Kuntoarviointi tehty tuhannelle puulle – noin 30 hyvin huonokuntoista puuta poistetaan turvallisuussyistä

Julkaistu 24.11.2021 8:00

Rovaniemen kaupunki on teettänyt puiden kuntoarviointeja tuhannelle puulle. Arvioinnin tarkoituksena on selvittää mahdollisia huoltotarpeita. Huonokuntoiset puut on poistettava, jotta esimerkiksi ohikulkijoille ei aiheudu vaaraa.

Huonokuntoisia koivuja.
Rovaniemen kaupunki teetti tänä vuonna kuntoarviointia viidessätoista katu- ja puistokohteessa tuhannelle (1000) puulle. Tutkittaviksi kohteiksi valittiin runsasliikenteisiä katuja ja keskustan puistoja, muun muassa Jäämerentie Ounaskosken sillan ja Kajaanintien välillä, Koskipuisto, Siljonpuisto, Ratakatu, Koskenranta, Liikennepuisto ja Veitikantie.

Kuntotutkimuksissa löytyi hyvin huonokuntoisia puita, jotka täytyy poistaa suuren turvallisuusriskin takia. Puista on löytynyt isoja onkaloita, taulakääpää, arina- ja pakurikääpää sekä valkolahoa. Osa puista oli jo kuollut tai osittain kuollut. Poistettavia puita löytyi yhteensä 30 muun muassa Liikennepuistossa, Veitikantiellä Kirkkolammen kohdalla, Koskenrannassa ja Ratakadulla. Puiden poistoja tehdään marras-joulukuun aikana sekä ensi kesänä.

Puiden tiedot rekisteröitiin puurekisteriin. Puurekisteriin kirjataan kasvilaji suomenkielisellä ja tieteellisellä nimellä, puun koko-, kasvupaikka- ja kuntotiedot, riskitekijät sekä tarvittavat toimenpiteet. Riskitekijöinä voi olla rungossa esiintyvät lahottajasienet, runko- ja latvusvauriot, kuolleet oksat ja latvushaarat tai rungossa olevat rakenteelliset heikkoudet ja onkalot rungossa. Rekisteröinnit ja kuntoarvioinnit teki Oulun Arboristipalvelu Oy.

Puurekisteri, dokumentointi ja puiden kuntoarvioinnit ovat alkaneet jo vuosina 2016, 2017 ja 2018.

Jaa sivu