Etusivu>Palvelut>Uutisointi>Uutisarkisto>Kotikulmilla ja naapurissa - Taiteiden yö pääkirjastossa la 7.9.2019 klo 12-20 ja pihalla klo 22-22.30
 • Palvelut
 • Hakemisto
 • A
 • B
 • E
 • F
 • H
 • I
 • J
 • K
 • L
 • M
 • N
 • O
 • P
 • R
 • S
 • T
 • U
 • V
 • W
 • V
 • Y
 • Ä
Uutisointi
Uutisarkisto

Kotikulmilla ja naapurissa - Taiteiden yö pääkirjastossa la 7.9.2019 klo 12-20 ja pihalla klo 22-22.30

3.9.2019 12:00

Kotikulmilla ja naapurissa - Taiteiden yö kirjastossa


Rovaniemen kaupunginkirjasto täyttyy Rovaniemi-viikon lauantaina, Taiteiden yönä 7.9. runsaasta joukosta tapahtumia. “Kotikulmilla ja naapurissa” -tapahtumakokonaisuus järjestetään kirjastolla klo 12-20 ja 22-22.30.


Kirjasto toimii Taiteiden yönä päänäyttämönä Rovaniemen kaupungin ystävyyskaupunkiyhteistyölle, jonka puitteissa Murmanskista tuodaan Rovaniemelle joukko eri alan taiteilijoita valokuvauksen, tanssin, ympäristötaiteen ja musiikin saralta esiintymään, tekemään yhteistyötä ja verkostoitumaan paikallisten toimijoiden kanssa Rovaniemi-viikolla. Taiteiden yön tapahtumassa mukana on myös värikäs joukko muita rovaniemeläisiä toimijoita.


Rovaniemen vapaapalokunnan orkesteri avaa päivän ohjelman popup konsertilla kirjaston edustalla. Konsertista matka jatkuu kohti Aalto-salia ja vuosittaista Rovaniemen kaupungin vapaa-ajanlautakunnan palkitsemistilaisuutta. Tilaisuudessa palkitaan sekä vapaa-ajanlautakunnan päättämät kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalkinnot, että kaupunginhallituksen huomioimat menestyneet urheilijat. Kaikille avoimessa tilaisuudessa nautitaan kakkukahvitarjoilusta ja Kunnan poikien musiikista.


Ohjelma jatkuu Aalto-salissa matalan kynnyksen naurujoogasessioilla. Tutut käyttäytymiskoodistot hiljaisuudesta kirjastossa vaihtuvat remakkaan nauruun ja vatsalihakset saavat kyytiä hyväntuulisten nauruharjotteiden myötä. Kaikille sopivaa, matalan kynnyksen naurujoogaa ohjaa Hoitohuone Hanielin Maikku Jokela-Räsänen. Mukaan tulee ottaa rennot vaatteet ja avoin mieli. Naurujoogasessioita järjestetään kaksi (klo 13.30 ja klo 14). Yhden session kesto on 30 minuuttia. 


Aalto-salissa nautitaan myös taikuutta rovaniemeläissyntyisen ammattitaikuri Timo Kulmakon esityksen myötä. Luvassa on magiikan lisäksi myös verbaalista hauskuutta ja huumoria ovelasti esitysnumeroihin kytkettyinä. 

Kotikulmilla ja naapurissa - Liikeen ja rytmin lumoa -esittävän taiteen kokonaisuus tuo Aalto-salin estradille rovaniemeläisiä ja murmanskilaisia taiteilijoita. Luvassa on mm. rovaniemeläisen nykytanssiryhmän, tanssiteatteri Studio Solun esitys. Mukana omilla soolonumeroillaan myös taiteilijavieraat, tanssijat Slava Burtsev ja Sofia Poguts. Lisäksi kirjastolla nähdään improvisointiin pohjautuva yhteisteos murmanskilaiselta DrumTamTam -rumpuryhmittymältä ja rovaniemeläiseltä tanssija Pia Lindforsilta.


Omin ja naapurin silmin tuo kirjastolle valokuvausteemaista ohjelmaa. Murmanskilainen valokuvaaja Alexei Tschalko sekä rovaniemeläinen valokuvaaja Janne Airaksinen kuvaavat yhdessä Rovaniemeä ystävyyskaupunkiyhteistyön merkeissä. Valokuvaajat järjestävät kuvausmatkojen tuotoksista yhteisen valokuvaesityksen kirjastossa Taiteiden yönä ja kertovat omista suosikki valokuvauskohteistaan luonnon ja ihmisten parissa. Erityisesti revontulet ovat molempien ykköskohteita. 


Lapponica-salissa järjestetään Lapin yliopiston Tieteen päivien taide-teemaista ohjelmaa. Salissa koetaan “Kirjallisuus ylittää rajoja -paneeli” missä keskustellaan dosentti Olli Löyttyn (Turun yliopisto) johdolla kansakuntien, kulttuurien ja kielten välisiä erotteluja uhmaavasta kirjallisuudesta. Panelisteina ovat sarjakuvataiteilija Warda Ahmed, emeritaprofessori Vuokko Hirvonen (Sámi allaskuvla), sekä suomentaja Sampsa Peltonen. Keskustelu jatkuu iltapäivällä “Mikä on rohkeaa taiteessa? Henkilökohtaisuus, ajankohtaisuus ja osallisuus -paneelissa”, missä keskustellaan taiteen rohkeudesta Kalle Lampelan johdolla. Panelisteina tilaisuudessa Rovaniemen kaupungin teatterijohtaja Miika Muranen ja taiteilija Essi Korva.


Lapponica-salissa voi alkuillasta tavata myös Lapin kuvataideseura Palas ry:n “Kaukainen puutarha” -näyttelyn taiteilijoita.


Aalto-salin alakerran Zinetyöpajassa Jenni Mutenia ja Emma rask jakavat helppoja ja hauskoja tapoja luoda oma pienlehti. Tarvikkeet annetaan paikan päältä. Alakerrassa järjestetään myös Kuvittajamiitti, vapaamuotoinen hengailu- ja verkostoitumistapaaminen kuvittajille. 


Musiikkikirjastossa kuullaan tummanpuhuvia sävyjä Keke Lammassaaren ja Antti Janka-Murroksen  intensiivisessä Murhaballadit -konsertissa. Kahden musiikillisen moniosaajan mustiin pukeutuva kokoonpano esittää synkeää balladiperinnettä. 

 

Musiikkikirjastossa kuullaan myös ystävyyskaupunkiyhteistyön merkeissä RajaJazz - säveliä kotikulmilta ja naapurista konsertti. Rovaniemeläis-murmanskilainen kokoonpano, soittaa murmanskilaisen muusikko Sergei Filippovin sävellyksiä. Yhtyeessä soittavat Sergei Zaikin (perkussiot), Esko Ollilla (rummut), Hannu Raudaskoski (basso), Sergei Filippov (kitara) sekä Hannu Mikkola (saksofoni). Venäläisittäin yhtyeen nimi on RaЯJazz, joka on samalla sanaleikki. Raj on venäjäksi paratiisi, ja suomeksi, kuten tiedämme, se tarkoittaa rajaa vaikkapa maidemme välissä. 


Musiikkikirjaston illan kruunaa Jaakko Laitinen & Väärä Raha -yhtyen laulaja ja lauluntekijän, Jaakko Laitisen isännöimä Rock Academy -klinikka, missä Laitinen kertoo miten rakentaa ura marginaalimusiikilla sekä kotimaisille että ulkomaisille markkinoille.


Lapponica-salin päivän ohjelman viimeistelee Pohjoisen mediakulttuuriyhdistys Magneetin jäsenistön teoksista koottu mediataidenäytös, Mukana on Rovaniemi-viikon teemaan sopien mm. Panu Johanssonin Rovaniemen kaupunkikuvan yksityiskohtia omaleimaisesti kuvaava teos “Pienkaupunkisinfonia 96100-97690”. Lisäksi nähtävillä on myös murmanskilaisten Dmitry Novitskyn, Alexei Tschalkon ja Anastasia Danilian videoteos.


Kirjaston ovet suljetaan jo klo 20.00, mutta Taiteiden yön ohjelma jatkuu ulkona vielä pimeänkin laskeuduttua. Kirjaston edustalla nähdään myöhäisillassa Alvar Aallon suunnittelemaan, kirjaston komeaan julkisivuun projisoituna rovaniemeläisen mediataiteilijan Arttu Niemisen monikanavainen teos, Panu Johanssonin Pienkaupunkisinfonia 96100-97690 sekä Marja Helanderin Eatnanvuloš lottit (Maan sisällä linnut).


Mediataidenäytöksestä jatkaa sujuvasti Kansalaistorille, missä Kuuranvalkeat tulitaideryhmä tuo valoa pimenevään syysyöhön vaikuttavalla tulitaide-esityksellään.


Kotikulmilla ja naapurissa - Taiteiden yö Kirjastossa lauantaina 7.9. klo 12-20 ja 22.00


Aalto-salin alakerta

13.00-15.00 Kuvittajamiitti

15.00-18.00 Sarjakuvazinepaja


Aula / Nuorten kirjasto

13.00-16.00 Omin ja naapurin silmin: Alexei Tcalkon ja Janne Airaksisen valokuvia. Valokuvaajat kertomassa työskentelystään. 


Aalto-sali  

12.00-13.00 Vapaa-ajanlautakunnan palkintojenjakotilaisuus, kakkukahvit

13.30-14.30 Naurujoogaa (30 min sessiot: klo 13.30 & 14.00)

14.30-15.00 Timo Taikurin hyväntuulista salonkitaikuutta

15.00-16.00 Kotikulmilla ja naapurissa: Liikkeen ja rytmin lumoa (Studio Solu, DrumTamTam, Pia Lindfors, Slava Burtsev ja Sofia Poguts)

 

Musiikkikirjastossa

13.00-14.00 Lammassaari / Janka-Murros: Murhaballadit

16.00-17.00 RajaJazz - säveliä kotikulmilta ja naapurista 

18.00-20.00 Rock Academyn klinikka: Jaakko Laitinen - Kansainvälinen ura marginaalimusiikilla

 

Pihalla

11.45-12.15 VPK:n POP UP konsertti

22.00-22.30 Mediataidenäytös kirjaston julkisivuun projisoituna (Teoksia mm. Arttu Nieminen, Marja Helander, Panu Johansson)


Lapponica-sali

12.00-16.00 Tieteen päivät (Mikä on rohkeaa taiteessa? Henkilökohtaisuus, ajankohtaisuus ja osallisuus -paneeli & Kirjallisuus ylittää rajoja -paneeli)

17.00-18.00 Kaukainen puutarha -näyttely, Palas ry:n taiteilijat tavattavissa

19.00-19.30 Pohjoisen mediakulttuuriyhdistys Magneetin mediataidenäytös


Kansalaistori

22.30 Kuuranvalkeiden tulitaide-esitys