Etusivun uutislista

Koronatilanne tuo uusia käytäntöjä Rovaniemen päiväkoteihin, perhepäivähoitoon ja kerhoihin

Julkaistu 6.8.2020 11:00

Tärkeintä on ehkäistä taudin tarttumista, huolehtia hyvästä hygieniasta, välttää tarpeettomia lähikontakteja sekä järjestää tilat tavallista väljemmin.

Lapsi leikkii purkkikävelyä.

Varhaiskasvatuksessa elokuun alku on vilkasta aikaa, kun lapset palaavat kesälomilta päiväkoteihin, perhepäivähoitoon, kerhoihin ja avoimeen varhaiskasvatukseen.

Koronatartuntojen ennaltaehkäisy tuo syksyyn uusia käytäntöjä myös Rovaniemellä. Esimerkiksi syksyn vanhempainillat voidaan järjestää etäyhteydellä tai ulkona, ja lapsen varhaiskasvatussuunnitelmia voidaan tehdä mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksien avulla.

Varhaiskasvatus järjestetään edelleen mahdollisuuksien mukaan niin, että ryhmiä ei sekoiteta tai yhdistetä.

“Vaikka koronan ennaltaehkäisy aiheuttaa toimenpiteitä, varhaiskasvatuksen henkilöstö huolehtii koko ajan, että lapsi saa tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin”, sanoo varhaiskasvatuksen palvelualuepäällikkö Tarja Kuoksa Rovaniemen kaupungilta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivittivät 4.8.2020 varhaiskasvatuksen koronaepidemiaan liittyvää ohjeistusta. Jatkossakin tärkeintä on ehkäistä taudin tarttumista, huolehtia hyvästä hygieniasta, välttää tarpeettomia lähikontakteja sekä järjestää tilat tavallista väljemmin. Suositusta noudattamalla vähennetään koronaviruksen leviämis- ja tartuntariskiä.

 

Muistilista päiväkoteihin, kerhoihin ja perhepäivähoitoon

1. Varhaiskasvatukseen voi edelleen tutustua etukäteen

Varhaiskasvatuksen aloittavilla lapsilla ja heidän huoltajillaan on mahdollisuus tutustua etukäteen toimintaan, kunhan väljyydestä ja hygieniasta huolehditaan. Huoltajat voivat sopia lapsen tutustumiskäynneistä päiväkotiin päiväkodin johtajan tai perhepäivähoitajan kanssa. Lapsi saa tuoda tärkeän turvalelunsa mukana varhaiskasvatukseen ja viedä sen kotiin päivän päätteeksi.

2. Kesken päivän sairastunut lapsi tulee hakea nopeasti

THL:n suosituksen mukaan lasta ei pidä tuoda päiväkotiin, jos hänellä on koronaan viittaavia oireita. Koronaviruksen oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky.

Jos lapsi sairastuu päivän aikana, hänet siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa aikuisen valvonnassa. Lapsi pitää hakea mahdollisimman nopeasti. Jos huoltajat eivät itse pääse hakemaan lasta esimerkiksi töiden takia, he ilmoittavat päiväkodille, kuka lapsen hakee.

3. Oireisten tulee käydä koronatestissä

Oireisten tulee hakeutua koronavirustestiin.

Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä, voi varhaiskasvatukseen palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Ennen testituloksen valmistumista on kuitenkin vältettävä kontaktia muihin. Jos oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, tulee hakeutua uuteen testiin.

Jos oireet johtuvat allergiasta ja helpottavat selvästi allergialääkityksen aloittamisen jälkeen, voi varhaiskasvatukseen palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Jos oireet eivät helpota lääkityksestä huolimatta, tulee hakeutua testiin. Jos testitulos on negatiivinen, voi varhaiskasvatukseen palata.

Jos jossakin Rovaniemen päiväkodissa todetaan syksyn aikana koronavirustartunta, terveydenhuollosta ollaan yhteydessä altistuneisiin ja heidän perheisiinsä. Jos lapsella todetaan virustartunta, terveydenhuolto myös ohjeistaa perhettä karanteenista.

4. Päivähoidon asiakasmaksuista voi saada hyvitystä

Jos varhaiskasvatuksessa olevalla lapsella on vähintään 11 sairauspäivää kuukaudessa, peritään puolet asiakasmaksusta. Jos sairaus kestää koko kalenterikuukauden, ei maksua peritä lainkaan. Jos lapsi on muun kuin sairauden takia pois kaikki varaamansa kuukauden varhaiskasvatuspäivät, maksuna peritään puolet määrätystä kuukausimaksusta. Tämä koskee sekä kaupungin omia päiväkoteja että yksityisiä palvelusetelipäiväkoteja.

“Jos joku asia lapsen varhaiskasvatuksessa pohdituttaa, kannattaa ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä varhaiskasvatusyksikön johtajaan tai henkilökuntaan”, neuvoo Tarja Kuoksa.

Lue lisää ajankohtaisista koronavirukseen liittyvistä asioista osoitteessa rovaniemi.fi/koronavirus.

  

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia

 • 2.6.2021

  Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuissa muutoksia 1.8.2021 alkaen

  Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki muuttuu 1.8.2021 alkaen. Asiakasmaksuja alennetaan korottamalla maksujen perusteena olevia tulorajoja 31 prosenttia. Lisäksi sisaruksilta perittäviä maksuja alennetaan siten, että toisesta lapsesta perittävä maksu on 40 prosenttia (nykyisen 50:n sijaan) nuorimman lapsen laskennallisesta kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta.

 • 11.5.2021

  Nuorisopalvelut järjestää toimintaa kesälomalla

  Rovaniemen kaupungin nuorisopalvelut järjestää jälleen toimintaa eri-ikäisille nuorille ja lapsille koulujen kesäloman aikana. Toiminnasta tiedotetaan pitkin kesää nuorisopalveluiden sometileillä.

 • 11.5.2021

  Nuorisotyön ammattilaiset jalkautuvat päättäjäisviikonloppuna

  Nuorisotyön ammattilaiset jalkautuvat nuorten keskuuteen koulujen päättäjäisviikonloppuna moniammatillisella joukolla. Myös vapaaehtoisia aikuisia koulutetaan mukaan.