Koko perhe hulluna ralliin

Julkaistu 22.2.2021 13:10

Rovaniemeläisen Puhakka-Keskinivan perheessä rallit ovat olleet lähes jokapäiväistä leipää ja sirkushuvia siitä saakka, kun Tarja-äiti ja Jussi-isä hurahtivat Tunturirallin tunnelmasta 1980-luvun lopulla. Tänä päivänä rallien talkoohommissa häärivät myös perheen kaksikymppiset Katriina-tytär ja Olli-poika. Kolmas rallisukupolvikin on jo varttumassa.

Rallit_Rovaniemi-1 (1).jpg
Tarja, Katriina, Olli ja Jussi valmiina MM-ralleihin!

Viikonlopun MM-ralleilla perheen työnjako on seuraava: isä osallistuu itse kisaan WRC3 -luokan kuskina, äidin vastuulla EK-päällikkönä on erikoiskokeiden satapäisten talkoojoukkojen liikuttelu ja tytär toimii kilpailijoiden paikallisena yhdyshenkilönä sekä vastaa tapahtuman Covid-19 -turvallisuusasioista AKK:n apuna. Poika puolestaan on koonnut oman talkooporukkansa jääkiekkokavereista kolmelle kisapätkälle.

- MM-rallin saaminen Rovaniemelle niin hieno asia, että ylpeydellä kannamme kortemme kekoon, nelikko julistaa.

Juuri tästä syystä Arctic Rally Finland on kiistatta rallin MM-sarjan tämän vuoden eksoottisin kilpailu. Tapahtumassa on aimo annos alkuperäistä tunnelmaa ja yhteishenkeä: mukana on huikeat 600 talkoolaista, jotka tulevat mukaan hyvän fiiliksen ja yhdessä tekemisen ilosta. Heille korvataan ainoastaan polttoainekulut, evästä sekä säkillinen puita, joilla saavat sytytettyä tulet erikoiskokeiden varsille lämmittelyä varten.

- Tunnelma on aivan mahtava! On hienoa, että tänä päivänä mukaan on tullut myös yhä nuorempaa väkeä. Nyt alkavalla MM-rallilla on tavallistakin enemmän vetovoimaa: yli 40 vapaaehtoista on jonossa talkoopestin toivossa, kertoo Tarja.

talkooporukka rallit.jpeg

Koko perheen yhteinen metsäseikkailu

Puhakka-Keskinivan perhe on hyvä esimerkki siitä, millaisia kokemuksia ralliviikonloput ovat jo vuosikymmeniä tarjonneet rovaniemeläisille. Ne ovat tarkoittaneet perheiden yhteisiä, jännittäviä seikkailuja, kun aamuyön tunteina on pakkauduttu toppavaatteineen ja eväskoreineen autoon.

Pakkaspäivään on kuulunut makkaranpaistoa tulilla ja päiväunia lämpimässä autossa. Aikuisten ainoana työtehtävänä on ollut huolehtia siitä, että erikoiskokeilla kuskit ovat saaneet ajaa ilman pelkoa siitä, että joku ilmestyy sivutieltä rallireitille.

- Kokemukset ovat olleet mieleenpainuvia. Pieninä vietimme rallipäiviä vaarin kanssa. Autossa oli askarteluvälineitä ja eväitä. Välillä hiihdettiin ja tulisteltiin. Parasta oli kuitenkin se, kun ralliperjantaisin saatiin koulusta vapaata, muistelee Katriina.

Kylmässä selviäminen on osa arktista rallikokemusta - myös kuskeille.

- Nyt kun toimin MM-rallin kilpailijoiden yhdyshenkilönä, olen muistuttanut heitä siitä, että autoon tulee ottaa lämmintä vaatetta mukaan. Jos joutuu keskeyttämään, pitää saada äkkiä toppaa päälle. MInulta on myös kyselty kengistä kuten, että voiko FIA:n määräämät paloturvalliset kisakengät vaihtaa lämpimämpiin talvikenkiin pätkien välissä. Onneksi saa, Katriina kertoo.

rallit evästä.JPG

Tarja alias Lempi tuli kakusta Mr Tunturirallin juhlissa

Sellaista, mitä Tarja Puhakka ei olisi rallien talkoohommissa tehnyt, on vaikea keksiä. EK-päällikön vuosikymmeniin mahtuu monenlaista, mutta yksi erikoisimmista muistoista on Mr Tunturiralli Heikki Porasen 30-vuotistaiteilijajuhlat Hotelli Pohjanhovissa.

- Minulla on harvahampainen, varsin rempseä sivupersoona Lempi, jonka moni Tunturirallien kävijä saattaa muistaa Pohjanhovin legendaarisista Rallityttö-illoista. Kun ralliorganisaatio halusi muistaa Tunturirallin kilpailunjohtaja Heikki Porasta, he keksivät, että Lempi tulisi jättimäisestä kakusta kuin Marilyn, nauraa Tarja.

rallit lempi.JPG

Tämän viikon lauantaiaamuna Tarja kokoaa jälleen talkoojoukkonsa Rovaniemen Citymarketin parkkialueelle aamun pikkutunteina. Siitä 80 talkoolaisen letka lähtee ajamaan kohti suorituspaikkoja.

Ralliin kuskina osallistuva Jussi-isä ei välttämättä odota MM-kisaviikonlopultaan yhtä kovaa tulosta kuin Tunturirallin 50-vuotisjuhlavuonna, kun hän vuosikymmeniä rallitapahtuman ratamestarina ja reittijohtajana toimineena päättikin itse osallistua ensimmäisen kerran kisaan. Silloin mies otti ja voitti oman sarjansa.

- Sen jälkeen en ole pärjännytkään! Nyt lähden takaa-ajamaan WRC3-luokassa sellaisia nimiä kuin Esapekka Lappi ja Jari Huttunen, tuumailee pohjoisen haastaja pilke silmäkulmassaan.

rallit reittitunnelmaa.JPG
Arktisilla pätkillä on tunnelmaa.

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia

  • 19.2.2021

    Rallien talkoonainen haluaisi päästä Rovanperän kyytiin

    Elisabeth Arden, Lisbeth Tuura, Lissu. Rakkaalla rallikaverilla on monta nimeä. Näin ainakin rovaniemeläisen Elise Härön kohdalla. Elise on autourheilukärpäsen pureman saanut nainen, joka on antanut talkoopanoksensa Tunturirallille jo 1980-luvun lopulta saakka. MM-ralleilla talkoilu ei aiheuta hänelle liikoja paineita - luottamus Rovaniemen talkootiimiin on luja.