Kysyimme vastaantulijoilta kotiseudun merkityksestä – yksi kaipaa kotiseutua, toinen ei

Julkaistu 7.9.2022 13:55

Rovaniemellä 9–11.9. vietettävien Kotiseutupäivien teemana on juuret ja kotiseutuidentiteetti.

kotiseutu_lapua.jpg
Hannele Simonen on asunut Rovaniemellä pitkään, mutta ikävöi Lapualle etenkin kevättalvisin.
Kysyimme perjantaina 9.9. alkavien Valtakunnallisten kotiseutupäivien alla vastaantulijoilta Rovaniemen keskustassa, missä heidän kotiseutunsa on ja kaipaavatko he kotiseudulleen. Osalle vastaukset olivat selviä, osalle eivät. 

Rovaniemellä 9–11.9. vietettävien Kotiseutupäivien teemana on juuret ja kotiseutuidentiteetti. Kysyimme tapahtuman teeman mukaisesti: “Mistä sie olet pois?”


Juhani Alatalo, 77

Mistä sie olet pois?

Kuusamosta. Kävin syntymässä Tampereella, kun raskaana oleva äitini joutui lähtemään sodan takia evakkoon, mutta hän palasi myöhemmin Kuusamoon pienemmän mahansa kanssa. Vain opiskelujen ajan olen asunut muualla, muuten Kuusamossa.

Kaipaatko kotiseutuasi, kun et ole siellä?

Jos oleskelen muualla, niin kyllä se kaipuu tulee. Kaupungissa alan kaivata Kuusamoon maaseudun rauhaan. Myös luonnossa liikkuminen ja siihen liittyvät harrastukset merkitsevät minulle Kuusamossa paljon. Lisäksi kotiseutuun kuuluvat olennaisesti ihmiset. Koen voimakasta kotiseuturakkautta. 

kotiseutu_kuusamo.jpgKun Juhani Alatalo oleskelee Kuusamon ulkopuolella, hän alkaa helposti kaivata kotiseudulle. 


Fransisca Rudhart, 18

Mistä sie olet pois? 

Etelä-Saksasta Allgäun alueelta. 

Mitä sinulla tulee mieleen kotiseudusta?

Perhe, isoäiti, maaseutu kaikkinensa. Tunne siitä, että olen kotona maaseudulla. 

Kaipaatko kotiseutuasi?

Jos en ole kotona, kyllä. Kaipaan monenlaisia asioita, esimerkiksi tuoksuja: tuoreen leikatun ruohon ja luonnon tuoksuja. Lisäksi perheeni on sieltä kotoisin, joten kaipaan tiettyjä ihmisiä. 


Alpo Ohtonen, 68

Mistä sie olet pois?

OIen syntynyt Kajaanissa ja asunut kuudessa eri kaupungissa. Rovaniemellä asuin viimeksi 15 vuotta sitten ja nyt huhtikuussa muutin tänne uudelleen Turusta. 

Missä kotiseutusi sijaitsee?

Nyt se on selvinnyt: Rovaniemestä on muodostunut minulle sellainen paikka, että olen tullut tänne nyt jäädäkseni. Tyttäreni asuu täällä, samoin hänen äitinsä ja muut lähimmät ihmiset. Rovaniemen kaupunkiympäristö ei tosin ole samalla tavalla viihtyisä kuin muissa kaupungeissa, joissa olen asunut. Tunne kotiseudusta syntyy minulle ennen kaikkea ihmisistä. 


Anna Fitas, 24

Mistä sie olet pois?

Kysymys on minulle hieman hankala. En koe olevani pois mistään tietystä paikasta, vaan koen kodikseni useita erilaisia paikkoja ja porukoita. Olen kotona siellä, missä on hyvä tunnelma ja minulla on ihmisten kanssa hyvä olla. 

Kaipaatko koskaan johonkin tiettyyn paikkaan tai seutuun? 

Kaipaan useita erilaisia paikkoja: joku kaupunki voi olla hieno, jossain taas on hienoa maaseutua. Yksi minulle merkityksellinen paikka on Portugalin rannikko. Isäni on Portugalista, ja siellä on todella kaunista luontoa. Sanoisin kuitenkin kaipaavani enemmän tunnelmia, en niinkään yksittäisiä paikkoja. 
Olen syntynyt Alankomaissa ja minulla on tälläkin hetkellä tukikohta siellä vanhempieni kodissa. Siellä on turvallista ja sieltä voin lähteä omille seikkailuilleni. En kuitenkaan kaipaa Alankomaihin. Se on pieni maa, ja siellä ei ole paljon tekemistä. Seikkailut täytyy hakea muualta. Seuraavaksi menen Norjaan. 

kotiseutu_alankomaakoko.jpgAnna Fitas viihtyy parhaiten paikoissa, joissa on hyvä tunnelma joissa hänellä on merkityksellisiä ihmissuhteita. Mitään erityistä paikkaa, aluetta tai maata hän ei kaipaa. 


Hannele Simonen, 80

Mistä sie olet pois?

Mie – ei vaan minä – oon pois Pohjanmaalta, Lapualta. Olen muuttanut Rovaniemelle vuonna 1958. Rovaniemi on minulle nykyään kotiseutua. Mutta aina kun käyn Lapualla tai menen junalla ohi, tulee olo, että tänne pitäisi päästä. En kuitenkaan taida enää lähteä sinne tässä iässä. 

Koetko kotiseutuikävää?

Kyllä, joskus, tietyissä tilanteissa. Kevättalvella tulee usein olo, että pääsisipä lakeudelle ja kuulisi kurkien laulun, ja että olisi avaraa ja näkisi kauas. Siellä tulee olo, että seinät ovat kaukana ja katto korkealla, ei ole metsää heti vieressä ja on helppo hengittää. Ei se kotiseutuikävä koskaan lähde täysin pois, vaan se on aina pohjalla. Kun käyn lakeudella, tulee olo, että tätä olen kaivannut. 

Kun olet Pohjanmaalla, kaipaatko Rovaniemelle? 

En samalla tavalla. Lapset ovat syntyneet Rovaniemellä ja he ovat täällä, eli toki kaipaan tännekin. Kaipuu on kuitenkin toisenlaista kuin kaipuu Pohjanmaalle. 


Tuuli Peränen, 20

Mistä sie olet pois?

Virallisesti Keski-Suomesta, mutta olen asunut monessa paikassa. Rovaniemellä olen asunut nyt puoli vuotta ja koen, että tämä on minulle kotiseutua.

Mistä tunne kotiseudusta sinulle syntyy?

Luonnosta. Pidän siitä, millaista luontoa täällä on. Lisäksi kaupunki on sopivan pieni, kaikki välttämätön on lähellä. En ikävöi täältä muualle.


Rovaniemi isännöi Valtakunnallisia kotiseutupäiviä Rovaniemi-viikon yhteydessä perjantaista sunnuntaihin 9.—11. syyskuuta. Tutustu tapahtuman tarjontaan verkossa: www.rovaniemi.fi/kotiseutupaivat

Tutustu kaikkiin Valtakunnallisten kotiseutupäivien retkiin: https://www.rovaniemi.fi/Ajankohtaista/Kotiseutupaivat/Retket-ja-kavelykierrokset

Osta ja varaa paikkasi retkille: https://www.lyyti.fi/reg/kotiseutupaivat_2022_retket

Jaa sivu