Korkalovaaran koululla todettu koronatestitulos virheellinen – karanteenit puretaan

Julkaistu 16.2.2021 12:37

Korkalovaaran peruskoululla 11.2. todettu koronatestin positiivinen tulos on osoittautunut vääräksi positiiviseksi. Näin ollen kaikkien tähän tapaukseen liittyneiden kontaktien karanteenit puretaan. Koululta karanteeniin määrättiin 27 henkilöä ja lisäksi koulun ulkopuolisia kontakteja.

Koronavirustestit ovat yleisesti luotettavia, mutta silloin tällöin tulos voi olla virheellinen.

"Antigeeni- ja PCR -testien tarkkuus on samaa tasoa. Molemmilla testeillä vääriä positiivisia tuloksia esiintyy 1–2 prosentilla testatuista eli testi on positiivinen, vaikka henkilö todellisuudessa ei ole Covid-19-positiivinen. Antigeenitestissä voidaan epäillä väärää positiivisuutta, kun testianalyysi näyttää heikkoa positiivisuutta. Tällaiset testit tarkistetaan kahdella erillisellä PCR -testillä ja jos PCR-testit ovat negatiiviset, voidaan alkuperäistä antigeenitestiä pitää vääränä positiivisena", kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioyksikön ylilääkäri Markku Broas.

Korkalovaaran koulun tapauksessa ensimmäinen pikatesti oli positiivinen, mutta infektioyksikön pyynnöstä otetut kontrollinäytteet jäivät negatiivisiksi. Tämän vuoksi määrätyt karanteenit puretaan, joten oppilaat  ja koulun aikuiset voivat palata töihin. Terveydenhuolto on yhteydessä henkilökohtaisesti kaikkiin, joiden karanteeni puretaan.

Kaupunki muistuttaa, että koronanäytteenottoon on edelleen syytä hakeutua matalalla kynnyksellä. Antigeenipikatestin ns. heikot positiiviset tulokset kontrolloidaan jatkossa aina PCR-tutkimuksella, jotta vältytään aiheettomilta karanteenipäätöksiltä.

 

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä palveluita