Etusivun uutislista

Koronatesteihin pääsyssä viivettä Rovaniemellä – oireettomien ei pidä hakeutua testeihin

Julkaistu 10.8.2020 14:22

Lisääntyneen koronatestauksen vuoksi terveysasemat joutuvat perumaan jo varattuja kiireettömiä aikoja.

Kuumemittari.jpg
Koronatesteihin tulijoiden määrä kasvoi voimakkaasti Rovaniemellä viime viikolla. Testiin pääsy kestää tällä hetkellä 2–3 päivää.

Kysynnän kasvun taustalla ovat THL:n tiukentuneet ohjeet esimerkiksi päiväkotilasten testauksesta sekä viime viikolla Rovaniemellä todetut uudet koronatartunnat, joihin liittyy mahdollisia altistumisia.

Rovaniemen kaupunki kaksinkertaisti testauskapasiteetin viikonloppuna. Kaupunki myös rekrytoi koko ajan lisää työntekijöitä koronatestaukseen.

Myös terveysasemien puhelinpalveluun on lisätty henkilökuntaa. Tästä huolimatta puhelinpalvelu on etenkin viikonlopun jäljiltä pahoin ruuhkautunut.

Kaupunki vetoaa kuntalaisiin: Oireettomien ei pidä hakeutua koronatesteihin, jotta kaikki oireiset saadaan testattua.

Ennen terveysasemalle soittamista on hyvä miettiä, voiko asia odottaa. Terveysasioissa vastauksia kysymyksiin löytyy myös verkosta Terveyskirjaston sivuilta tai Omaolo-palvelusta osoitteessa omaolo.fi.

Oireellisten kuntalaisten pitää välttää turhia puhelinsoittoja esimerkiksi sen jälkeen, kun koronatesti on tehty ja tulosta ei ole vielä tullut. Tuloksen saanti kestää tällä hetkellä 2–3 päivää. Tulosta odotellessa on syytä olla karanteeninomaisissa oloissa. Jos tulos on positiivinen, terveydenhuollosta soitetaan potilaalle.

Aikuisen ja alle 10-vuotiaan lapsen tuloksen voi katsoa verkosta Omakanta-palvelusta. 10–17-vuotiaiden tulokset vaativat soiton terveysasemalle, ellei potilaalla ole pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, joilla tunnistautua Omakantaan.

Lisääntyneen koronatestauksen vuoksi terveysasemat joutuvat perumaan jo varattuja kiireettömiä aikoja. Uusia kiireettömiä aikoja ei pystytä nyt tarjoamaan. Kaupunki toivoo kuntalaisilta ymmärrystä.

“Tilanne muuttuu koko ajan. Teemme jatkuvasti työtä sen eteen, että testauskapasiteetti olisi riittävä kysyntään nähden”, sanoo kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio.

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia