Keskustelukammareista eväitä kotiseututyöhön - Astu sisään ja osallistu kaikille avoimiin kammareihin!

Julkaistu 12.9.2022 9:04

Rovaniemen Valtakunnallisten kotiseutupäivien ohjelmaan kuuluvissa keskustelukammareissa paneudutaan mm. kaupunginosien sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä, Kemijoen lohen häviämistä ja sen seurauksia, kyliemme kehittämistä ja nykytaidetta pohjoisen juurista. Keskustelukammarit sijoittuvat ohjelmassa perjantaihin 9.9.ja lauantaihin 10.9.2022. Osa on kutsukammareita, osaan kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita.

kammarit kotiseutu.jpeg

Keskustelukammari 1: Kaupunkipaahtimo – Kohtaamisia kaupungissa
pe 9.9. klo 12.30-14.15, Kulttuuritalo Korundi
Miten uudet asukkaat otetaan mukaan kaupunginosan yhteisöihin ja toimintaan? Miten kunnat, yhdistykset ja yhteisöt huomioivat muualta muuttavat ja toisaalta tulijat? Miten voimme edistää kaupunginosien sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä?

Keskustelukammari 2: Yhdessä tekemällä kestävä tulevaisuus
Alkaa pe 9.9. klo 12.30-, Kulttuuritalo Korundi, Taidenmuseon kirjasto
Kestävästä kotiseutu- ja kulttuuriperintötyöstä alustavat dosentti Katriina Siivonen Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta ja erityisasiantuntija Antti Huntus Taiteen edistämiskeskuksesta. Lappi-sopimuksen esittelee Lapin liiton kehittämispäällikkö Satu Luiro. Mukana on myös kestävän kotiseututyön työkirjan julkistus. Sen esittelee Kesälahti-Seuran puheenjohtaja Pentti Ojajärvi. Alustusten jälkeen jatketaan aiheen käsittelyä keskustelulla.

KAIKILLE AVOIN keskustelukammari 3: Lohen surma - Kemijoen lohen häviäminen ja sen seuraukset
Alkaa pe 9.9. klo 12.30, Kulttuuritalo Korundi, Taidemuseon näyttelysali
Mitä lohen ja villikalan pyynti merkitsevät ihmiselle? Millainen maailmankuva, elämänfilosofia ja mentaliteetti syntyvät, kun on joka päivä on valmiina lähtemään joelle. Ja jos joki on jäässä ja lohi kadonnut, miten tarinaperinne pitää yllä jokapäiväistä, tunnepitoista jokisuhdetta? Tapani Niemi on lappilainen tiedetoimittaja, tietokirjailija ja kotiseutuperinteen kerääjä. Niemen viisiosainen tunteita herättänyt Lohen surma -radiodokumenttisarja palkittiin Vuoden 2022 tiedeviestintäpalkinnolla. Lohen surma -sarja löytyy YLE Areenasta.

KAIKILLE AVOIN Keskustelukammari 4: Kyläriihi
Alkaa pe 9.9. klo 13.30 (kesto 1 h 30 min), Kulttuuritalo Korundi, taidemuseon näyttelysali
Rovaniemi on monimuotoinen kylien kaupunki. Kyläriihi-keskustelukammari nostaa sytyttävien alustusten ja moniäänisen vuoropuhelun keinoin kylien kehittämisen esiin osana kotiseututyötä. Keskustelun avaa tutkija Jaana Kataja Kymenlaakson museo, Merikeskus Vellamosta verkkopitsiesimerkillä Mestarit ja kisällit -toiminnasta. Ajatukset tulevaisuuteen kääntää Pohjois-Savon kylät ry:n kyläasiamies Merja Kaija. Paikalla keskustelemassa ovat mm. varapuheenjohtaja Anna-Maija Korhonen Kotiseutuliitosta, puheenjohtaja Nina Teräs Rovaniemen kylien kehittämissäätiöstä, puheenjohtaja Hillevi Vitikka Perunkajärven kyläyhdistyksestä, puheenjohtaja Meeri Vaarala Yläkemijoen kylät ry:stä, Pyhän kyläyhdistys ry:n puheenjohtaja sekä Ilo&Voima:n yrittäjä ja yhteisökehittäjä Liisa Pyhäjärvi-Viitamäki ja kiertotalouskoordinaattori Sanna-Mari Suopajärvi Peräpohjolan Leader ry:n Kiertotalous ruohonjuurella -hankkeesta. Myös osallistujat pääsevät mukaan monimuotoiseen keskusteluun. Kammarin järjestää Rovaniemen kylien kehittämissäätiö ja Rovaniemen kaupungin alueelliset palvelut.

Keskustelukammari 5: Mitä kuuluu kotiseutuarkistoille?
La 10.9. klo 13 (kesto 1 h 30 min) Arktikum, Aurora-sali
Tule kuulemaan ja keskustelemaan tuoreen kotiseutuarkistoselvityksen tuloksista. Selvityksen raportin esittelee Kansallisarkisto Oulun johtaja Vuokko Joki. Suomen Kotiseutuliitosta on mukana kotiseutuarkistohankkeen koordinaattori Liisa Saarinen.

Keskustelukammari 6: Koettu koti - Ympäristön muutosten vaikutukset identiteettiin
Alkaa La 10.9. klo 13-14, Arktikum, Polarium-sali
Minkä koen kodikseni, kotiseudukseni? Ihmisen identiteettiin liittyvät muistot, joiden kautta hän hahmottaa maailmaa ja antaa tämänhetkisille kokemuksilleen merkityksiä. Professori, arkkitehti Anu Soikkeli Oulun yliopistosta alustaa aiheesta ja houkuttelee keskustelemaan paikan muutoksisesta ja paikan merkityksestä.

KAIKILLE AVOIN Keskustelukammari 7: Nykytaidetta pohjoisen juurista - Totta vai tarua?
Alkaa La 10.9. klo 13 (kesto 45 min), Arktikum, Galleria Valo
Nykytaide ja kansainvälisyys on usein nähty perinteen ja kotiseudun vastakohtina. Lapin yliopiston lanseeraamassa Arktisessa taiteessa on ajattelutapoja ravisteltu ja etsitty uudenlaista monijuurisuutta taiteen tekemiselle. Keskustelijoina Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan tutkija-taiteilijoita professori Timo Jokelan johdolla.

KAIKILLE AVOIN Keskustelukammari 8: Paikallismuseotoiminnan elävöittäminen
La 10.9. klo 14-15, Arktikum, Galleria Valo
Miten ja miksi paikallismuseotoiminnan pitää muuttua, askarruttaa Totto-aktiivieja. Asiakaskunta on muuttumassa ja digitaalisuus haastaa. Alustajina toimivat Kerttu Oikarinen, Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n sihteeri sekä Totto-aktiivi ja Kristiina Lehtonen, Ohjelmapalvelut- hankkeen hankepäällikkö.

Kammari 9: Saamelaisuus pelissä 
La 10.9.2022 13-13.45, Kulttuuritalo Wiljami
Alkuperäiskansat ovat kautta historian pelanneet ja tehneet pelejä. Saamelaisessa kulttuurissa peleillä on ollut paikkansa esimerkiksi kasvatuksessa. Minkälaisia mahdollisuuksia digitaaliset pelit tarjoavat tämän päivän saamelaisuuteen?

Kammari 10: Rovaniemeläisen rock-musiikin historiaa
La 10.9.2022 klo 14-15, Kulttuuritalo Wiljami
Erikoiskirjastonhoitaja Marko Niemelä esittelee PopuLappi-tietokantaa ja haastattelee Rovaniemen rock-skenessä pitkään vaikuttaneita muusikoita.

Lue lisää kammareista ja osallistu rohkeasti: https://www.rovaniemi.fi/Ajankohtaista/Kotiseutupaivat/Ohjelma




Jaa sivu