Kyselyt: kuntalaiset arvostavat vehreyttä ja viihtyisyyttä asuinalueilla sekä keskustassa

Julkaistu 5.12.2023 9:00

Rovaniemeläiset arvostavat vehreyttä ja viihtyisyyttä asuinalueilla ja keskustassa, käy ilmi tuoreista kyselyistä. Rovaniemen kaupunki kysyi kuntalaisilta näkemyksiä asuinalueiden tiivistämisestä sekä keskustan kehittämisestä verkkokyselyillä 17.-31.10.2023.

Kuvituskuva
Asuinalueiden tiivistämistä koskevaan kyselyyn vastasi 224 rovaniemeläistä. Vastaajien mukaan asuinalueiden viihtyisyys, rauhallisuus ja luonnonläheisyys tulee ottaa huomioon, kun tiivistämistä suunnitellaan.

Yleisesti täydennysrakentamista toivottiin lähelle palveluita, kuten lähikoulut, päiväkodit ja hyvät liikenneyhteydet. Huolta täydennysrakentamisessa herättää viheralueiden, lähiluontokohteiden ja historiallisten alueiden menettäminen.

Jokiranta ja luonnonläheisyys keskustan valttikortteina

Keskustan kehittämistä koskevaan kyselyyn vastasi 285 rovaniemeläistä. 77% vastaajista nosti puistot ja viheralueet keskustan tärkeimmäksi kehityskohteeksi. Vastaajat toivoivat myös jokirantojen, keskustan rakennusten ulkoasun, kävelykadun ja Lordin aukion kehittämistä.

Lisäksi vastaajat toivovat enemmän musiikkitapahtumia sekä mahdollisuuksia yhteisöllisyydelle. Keskusta-asumisen osalta toivotaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja sekä perheasuntojen lisäämistä.

Kyselyiden tuloksia hyödynnetään kahdessa selvitystyössä

Kyselyiden tuloksia hyödynnetään kahdessa selvitystyössä, jotka linjaavat keskustan kehittämistä ja asuinalueiden tiivistämistä. Selvitystyöt valmistuvat talvella 2024. Ne toimivat esiselvityksinä Rovaniemen strategiselle yleiskaavalle. Strateginen yleiskaava on pitkän aikavälin suunnitelma maankäytölle eli esimerkiksi sille, minne rakennetaan ja missä palvelut sijaitsevat.

Parhaillaan töiden luonnosversiot ovat kommenteilla keskeisillä sidosryhmillä, kuten asukasyhdistyksillä, elinkeinoelämän ja oppilaitosten edustajilla. Kaupunki on lisäksi järjestänyt avoimen keskustelutilaisuuden sekä kaksi sidosryhmille suunnattua tilaisuutta.

Linkit kyselyiden tuloksiin:

Lisätiedot:

Arkkitehti Katriina Rosengren, katriina.rosengren@rovaniemi.fi, puh. 0406656214