Lapin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa Rovaniemen sijoituksiin liittyen

Julkaistu 31.8.2022 14:15

Lapin käräjäoikeus on antanut 31.8.2022 ratkaisunsa Rovaniemen kaupungin sijoituksiin liittyvässä oikeudenkäynnissä. 

Käräjäoikeus hylkäsi syyttäjän Heli Välikankaaseen ja Jussi Päkkilään kohdistamat syytteet. 

Käräjäoikeus kuitenkin tuomitsi Välikankaan ja Päkkilän korvaamaan yhteisvastuullisesti 113 848 euroa Rovaniemen kaupungille siten, että Välikankaan osuus on 9/10 ja Päkkilän osuus 1/10. 

Käräjäoikeus muun muassa katsoi, että Välikangas ei ole ollut virassa, mutta on käyttänyt julkista valtaa valmistellessaan sijoituspäätöstä. Näin ollen virkarikosten tunnusmerkistö tuli harkittavaksi. 

Oikeuden mukaan sijoituspäätöksen valmistelussa rikottiin Rovaniemen kaupungin sijoitustoiminnan ohjeita. Lisäksi Välikangas on oikeuden mukaan Front Finance -sijoitusesitystä valmistellessaan toiminut myös hankkiakseen itselleen hyötyä rikoslain tarkoittamalla tavalla. Lisäksi oikeus katsoi, että Välikangas on ollut esteellinen valmistelemaan kaupungin sijoitusta Front Finance -yhtiöön. Oikeus katsoi myös, että sijoituskohteen esittely kaupunginhallitukselle oli puutteellista ja harhaanjohtavaa. 

Edellä mainituilla perusteilla oikeus katsoi, että Välikankaan menettely täyttää rikoslain mukaisen virka-aseman väärinkäyttämisen tunnusmerkistön. Päkkilän menettely puolestaan täyttää rikoslain mukaisen tuottamuksellisen virkavelvollisuuden rikkomisen. Nämä syytteet ehtivät vanhentua, koska vastaajia ei tavoitettu ajoissa. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että myös vanhentuneiden syytekohtien osalta vastaajat tuomitaan vahingonkorvaukseen.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. 

Oikeustapauksessa on kyse vuonna 2017 tehdyistä sijoituspäätöksistä, joissa kaupungin varoja sijoitettiin Front Finance -yhtiöön noin 2,4 miljoonaa euroa korkoineen. Yhtiön hakeuduttua yrityssaneeraukseen kaupunki menetti sijoittamiaan varoja.

Jaa sivu