Kulttuuriohjelma muuttuu toiminnaksi: luvassa Suomen pisin taidenäyttely, Oikaraisen kulttuurihistoriaa, kaupunkipulkkia ja kukkaistempaus

Julkaistu 10.6.2021 9:50

Pyysimme toukokuussa kuntalaisia ideoimaan Rovaniemen uuden kulttuuriohjelman inspiroimia tekoja, jotka voitaisiin toteuttaa yhteistyössä kulttuuritoimiston kanssa. Ideahaku tuotti loistavan tuloksen ja raati valitsi neljä ehdotusta toteutettavaksi tämän vuoden aikana.

Kaksi henkilöä katselee tauluja taidenäyttelyssä.

Rovaniemen kaupungin kulttuuritoimisto järjesti toukokuussa avoimen haun, jonka kautta etsittiin ideoita ja tekijöitä toteuttamaan Rovaniemen uuden kulttuuriohjelman innostamia tekoja vuoden 2021 aikana yhteistyössä kaupungin kulttuurituottajien kanssa.

Ehdotuksia saatiin 20 kappaletta, joista valittiin parhaat ideat yhdessä kulttuurituottajien ja vaikuttajatoimielinten edustajista koostuvan raadin kanssa. Edustajina olivat mukana Maija Pirttijärvi (sivistyslautakunta), Minna Muukkonen (vammaisneuvosto), Minna Uusiautti (kyläjaosto), Raili Kerola (vanhusneuvosto) ja Ritesh Pulkamo (nuorisohallitus).

Ehdotuksista valittiin yhteensä 4 toteutukseen menevää ideaa. Toteutukseen on varattu yhteensä 4000 euroa. Ehdotusten valintakriteereinä oli mm. kulttuuriohjelman ydinteemojen toteutuminen, toiminnan suuntaaminen avoimesti asukkaille ja realistinen talousarvio.

– Ehdotuksia oli innostavaa lukea. Kuntalaiset ovat ideoineet hienoja uusia avauksia, joihin oli selvästi nähty myös paljon vaivaa. Mukana oli monia hyviä, toteuttamiskelpoisia ideoita, kertoo valitsijaraadissa mukana ollut kulttuurituottaja Roosa Nevala.

Yhteistoimintaa kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa. Uudenlaisen yhdessä tekemisen tavan toivotaan juurtuvan kokeilun myötä osaksi rovaniemeläistä kulttuuritoimintaa.

Luonto, osallisuus ja luovuus esiin valittujen tekojen kautta

Valituissa kulttuuriteoissa painotettiin erityisesti luontoteemaa, osallisuutta ja luovuutta. Toiminnan katsottiin kohdentuvan laajasti eri ikäisille kaupunkilaisille.

Ounasvaaran luontopolulle ripustetaan Suomen pisin taidenäyttely. Tavoitteena on rakentaa jopa kilometrin mittainen näyttely yhteistyössä Kuvataideyhdistys Maahisten ja Lapin kuvataideseura Palaksen kanssa. Teolla kannustetaan kaupunkilaisia liikkumaan luonnossa, nauttimaan taiteesta ja sen tekemisestä sekä luonnon hyvinvointivaikutuksista. Näyttelyn valmistelun yhteydessä järjestetään myös työpajatoimintaa ja myös koulujen ja päiväkotien toivotaan vierailevan kohteessa.

VÄRIÄ JA VALOA Elsa Montellin raanut ja Matti Saanion valokuvat -näyttely nostaa esiin Oikaraisen kylän ainutlaatuista kulttuurihistoriaa esiin ja esittelee samalla Oikaraisen vanhan koulun mahdollisuutta kyläkulttuurikeskuksena ja olohuoneena. Näyttely nostaa Elsa Montellin (1926-2019) raanut ja Matti Saanion (1925-2006) valokuvat, sekä Oikaraisen historian esille paikallisille, sekä matkailijoille. Näyttely järjestetään 28.8. - 19.9.2021 sijoittuen myös osaksi Rovaniemi-viikkoa. Työryhmään kuuluvat Becky Hastings, Mervi Löfgren Autti ja Jenni-Liisa Yliniva.

Kaupunkipulkat saavat ihmiset ja matkatavarat liikkeelle. Tavoitteena on tehdä Rovaniemestä maailman pulkkailu- ja talviulkoilukulttuurin pääkaupunki. Kaupunkipyörien tapaan ihmiset voivat vapaasti lainata kaupunkipulkkia ja käydä laskemassa mäkeä merkityillä paikoilla tai vetää matkalaukkunsa asemalta hotelliin. Lisäksi rakennetaan pulkkaparkit, joista pulkkia on helppoa lainata ja joihin ne voi käytön jälkeen palauttaa. Kaupunkipulkka on edullinen ja omaleimainen tapa tuoda esille arktista omalaatuisuuttamme. Idean isä on Antti Autioniemi.

Anna kaikkien kukkien kukkia -kampanja haastaa kaikki kaupunkilaiset kukkaistempaukseen valmistamaan luonnonmateriaaleja käyttäen omia kukkakuvioita tai mandaloita elokuun viimeisellä viikolla. Kaupunkilaiset voivat valokuvata oman kukkasensa ja lähettää kuvat kampanjan käyttämälle digitaaliselle alustalle. Kukista tehdään tehdä myös lyhyt ympäristötaidehaastevideo, joka julkaistaan Suomen luonnon päivänä. Lisäksi asukkaille järjestetään työpaja, jossa valmistetaan yhdessä jättimäinen kukka. Työryhmään kuuluvat Anne Niskanen ja Hanna-Leena Metsävainio.


Voit seurata Rovaniemen kulttuuriohjelman toteutumista osoitteessa rovaniemi.fi/kulttuuriohjelma.