Koronaa esiintyy edelleen – muista suojata itseäsi ja muita tartunnoilta

Julkaistu 7.10.2022 10:50

Koronatartunnat ovat lisääntyneet syksyllä. Muistathan noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, ottaa rokotuksen ja käyttää kasvomaskia erityisesti terveydenhuollossa asioidessa.

Juoksevan veden alla käsienpesu
Koronaviruksen tartuntamäärät ovat jälleen syksyllä lähteneet nousuun. Korona luokitellaan edelleen yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi, ja se voi aiheuttaa vakavia oireita erityisesti riskiryhmille. Myös perusterveille korona voi aiheuttaa pitkäaikaisia ja hankalia jälkioireita.

Taudilta suojautumiseksi ja riskiryhmien suojaamiseksi on edelleen syytä noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Rokotukset kannattaa ottaa suositusten mukaisesti. 

Suosituksena on edelleen, että kuntalaiset käyttävät kasvomaskia, kun he asioivat sosiaali- ja terveydenhuollossa eli esimerkiksi terveysasemilla. Tarkoituksena on suojata muita asiakkaita ja henkilökuntaa. Muutoin Rovaniemen kaupunki suosittelee noudattamaan THL:n suositusta eli käyttämään kasvomaskia oman harkinnan mukaan. Maski estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta. 

Koronakotitesti suositellaan tehtävän silloin, kun sairastuu hengitystieinfektioon. Jos testi on positiivinen eli sinulla on koronatartunta, jää kotiin vähintään viideksi vuorokaudeksi. Kerro myös lähikontakteille tartunnastasi ja pyydä heitä välttämään tarpeettomia kontakteja viiden vuorokauden ajan.  

Sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on noussut syksyn edetessä. Rovaniemen kaupungin kuntoutussairaalassa hoidetaan tällä hetkellä useita koronaviruspotilaita. Tämän vuoksi osastolle K3 on asetettu tiettyihin huoneisiin vierailukielto 12.10.2022 asti, jolloin tilannetta arvioidaan uudestaan. Osastoilla K1 ja K2 voi vierailla normaalisti.

Syksyn tullen myös muita hengitystieinfektioita on liikkeellä. Niidenkin ehkäisyssä auttaa hyvä käsi- ja yskimishygienia. Influenssan joukkorokotukset alkavat marraskuussa. Influenssarokotuksiin ei vielä voi varata aikaa, mutta influenssrokotuksia annetaan jo nyt koronan tehosterokotteen yhteydessä influenssarokotuksen kohderyhmille. Kaupunki tiedottaa influenssarokotuksista tarkemmin lokakuun lopussa.

Koronaan liittyvät suositukset ja ohjeet Rovaniemellä

Koronarokotukset Rovaniemellä
 

Jaa sivu