Kävelykadun ilmettä piristävät suunnitelmat jo hyvässä vauhdissa: Anna vehreyttä ja viihtyvyyttä lisäävistä ideoista oma mielipiteesi

Julkaistu 21.6.2023 10:43

Rovaniemen kaupunki haluaa lisätä kävelykadun viihtyisyyttä ja piristää Lordin aukion yleisilmettä. Ideoinnissa on keskitytty kolmeen elementtiin: kadun kalusteisiin, viherympäristöön ja valaistukseen. Ensimmäiset stepit kävelykadun kasvojenkohotuksessa on tarkoitus ottaa Koskikadun ja Aallonkadun kulmalla jo tämän kesän aikana, mutta kunnolla työt päästään aloittamaan ensi kesänä. Myös kaupunkilaisilta odotetaan kävelykadun kehittämiseen palautetta ja ideoita.

Lordi's Square.jpg
Kävelykatu on saamassa odotettua uutta ilmettä. Viimeistään ensi kesänä olisi tarkoitus alkaa toteuttaa näitä uudistuksia. Kuva: Visit Rovaniemi
Rovaniemen kaupunki on lähtenyt suunnittelemaan vehreyden ja viihtyvyyden lisäämistä kävelykatualueella, jossa moni elementti alkaa olla jo käyttöikänsä päässä. Ydinajatuksena on tuoda alueelle muun muassa oleskelusaarekkeita sekä erilaisia viherelementtejä, jotka voisivat olla käytössä jopa ympärivuotisesti. Myös nykyiset kadun kalusteet ja valaisimet kaipaavat kunnostusta.

- Viimeistään ensi kesänä olisi tarkoitus alkaa toteuttaa näitä uudistuksia. Myös talvikauden ilmeen ja viihtyvyyden lisäämiseksi meillä on ajatuksia, kertoo Rovaniemen kaupungininsinööri Janne Alkki.

Alkki toivoo, että kaupunkilaiset innostuisivat antamaan aktiivisesti palautetta suunnitelmista ja osallistuisivat ideointiin.

- Kysely on nyt avattu ja toivomme kaupunkilaisilta innokasta osallistumista kävelykadun kehittämiseen. Tehdään yhdessä viihtyisämpi kaupunkikeskusta, Alkki innostaa.

Mitä on tulossa?

Arkkitehtitoimisto Jarmo Lokio Oy on tehnyt Rovaniemen kaupungin tilaamana ehdotuksen ehostussuunnitelmasta, johon ovat päässeet antamaan ajatuksiaan myös keskustassa toimivat yrittäjät, asukasyhdistys, keskustayhdistys ja Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy sekä Visit Rovaniemi.

- Syksyinen ja keväinen yleisilme on paljas ja kesäiseen yleisilmeeseen on kaivattu lisää vihreyttä. Talvinen ilme on joulukuusineen tyydyttävä, mutta mökkimäiset rakennukset ja niiden väritys luo kirjavan yleisilmeen kävelykadulle, Jarmo Lokio tiivistää.

Lokion mukaan kävelykadun pintamateriaalit ja kiinteät rakenteet ovat pääosin hyvässä kunnossa, mutta betoniset penkkiryhmät ja istutuslaatikot lähestyvät käyttöelinkaarensa päätä ja visuaalinen ilme kaipaa freesausta. Kunnostusta kaipaavat myös kiitellyt ja palkitut Rakotuli-valaisimet, joiden metallipylväiden punainen väri on vahvasti haalistunut ja rungossa on pieniä vaurioita.

Muita keskeisiä kohennuselementtejä ovat pyörätelineet. Suunnitelmissa olisi rakentaa kävelykadun alkuihin runkolukittavia pyöräparkkeja.

Tulossa uusia myyntipisteitä Lordin aukion ympäristöön

Joulukaudella matkailijoita palvelevat mökkimäiset rakennelmat ja niiden väritys luo kirjavan yleisilmeen kävelykadulle. Näiden kävelykadun ja Lordin aukion myyntipaikkojen vuokrauksesta ja ylläpidosta vastaa Rovaniemen markkinakiinteistöt (RoMa). Yhtiö on nyt lähtenyt suunnittelemaan uusia myyntipisteitä ja yksi idea on hankkia vuokrattavia pop-up-myyntikontteja sekä moderneja topbox-myyntiyksiköitä.

- Näillä tyylikkäillä myyntipisteillä saamme ehostettua koko kävelykatualueen ilmettä ja houkuttelevuutta, sanoo toimitusjohtaja Antti Herajärvi Rovaniemen markkinakiinteistöiltä.


Kävelykadun suunnitelmaluonnos on nyt julkaistu!

Käy tutustumassa suunnitelmiin sekä antamassa omat kommenttisi tästä linkistä: https://new.maptionnaire.com/q/7tm8stx3tyy9

Kyselyyn vastaaminen onnistuu myös paperisena asiointipiste Osviitassa, osoitteessa Koskikatu 19. 

 
Palautekysely on avoinna heinäkuun loppuun saakka ja siihen vastaaminen vie aikaa noin 15 minuuttia.