyeen toinen levy Yö Rovaniemellä valittiin vuoden 2012 kansanmusiikkilevyksi. Yhtye sai myös vuoden 2012 Femma-palkinnon kategoriassa Aholaita-femma. Yhtye tunnetaan mustalaisrytmejä, vanhaa suomalaista iskelmää sekä Lähi-Idän sävelkulkuja taidokkaasti yhdistelevästä musiikistaan. He vievät kuulijansa maailmaan, jossa uusi ja vanha sekä vieras ja tuttu yhdistyvät oivaltavasti. Yhtye on tuonut uransa aikana näkyvästi esille rovaniemeläisiä ja lappilaisia juuriaan.

Yhtyeestä sanottua:
Vuosikausia jaksaneet sinnikkäästi ja sitkeästi tehdä aivan omia lauluja/laulaa muiden samaa genreä olevien lauluja. Esiintyneet pitkin Suomea ja maailman turuillakin! Uineet vastavirtaa uskoen oman erityisen genrensä tekemiseen. Riemastuttavaa kuplettilaulua. Laitinen itse, joka on joka käänteessä muistanut nostaa esille, että ON Rovaniemeltä.


Kulttuuritekopalkinto: MustaKissa Kuppila
Kuppila Musta Kissasta on muodostunut pienimuotoinen kulttuurin keidas. Yrityksen omistajapariskunta Jonna ja Johan ”Emppu” Pietarinen ovat luoneet paikkaan lämminhenkisen ilmapiirin, joka antaa tilaa hyvin monimuotoiselle kulttuuritoiminnalle. Tarjolla on muun muassa musiikkia, sanataidetta, elokuvia ja kulttuuriviikonloppuja eri teemoilla. Paikka on kodikas ja intiimi. Sitä on kuvailtu myös kaurismäkimaiseksi. Kuppilan asiakkaina viihtyvät todella monenlaiset ihmiset. Kissaan sopivat kaikki ikään katsomatta. Toimintamalli yhdistää hienosti yritystoiminnan, kulttuurin eri muodot, yhdessä tekemisen ja viihtymisen kotikulmilla.

Mustasta Kissasta sanottua:
Pikkuruinen, mutta pirteä MustaKissa Kuppila. Toistuvasti tarjolla monipuolinen kattaus pienimuotoista kulttuuria: monenlaista elävää musiikkia, sanataidetta, elokuvia, vinyylilevyiltoja, tietovisoja, kulttuuriviikonloppuja, rekiajelua ja piirakkaviikkoja. 
Musta kissa tarjoaa kulttuuria matalalla kynnyksellä, antaa tilaa myös pienemmille esiintyjille. Tekee hienoa yhteistyötä mm. Sanaseuran kanssa joka on järjestänyt Mustassa kissassa mm. Open mic runoiltoja. Omistajat ovat myös avoimia uusille ideoille. He ovat onnistuneet luomaan omaleimaisen ja ainutlaatuisen tunnelman kuppilaan jossa yhdistyy vanha ja uusi.

Kulttuuritekopalkinto: Neljäntuulentie ry ja Konttisen kesäkiskan puistotapahtumat
Neljäntuulentie ry:n pyörittämä Kesäkiska tarjosi Konttisen perhepuiston kävijöille perinteisten kahvilapalveluiden lisäksi matalan kynnyksen puistotapahtumia. Paikallisten taide- ja kulttuurialan ammattilaisten, yhdistysten ja yritysten kanssa järjestetyt kesäiset aktiviteetit toivat iloa monille lapsille ja lapsenmielisille. Tärkeä rooli kesäkiskan toiminnassa oli näyttelijä Irene Tikalla, joka omalla persoonallaan ja aktiivisella työllään oli rakentamassa eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja lisäämässä alueen yhteisöllisyyttä. Puistotapahtumissa yhdistyivät hienosti kulttuuri eri toimijoineen yhdessä lapsiperheiden iloisen kesätekemisen ja toiveiden kanssa.

Kesäkiskasta sanottua:
Kesäiset aktiviteetit ovat tuoneet iloa ja sisältöä monille lapsille ja perheille.
Matalan kynnyksen toimintaa lapsille ja lapsenmielisille perinteikkäällä paikalla. Kaikilla ei ole varaa viedä lapsiaan maksullisiin aktiviteetteihin tai isojen instituutioiden suojissa toimiville leireille tai kursseille. Toimiva konsepti, jossa raha ei määrittele osallistumista.


Kunniamaininta: artisti Kake Karisson
Vapaa-ajanlautakunta jakaa kunniamaininnan artisti Kake Karissonille. Kake Karisson on vuonna 2015 aloittanut 27-vuotias rovaniemeläinen pop/hiphop-artisti, jonka tuotantoa on kuunneltavissa mm. Spotifyssa ja YouTubessa. 

Tunnetuin kappale on "Soihtu", joka valittiin Suomen paralympialaisjoukkueen viralliseksi kisabiisiksi vuoden 2018 Etelä-Korean talviparalympialaisiin.

Lavalla aktiivisesti keikkaileva artisti on tunnettu energisyydestään ja keikat tarjoavatkin katsojalle suuria tunteita laidasta laitaan.

Kake Karisson tekee myös koulukeikkoja, joiden yhteydessä hän käy puhumassa nuorille hyvän ja kannustavan ilmapiirin merkityksestä. Kyse on osaltaan kiusaamisen vastaisesta työstä, mutta myös pyrkimyksestä muuttaa koko suomalaista kulttuuria ja asenneilmastoa positiivisempaan suuntaan. “Haluaisin muuttaa koko Suomen asenneilmapiiriä positiivisemmaksi ja tsemppaavammaksi, jotta yhä useampi uskaltaisi tavoitella omia unelmiaan”, Karisson toteaa.
  
 
Vuoden 2019 nuorisoteko: Lapin ylioppilasteatterin Aika hauska masennusnäytelmä 
Maiju Saikkosen ohjaamaa "Aika hauska masennusnäytelmä" pureutui humoristisella ja hauskalla tavalla tärkeään ja vakavaan aiheeseen: nuorten mielenterveyden ongelmiin. Näytelmä lähestyi masennusta tuskan ja surkuttelun sijasta huumorin keinoin. Lapin ylioppilasteatterissa otettiin näytelmän ja naurun avulla todellinen niskalenkki masennuksesta. Rovaniemen kaupungin nuorisopalveluissa nuorten mielenterveysongelmien tunnistaminen ja nuorten auttaminen nuorisotyöllisin keinoin ovat tärkeitä painopisteitä.  

Aika hauska masennusnäytelmä tavoitti laajasti eri-ikäisiä katsojia, erityisesti nuoria, nuoria aikuisia ja nuorten vanhempia. Katsomot olivat näytösten aikana täynnä ja esityksestä tarjottiin yleisön pyynnöstä myös lisänäytöksiä keväällä 2019. Näytelmä herätti katsojan monella tapaa. Se kosketti ja avasi niin nuorille kuin aikuisille nykyaikaa ja -elämää nuoren kokemusmaailman ja erilaisten masennustarinoiden kautta.  

Valtakunnallisessa nuorisotyön ja politiikan ohjelmassa 2017 - 2019 tavoitteena on nuorten mielenterveydellisiin ongelmiin tarttuminen ennaltaehkäisevän toiminnan avulla. Rovaniemen kaupungin Lapsi- ja nuorisopoliittinen työryhmä, Rovaniemen kaupungin nuorisovaltuusto ja Rovaniemellä nuorten parissa toimivat palveluverkostot ovat nuorisotyön lisäksi nostaneet tämän ajankohtaisen teeman ja tavoitteen erityisen tärkeäksi. Lapin ylioppilasteatteri löysi teeman käsittelyyn mitä onnistuneimman nuoria ja nuorten parissa toimijoita puhuttelevan tavan. 

Vuoden seuratoimitsija 2018: Jutta Aartola, Arctic Taekwon-Do ry
Jutta Aartola on toiminut Rovaniemen Käyttökoirat ry:ssä jo 90-luvun lopusta lähtien. Jutta on vuosien varrella ollut aktiivisesti mukana yhdistyksemme erilaisissa toiminnoissa. Tällä hetkellä Jutta harrastaa seurassa agilityurheilua. Seuratoiminnan kannalta Jutan panostus on näkynyt erityisesti seuramme nuorisojaostossa sekä näyttelytoimikunnassa. Myös tänä vuonna Jutta oli aktiivisesti mukana järjestämässä Rovaniemen kansainvälistä koiranäyttelyä, joka järjestettiin 8,-9.6.2019. Jutta Aartola toimii myös Lapin Kennelpiirin Nuorisojaoston puheenjohtajana.

Jutta Aartola on toiminut Arctic Taekwon-Do ry:ssä sen perustamisesta vuonna 2014 alkaen seuratoimitsijana, vuoroin rahaston hoitajana ja sihteerinä. Vuoden 2018 aikana Jutta on opettanut Taekwon-Do:n perusteita vasta-alkajille, kaksi kertaa viikossa, läpi vuoden. Tämän lisäksi hän on jatkanut seuran hallituksen kantavana voimana. Kansallisesti Jutan panostus lajiin ja seuratoimintaan on myös merkittävä. Jutta edustaa pohjoista osaamista Suomen ITF Taekwon-Do liiton toimikunnissa. Sen lisäksi hän toimii edelleen Suomen Taekwon-Do maajoukkueen jäsenenä, osallistuen Taekwon-Do:n MM ja EM-kisoihin.

Vuoden liikuntateko ja –tapahtuma 2018: Tohtori Open 2018 frisbeegolftapahtuma 
Tohtori Open on järjestetty jo kahdeksan kertaa yhteistyössä Arctic Circle Disc Golfin kanssa. Kisojen tuottoa ja sponsoritukea on luovutettu vuosittain lasten hyvinvointia edistäviin hyväntekeväisyyskohteisiin. Vuoden 2018 kisat pidettiin 7.-8.8.2018 Toramolla ja Mellavaarassa. Yksilökilpailuun osallistui 52 ja parikisaan 46 heittäjää. Viimevuotinen hyväntekeväisyyskohde oli Lapin Keskussairaala, jonka lastenosastoille lahjoitettiin pelikonsoleita peleineen, lautapelejä, elokuvalippuja, uimalippuja, frisbeegolfkiekkoja sekä leluja.

Vuoden urheilija 2018: Rovaniemen Palloseura
Lapin urheilutoimittajakerhon toinen vaihtoehto on RoPS edustusjoukkue. Joukkue saavutti vuonna 2018 jalkapallon Veikkausliigan hopeaa sekä pääsyn Eurooppa-liigan ensimmäiselle karsintakierrokselle.

Kaupunginhallituksen huomioimat urheilijat

 •  Aki Pihlaja (Lapin moottorikelkkailijat ry) voitti hopeaa snowcrossin MM-kisoissa (2.600 €)
 • Jari Laulumaa (Suomen Kasa-ampujat ry) voitti kultaa, joukkuehopeaa ja pronssia kasa-ammunnan MM-kisoissa sekä kultaa, hopeaa ja pronssia kasa-ammunnan SM-kisoissa (5.000 €)
 • Tuomas Kotro (SK Vuoksi) voitti hiihtosuunnistuksen EM-kisojen parisprintissä hopeaa ja viestissä pronssia sekä kultaa SM-kisojen sprintissä ja pitkänmatkan kisassa (1.300 €)
 • Jouni Aartola (Arctic Taekwon-Do ry) voitti pronssia ITF taekwon-don EM-kisojen joukkuemurskauksessa (850 €)
 • Antti Latikka (Swimming Club Rovaniemi ry) voitti pronssia parauinnin EM-kisojen selkäuinnissa (1.700 €)