Korundista Kiasmaan: Kompassissa pohjoinen -näyttely suuntaa katseen kohti pohjoista

Julkaistu 7.10.2022 14:04

Keskellä Helsinkiä sijaitsevassa Nykytaiteen museo Kiasmassa on avattu Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmaa esittelevä näyttely "Kompassissa pohjoinen". Kiasma toteuttaa näyttelyn yhteistyössä Rovaniemen taidemuseon ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston kanssa eli esillä on kokoelman teoksia uudessa ympäristössä. Vuonna 2023 näyttely tulee esille myös Rovaniemen taidemuseoon Korundiin.

ArttuNieminen_Awareness2019.jpg
Arttu Nieminen: Tietoisuus, 2019 (Pysäytyskuva teoksesta)

Kiasman Kompassissa pohjoinen -näyttelyn avajaisissa 6.10.2022 oli mukana lähes koko Korundin museoväki Rovaniemeltä sekä noin 20 pohjoista taiteilijaa, jotka pääsivät juhlistamaan historiallista näyttelyn avausta keskellä Helsinkiä.

- Pohjoinen taide kiinnostaa! Oli sykähdyttävää nähdä Jenny ja Antti Wihurin rahaston teokset Nykytaiteen museo Kiasmassa, jonka 2. ja 3. kerros täyttyvät nyt kokonaan kokoelman upeista pohjoisen teoksista, hehkutti Rovaniemen taidemuseon johtaja Riitta Kuusikko avajaistunnelmissa.

Näyttely jäljittää yhteyksiä pohjoisen ja etelän välillä. Näyttelyssä käsitellyt teemat – maisema, pohjoinen luonto sekä erilaiset maantieteelliset ja kulttuuriset risteykset – muistuttavat siitä, miten navigoimme jatkuvan muutoksen keskellä.

-  Vaikka Wihurin rahaston kokoelman kartuttamisessa pohjoisen taidetta ei ole erikseen painotettu, kokoelman pohjoinen koti alkoi kiinnostaa meitä. Pohdimme, mitä uutta Wihurin kokoelma voisi tarjota Kiasman yleisöille. Rovaniemen taidemuseon henkilökunnan ystävällisellä avustuksella tutustuimme pohjoisen tekijöihin sekä etelään muuttaneisiin pohjoissuomalaisiin taiteilijoihin. Emme kuitenkaan rajanneet huomiotamme yksin pohjoiseen, vaan teimme teosvalintoja taiteilijoilta ympäri Suomea, näyttelyn kuraattorit Saara Hacklin, Kati Kivinen ja Satu Oksanen kertovat.

Johonkin paikkaan tai yhteisöön kuulumisen kokemus ja sen vaikutus ihmisen identiteettiin on yksi näyttelyn teoksissa toistuvista aiheista. Teoksissa pohditaan ihmisen suhdetta ympäröivään luontoon ja sitä, miten ihminen niin usein pyrkii ympäristöään muokkaamaan ja toisaalta sitä, miten erilaiset paikat määrittävät ihmisiä. Arktinen pohjoinen on tänä päivänä erityinen ja globaaliakin mielenkiintoa herättävä alue, niin poliittisista, taloudellisista, kulttuurisista kuin ekologisista syistä.

Näyttelyn ovat kuratoineen kolmikon lisäksi näyttelyn yhteydessä julkaistavaan runsaasti kuvitettuun näyttelykirjaan ovat kirjoittaneet Aira Huovinen ja Ulla Viitanen Rovaniemen taidemuseosta sekä professori Tuija Hautala-Hirvioja Lapin yliopistosta.

Elina-Juopperi_Vaux-le-Vicomte-parterre-dessine_2005-2013_kuva_-Rovaniemen-taidemuseo_Arto-Liiti.jpg
Elina Juopperi: Châteaux de Vaux-le-Vicomte parterre dessiné (Pirunkurussa) 2005-2013. Kuva: Rovaniemen taidemuseo / Arto Liiti

Taiteilijat

Heini Aho, Lauri Astala, John Court, Tom Engblom, Petri Eskelinen, Radoslaw Gryta, Kaisaleena Halinen, Mia Hamari, Jaakko Heikkilä, Jussi Heikkilä, Marja Helander, Maija Helasvuo, Marjatta Holma, Irmeli Hulkko, Konsta Huusko, Eeva-Liisa Isomaa, Helena Junttila, Elina Juopperi, Hanna Kanto, Eemil Karila, Joel Karppanen, Kaija Kiuru, Ilona Kivijärvi, Tuomas Korkalo, Laura Könönen, Katri Kuparinen, Raakel Kuukka, Antti Laitinen, Kalle Lampela, Ville Mäkikoskela, Esko Männikkö ja Pekka Turunen, Arttu Nieminen, Leena Nio, Matti Nurminen, Outi Pieski, Marja Pirilä, Raisa Raekallio ja Misha del Val, Merja Aletta Ranttila, Johanna Ruotsalainen ja Simi Ruotsalainen, Stiina Saaristo, Juhani Tuominen, Kari Tuisku, Pauliina Turakka Purhonen, Seija Ulkuniemi, Maaria Wirkkala.

Viisi esitystä pohjoisesta

Näyttelyn esitysohjelmisto kohdistaa katseensa pohjoisen Suomen ja Saamenmaan alueelle ja sinne kytköksissä oleviin taiteilijoihin.

Tuija Kokkosen Kemi – II muistio puista -esitys keskittyy kysymyksiin: Miten muistamme metsät, aikamme ja toimintamme? Mitkä ovat nyt 18-vuotiaan nuoren muistot tulevaisuudessa? Viisi esiintyjää, lukijaa ja keskustelijaa jakavat ajatuksiaan yleisön kanssa.
Auri Aholan Viehâ on monitaiteinen esitys eri aikoina eläneitä ihmisiä yhdistävistä tunteista sattumanvaraisen elämän keskellä.
Pauliina Feodoroffin videoinstallaatio Matriarkaatti toimii maisemankatsomisoikeuksia kauppaavana katalogina. Oikeudesta maksettu summa lahjoitetaan maa-alueiden ostoon ja suojeluun. Teos oli esillä vuoden 2022 Venetsian biennaalissa Saami-paviljongissa.
Italialaisen koreografi Chiara Bersanin esitys Seeking Unicorns sijoittuu Kiasman aulaan marraskuisina aamuina, auringon nousun aikaan. Taiteilija kohtaa pohjoisen valon, josta hän inspiroitui teosta tehdessään.
Näyttelyssä nähdään myös Torniossa asuvan brittilähtöisen John Courtin teos sekä Biret & Gáddjá Haarla Pieskin esitys Starting from Staring.

Kompassissa pohjoinen – Teoksia Wihurin rahaston kokoelmasta 7.10.2022–2.4.2023

 

Jenny ja Antti Wihurin rahasto

 

- Vuonna 2022 tulee kuluneeksi 80 vuotta Jenny ja Antti Wihurin rahaston perustamisesta.

- Merenkulkuneuvos Antti Wihuri ja hänen vaimonsa Jenny perustivat omia nimiään kantavan rahaston vuonna 1942 “edistämään suomalaista henkistä ja taloudellista viljelyä”.

- Taidekokoelma sai alkunsa vuonna 1957, kun rahasto ryhtyi tukemaan taiteilijoita taideostoilla.

- Lahjoitus Rovaniemen kaupungille johti Rovaniemen taidemuseon perustamiseen.

- Vuodesta 2011 museo on toiminut Rovaniemen Kulttuuritalo Korundissa.

- Kokoelma sisältää noin 3 500 taideteosta 1940-luvulta tähän päivään ja karttuu vuosittain noin 50 teoksella.

TurakkaPurhonenPauliinaKevat2017_kuvaKG_PirjeMykkanen5.jpg
Pauliina Turakka Purhonen Kevät 2017. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen