Koronarokotukset laajenevat: nyt myös kaikki vaikeaa kroonista munuais- tai keuhkosairautta sairastavat 50–69-vuotiaat voivat varata rokotusajan

Julkaistu 24.2.2021 14:00

Rovaniemellä laajennetaan koronarokotuksia kattamaan kaikki THL:n 1.riskiryhmään määrittelemät vaikeat krooniset munuais- ja keuhkosairaudet. Aiemmin rokotusajan saivat varata 50–69-vuotiaat, joilla on vaikean kroonisen munuaissairauden dialyysihoito tai vaikean kroonisen keuhkosairauden vuoksi happirikastin.

Useampi rokotuspiikki pahvikupissa.

Nyt rokotusajan voivat varata ne kroonisia munuais- tai keuhkosairauksia sairastavat 50–69-vuotiaat, joilla on:

  • dialyysihoitoa vaativa munuaissairaus,
  • munuaiskerässairaus,
  • verenpainetautiin tai diabetekseen liittyvä munuaisvaurio tai muu pitkäaikainen munuaisten vajaatoiminta,
  • pitkäaikainen keuhkoahtaumatauti,
  • keuhkolaajentuma tai keuhkoputkien laajentuma,
  • pitkäaikainen keuhkoputkentulehdus tai kystinen fibroosi


Lisäksi nyt rokotettavaan ryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on selvästi heikentynyt keuhkokapasiteetti (esimerkiksi toinen keuhko puuttuu) ja astmaatikot, jotka ovat käyttäneet viimeisen vuoden aikana kortikosteroidilääkitystä suun kautta tabletteina.

Munuais- ja keuhkosairauksien lisäksi rokotusvuorossa ovat tällä hetkellä ne 50–69-vuotiaat, joilla on:

  • elinsiirto tai kantasolusiirto ja hyljinnänestolääkitys,
  • aktiivisessa hoidossa olevat syöpätauti tai immuunipuolustusta heikentävä syöpäsairaus, kuten useimmat leukemiat ja lymfoomat,
  • vaikea perinnöllinen immuunivajaus tai muusta syystä alentunut puolustuskyky, esim. HIV-infektion tai pernan poiston vuoksi


Myös 18–69-vuotiaat Downin oireyhtymää sairastavat voivat varata rokotusajan. Heille on käytössä ainoastaan puhelinajanvaraus.

Edellä mainittujen 1. riskiryhmään kuuluvien lisäksi yli 78-vuotiaat voivat varata rokotusajan. Heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat 70 vuotta täyttäneet voivat varata rokotusajan saman käynnin yhteyteen. Jokaiselle rokotettavalle on kuitenkin varattava oma rokotusaika.

Ikäihmisten omaishoitajista myös alle 70-vuotiaat voivat varata rokotusajan.

Yli 70-vuotiaille annetaan eri rokotetta kuin alle 70-vuotiaille. Tästä syystä riskiryhmien ja ikäihmisten rokotukset etenevät eri tahdissa.

Rokotusajan voi varata sähköisen ajanvarauspalvelun kautta: rovaniemi.terveytesi.fi tai puhelimitse numerosta p. 016 322 4913, avoinna arkisin klo 9–14.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvien rokotusjärjestystä on jouduttu priorisoimaan hieman THL:n määrittelyjä tarkemmin, koska riskiryhmiin kuuluu enemmän henkilöitä kuin mitä Astra Zenecan rokotteita on käytettävissä. Myös muualla Suomessa on jouduttu tekemään tällaisia ratkaisuja.

Rokotuksissa edetään rokotteiden saatavuuden mukaan, kaikki halukkaat tulevat rokotuksen saamaan.


Jaa sivu